Νέα καρδιά σε βρέφος από 3D εκτυπωτή

ΥΓΕΙΑΝέα καρδιά σε βρέφος από 3D εκτυπωτή Τετάρτη, Οκτώβριος 8, 2014 - 16:21

Ενα τεράστιο βήμα στην ιατρική τεχνολογία και την αντιμετώπιση των σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων ακόμη και σε νεογέννητα έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι υπέβαλαν σε μεταμόσχευση καρδιάς ένα βρέφος ηλικίας μόλις δύο εβδομάδων χρησιμοποιώντας όχι ένα φυσικό μόσχευμα, αλλά μια τεχνητή καρδιά που είχαν αναπτύξει με τη μέθοδο της 3D βιοεκτύπωσης!

Επέμβαση

Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Morgan

Stanley Children's Hospital, στη Νέα Υόρκη, αφού οι επιστήμονες βιοεκτύπωσαν ένα τρισδιάστατο αντίγραφο της καρδιάς του παιδιού. Οπως εξήγησε ο δρ Emile Bacha που πραγματοποίησε την επέμβαση, η καρδιά του βρέφους είχε «οπές», κάτι που συνηθίζεται στη χρόνια καρδιακή νόσο, αλλά παράλληλα υπήρχε πρόβλημα και στις κοιλίες, οι οποίες δεν είχαν αναπτυχθεί φυσιολογικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επέμβαση με τις μεθόδους που υπάρχουν σήμερα θα ήταν πολύ δύσκολη και επικίνδυνη, επειδή θα έπρεπε οι γιατροί να σταματήσουν τη λειτουργία της καρδιάς προκειμένου να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν.

Ωστόσο η νέα τεχνολογία τούς βοήθησε να μελετήσουν την καρδιά με λεπτομέρειες και να αναπτύξουν στη συνέχεια ένα πολύ προσεγμένο πλάνο για την επέμβαση, ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία του παιδιού και όλα να γίνουν μόνο με ένα μόνο χειρουργείο.
Το πρότζεκτ για την ανάπτυξη και την τοποθέτηση της καρδιάς χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Matthew's Heart of Hopes, το οποίο βρίσκεται στο Κονέκτικατ και συγκέντρωσε χρήματα προκειμένου να σωθεί η ζωή του παιδιού.

Οπως είπε στον «Independent» η Marie Thatcher, ιδρύτρια του Matthew's Heart of Hopes, η τεχνολογία αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιολογικών προβλημάτων στα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη κι όταν η ανατομία της καρδιάς είναι αρκετά περίπλοκη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες αναπτύσσουν άλλη μία καρδιά με τη μέθοδο της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, ωστόσο οι λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα σε περίπου ένα μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα