Πίσω στο... μαντρί

ΠΟΛΙΤΙΚΗΠίσω στο... μαντρίΠαρασκευή, Οκτώβριος 3, 2014 - 15:40

Θα λύσει τα προβλήματα της κυβέρνησης η ψήφος εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει, μια και από χθες ακόμη και αυτοί που θεωρητικά ήταν στα κάγκελα μπήκαν πάλι στο μαντρί, ώστε να έχει μπροστά της τέσσερις «καθαρούς» μήνες;
Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως ναι. Η αλήθεια όμως είναι ότι από την ώρα που όλα δείχνουν πως οι κάλπες αναμένεται να στηθούν τον Μάρτιο, μια και για την ώρα οι 180 δεν φαίνονται στον ορίζοντα, οι βουλευτές θα βρίσκονται σε μακρύ προεκλογικό δρόμο. Αυτό σημαίνει

στην πράξη και με βάση την προϊστορία ότι ο ανταγωνισμός και τα... μαχαιρώματα θα βρίσκονται από την επομένη της ψήφισης (τουλάχιστον από τους 154 της συγκυβέρνησης) στην ημερήσια διάταξη.

Το κυνήγι του... σταυρού διαχρονικά επικρατεί του κομματικού πατριωτισμού και αναμένεται να «κάψει» τα όποια πλεονεκτήματα έχει δώσει στην κυβέρνηση η αλλαγή της ατζέντας που έγινε με την πρωτοβουλία που πήρε το Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, Σαμαράς και Βενιζέλος επιχείρησαν να «απαντήσουν» σε δύο κυρίους πόλους που άρχισαν να σχηματοποιούνται. Ο πρώτος ήταν αυτών που υποστήριζαν ότι ο τόπος δεν πρέπει να πάει σε εκλογές ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο δεύτερος, εκείνων που υποστήριζαν ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως η επόμενη ημέρα βρήκε τους περισσότερους βουλευτές στο... μαντρί, μια και με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας θετική την πρωτοβουλία που πήρε το Μαξίμου. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, υποστήριξε ότι «η εκλογολογία θα πέσει στο κενό, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης».
Εξαίρεση αποτέλεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Α. Ψυχάρης που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης «χάσιμο χρόνου». Ο Θ. Μωραΐτης, που τον τελευταίο καιρό «πυροβολούσε» τον Βενιζέλο μιλώντας για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά σηματοδότησε και την επόμενη μέρα δηλώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι βουλευτές αλλά η ίδια η κυβέρνηση.
Τέλος, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης («θα τα πούμε στη Βουλή, που θα μιλήσω») και Χρήστος Αηδόνης («δεν ανήκω σε καμία κυβερνητική πλειοψηφία») κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα