Ο Ελληνας που δαμάζει τις νότες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Ελληνας που δαμάζει τις νότες!Τρίτη, Μάιος 24, 2016 - 17:21

Ο ταλαντούχος Διονύσης Γραμμένος (από την Κέρκυρα) επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως μαέστρος στην Αμερικανική Ακαδημία Αρχιμουσικών, στο φεστιβάλ του Ασπεν των ΗΠΑ

Είναι μόλις 26 Μαΐων, αλλά το μουσικό άστρο του λάμπει ήδη ζωηρά. Ο ταλαντούχος Κερκυραίος κλαρινετίστας και μαέστρος Διονύσης Γραμμένος, που τα τελευταία έξι χρόνια ζει στο εξωτερικό κυνηγώντας το δικό του καλλιτεχνικό όνειρο, γνωρίζει πως τίποτα στον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει δεν χαρίζεται ή έρχεται κατά τύχη. Η καταξίωση αλλά και η αναγνώριση

είναι, όπως λέει, αποτέλεσμα εντατικής μελέτης και σκληρής δουλειάς.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο επομένως το γεγονός ότι αυτός ο φέρελπις νέος πριν από λίγο καιρό επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως μαέστρος στην Αμερικανική Ακαδημία Αρχιμουσικών, στο Φεστιβάλ του Ασπεν, στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Είναι μάλιστα ο πρώτος Ελληνας που έχει επιλεγεί να πάρει μέρος στη διοργάνωση, η οποία θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Αμερικής.

Λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος (στις 22 Ιουνίου) στο Ασπεν, ο ταλαντούχος μαέστρος μίλησε στην «Espresso» από τη Γερμανία, όπου αυτόν τον μήνα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας. «Είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα παγκοσμίως, από το οποίο έχουν περάσει διάσημοι μαέστροι. Είχα ακούσει γι' αυτό και ήθελα να μπω. Ηταν για εμένα ένα όνειρο. Θεωρώ ότι είναι μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχω λάβει ποτέ» είπε ο κύριος Γραμμένος.

Η ιδιαίτερα δύσκολη επιλογή των φετινών συμμετεχόντων -οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες και οι θέσεις λιγοστές- έγινε με βάση τα βίντεο που έστειλαν οι νέοι μαέστροι (την ώρα που διευθύνουν μια ορχήστρα), το βιογραφικό τους αλλά και μία ακρόαση. Οι συμμετέχοντες για δύο μήνες, από τις 22 Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου, θα κάνουν καθημερινά πρόβες με μία από τις ορχήστρες που υπάρχουν εκεί, ενώ στο τέλος κάθε εβδομάδας θα δίνουν μία συναυλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα ένα workshop όπερας αλλά και διαλέξεις με διακεκριμένους δημιουργούς που προέρχονται από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα του πλανήτη.

«Η μεγάλη ευτυχία στο πρόγραμμα αυτό είναι πως σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο μπορούν να γίνουν μέντορές σου. Δίνεται η δυνατότητα στους νέους να τους καθοδηγήσουν αρχιμουσικοί που έρχονται στο φεστιβάλ και με τους οποίους έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα διάσημα έργα, για συνθέτες, αλλά και να δείξουν τις μοναδικές τεχνικές που κατέχουν. Διευθυντής της διοργάνωσης -και μουσικός διευθυντής της Atlanta Symphony Orchestra- είναι ο βραβευμένος με έξι Γκράμι Robert Spano, ο οποίος είναι και μέντορας όλων των συμμετεχόντων».

Παράλληλα με τις δραστηριότητες του ως μαέστρου, ο διακεκριμένος Ελληνας συνεχίζει τη σολιστική καριέρα του στο κλαρινέτο. Μάλιστα τον προσεχή Οκτώβριο θα κάνει το ντεμπούτο του στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες του πλανήτη. Μπορούν όμως να συνδυαστούν οι υποχρεώσεις ενός μαέστρου με εκείνες ενός κλαρινετίστα;

«Δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδίως όσο το πρόγραμμα γίνεται πιο απαιτητικό. Ο μαέστρος έχει φυσικά πιο ευρύ ρεπερτόριο από ό,τι ένας μουσικός που ασχολείται με το κλαρινέτο και οι δρόμοι που του ανοίγονται είναι σαφώς πιο μεγάλοι. Παρ' όλα αυτά δεν θα ήθελα να αφήσω το κλαρινέτο. Απλώς πλέον με ενδιαφέρει να επιλέγω πιο προσεκτικά τα ρεσιτάλ που θα δίνω. Ελπίζω να μπορέσω να βρω την ισορροπία».

Διαγωνισμός

Η πορεία προς την κορυφή για τον χαρισματικό καλλιτέχνη άρχισε το 2008 με την κατάκτηση του πρώτου βραβείου αλλά και τον τίτλο του «Ευρωπαίου μουσικού της χρονιάς» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σολίστ. Από τότε έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες του πλανήτη δίνοντας αναρίθμητα ρεσιτάλ και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Τι του λείπει περισσότερο όμως όλα αυτά τα χρόνια που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό; «Μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η Κέρκυρα. Είναι ένας πανέμορφος τόπος. Η χώρα αυτή έχει μια σπάνια ομορφιά και ενέργεια που δεν τα συναντάς εύκολα έξω. Γι' αυτό και προσπαθώ πάντα να βρίσκω τρόπο να έρχομαι όσο το δυνατόν πιο συχνά».

Μότο ζωής «η σκληρή δουλειά»

Ο Διονύσης Γραμμένος εξηγεί ότι οι πιο δυνατές συναυλιακές στιγμές -εκτός φυσικά από τα ρεσιτάλ που δίνει στην Ελλάδα, οπότε στο κοινό βρίσκονται και μέλη της οικογένειάς του- είναι τα κοντσέρτα στα οποία υπάρχει «χημεία» μεταξύ των μουσικών. «Τότε πραγματικά μπορείς να το απολαύσεις» λέει.
Οσο για το ποια είναι η συμβουλή που κρατάει σφιχτά, σαν φυλαχτό; «Μου είχαν πει παλαιότερα πως χρειάζονται τρία πράγματα για να πετύχει κανείς: σκληρή δουλειά, σκληρή δουλειά και σκληρή δουλειά. Μόνο αυτό. Οσο ταλέντο κι αν έχεις, όσο κι αν αγαπάς την μουσική, αν δεν δουλέψεις και δεν μελετήσεις, δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά» επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα