«Πράσινο φως» για τα βοηθητικά μέσα που κόβουν το κάπνισμα

13:36 3/6/2013 - Πηγή: Espresso

Ασφαλή και αποτελεσματικά αποδεικνύονται τα βοηθητικά μέσα για το κόψιμο του τσιγάρου, διαβεβαιώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι μελέτησαν και συνέκριναν δεδομένα ερευνών, εξάγοντας ουσιαστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά του καπνού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Δεν κάνουν θαύματα, όμως βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Και από όσο μπορούμε να πούμε, είναι ασφαλή για χρήση» δηλώνει η δρ Κέιτ Κέιχιλ που ηγήθηκε της έρευνας. Μεμονωμένες μελέτες είχαν προσφέρει στο παρελθόν αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υποστηρικτικών

μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, όπως οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης και οι αντικαταθλιπτικές ουσίες, όμως οι ερευνητές ήθελαν να συγκεντρώσουν όλα τα συγκριτικά αποτελέσματα σε μία μεγάλη μελέτη. Στο πλαίσιο της ανασκόπησης λοιπόν, συνέλεξαν στοιχεία από 267 μελέτες που είχαν διεξαχθεί από το 2008 έως το 2012, και στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 101.000 καπνιστές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, όπως οι τσίχλες και τα τσιρότα, καθώς και η χρήση της αντικαταθλιπτικής ουσίας βουπροπιόνη είχαν βοηθήσει 18 καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο για κάθε 10 καπνιστές που το είχαν πετύχει χωρίς κανένα βοηθητικό μέσο. Καλύτερη υποστήριξη φάνηκε να προσφέρει η αντικαταθλιπτική ουσία βαρενικλίνη, η οποία βοήθησε αντίστοιχα 28 ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα για κάθε 10 που το είχαν καταφέρει χωρίς φάρμακα.

Η δρ Κέιχιλ και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ακόμα ότι κάποιες λιγότερο γνωστές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος αποδεικνύονταν εξίσου αποτελεσματικές. Μεταξύ αυτών η αντικαταθλιπτική δραστική ουσία νορτριπτυλίνη και η κυτισίνη, ένα συμπλήρωμα διατροφής φυτικής προέλευσης που είναι διαθέσιμο στην ανατολική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές όλα τα υποστηρικτικά μέσα διακοπής του καπνίσματος αποδείχτηκαν ασφαλή. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι περίπου 1 στα 1.000 άτομα που έκαναν χρήση βουπροπιόνης παρουσίαζε επιληπτική κρίση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό ήταν στην πραγματικότητα μικρότερο του 1 προς 1.500. Επιπλέον, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της βαρενικλίνης, οι επιστήμονες δεν βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο νευροψυχιατρικών ή καρδιακών προβλημάτων.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα