Ο Ρεπάνης διδάσκεται στο Μπέρκλεϊ

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟ Ρεπάνης διδάσκεται στο ΜπέρκλεϊΠαρασκευή, Σεπτέμβριος 25, 2015 - 16:00

Είναι από τους τελευταίους των... Μοϊκανών της θρυλικής εποχής του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού μας! Ο Αντώνης Ρεπάνης, που έχει βάλει τη σφραγίδα του -είτε ως τραγουδιστής ή ως συνθέτης- σε διαχρονικές επιτυχίες, «φιλοξενείται» στην «Espresso Weekend» με δύο CD, τα οποία περιλαμβάνουν τριάντα μεγάλες επιτυχίες του από την 50χρονη πορεία του στο τραγούδι, μεταξύ των οποίων τα «Ηρθες εσύ», «Σήκω κοπέλα μου», «Ανοίχτε πόρτες του ουρανού», «Πόνεσα κι έκλαψα» και «Αγάπη ξεχασμένη».

ΑΠΟ

ΤΟΝ
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, γεννημένος το 1933 στο Περιστέρι, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που επιθυμεί να εκφράζεται μόνο μέσω της δουλειάς του. Ωστόσο η γλυκύτατη σύζυγός του, η κυρία Μαρία Ρεπάνη, που είναι ο φύλακας άγγελός του, αποκαλύπτει στην «Espresso» μερικές άγνωστες πτυχές της καριέρας του.

«Από παιδάκι ο Αντώνης ασχολήθηκε με τη μουσική σκαλίζοντας την κιθάρα του αδελφού του του Δημήτρη, που τότε κι εκείνος ασχολιόταν με το τραγούδι, αλλά τα παράτησε στη συνέχεια. Ο Δημήτρης έφερνε στο σπίτι τους τον Γρηγόρη Μπιθικώτση για να κάνουν πρόβες κι όταν έφευγαν, ο μικρός Αντώνης έπαιρνε την κιθάρα και προσπαθούσε να παίξει τα τραγούδια που λίγο πριν είχε ακούσει... Θα ήταν επτά χρόνων, όταν άρχισε να καλλιεργεί τη φωνή του και μάλιστα μέσω της βυζαντινής μουσικής. Πήγαινε στη εκκλησία της γειτονιάς του και ανέβαινε στο ψαλτήρι» μας λέει η ίδια και προσθέτει: «Σε ηλικία 17-18 χρόνων, πριν πάει φαντάρος, ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικού παίζοντας κιθάρα, αλλά και τραγουδώντας στο κέντρο Σφεντόνα, στο Περιστέρι.

Λίγα χρόνια μετά ο Μπάμπης Μπακάλης ήταν ο συνθέτης που εκτίμησε τα φωνητικά προσόντα του και του έδωσε δύο κομμάτια του να τα "γυρίσει" σε δίσκο: "Τα μάτια σου θα πάρω" το 1960 και "Ολος ο κόσμος με μισεί" το 1961, το οποίο μάλιστα έγινε μεγάλη επιτυχία. Ο Αντώνης έπαιξε κιθάρα σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις δίσκων της Columbia, κυρίως υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Χιώτη, με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Πόλυ Πάνου, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Βασίλη Τσιτσάνη και άλλους.

Η κιθάρα

»Το παίξιμό του στην κιθάρα άρεσε σε πολλούς καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα να του ζητούν επίμονα να τους παίζει μουσική όταν βρίσκονταν στην πίστα. Για παράδειγμα, όταν κάποτε εμφανιζόταν στο ίδιο κέντρο με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Στέλιο Καζαντζίδη, έπαιζε κιθάρα όλο το βράδυ και για τους τρεις αλλά και για τον εαυτό του στο δικό του τραγουδιστικό πρόγραμμα. Κουρασμένος από το πολύ παίξιμο, πήγαινε να κατεβεί από την πίστα και ο Παπαϊωάννου του έλεγε "σε εμένα τον πατέρα σου δεν θα παίξεις;". Τι να κάνει ο Αντώνης-τότε ήταν στα πρώτα χρόνια της καριέρας του-, δεν τους χάλαγε χατίρι, αλλά το πρωί, όταν πήγαινε σπίτι του, τον πονούσαν τόσο τα δάχτυλά του που τους έβαζε οινόπνευμα...»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το τραγούδι του Αντώνη Ρεπάνη «Μα τι λέω» (με τον Γιώργο Μαργαρίτη) διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ για την ιδιορρυθμία της μουσικής του. Ο ακούραστος εργάτης του τραγουδιού θα εμφανιστεί και φέτος με τον μπαγλαμά του στο κέντρο Αστροφεγγιά, όπου ο κόσμος τον απολαμβάνει να παίζει τις θεϊκές μελωδίες του τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η καταξίωση με τη φωνή του Διονυσίου

Ο Αντώνης Ρεπάνης έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη (όπως η «Αρχόντισσα», που θεωρείται η καλύτερη εκτέλεση), του Γιάννη Παπαϊωάννου («Βαδίζω και παραμιλώ»), του Απόστολου Καλδάρα («Ανεβαίνω σκαλοπάτια», «Γιατί γλυκιά μου κλαις»), του Βασίλη Βασιλειάδη («Το σταυροδρόμι»), του Μάρκου Βαμβακάρη («Σου 'δωσα διαζύγιο»). Ομως το όνομά του ως τραγουδιστή εκτινάχτηκε στα ύψη στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν τραγούδησε σε μουσική δική του το περίφημο σουξέ «Η διπρόσωπη». Μιλάμε για ένα ερωτικό ύμνο σε μοναδικούς στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Στην ίδια δεκαετία ο Ρεπάνης καταξιώθηκε και ως συνθέτης με τεράστια σουξέ που έγραψε για τη φωνή του Στράτου Διονυσίου («Παλιατζής», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Χτες το βράδυ στην ταβέρνα», «Ενας αετός γκρεμίστηκε», «Ασε με απόψε μοναχό») και του Πάνου Γαβαλά («Πού να γυρνάς»), αλλά και για άλλους δημοφιλείς τραγουδιστές, όπως η Πόλυ Πάνου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Χρηστάκης, ο Γιώργος Μαργαρίτης και η Πίτσα Παπαδοπούλου, που ερμήνευσε εκπληκτικά το κομμάτι του «Θυσιάστηκα».

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα