Προ των πυλών μια νέα μορφή ακτινοβολίας χωρίς παρενέργειες

13:28 8/4/2013 - Πηγή: Espresso

Νέα μορφή ακτινοβολίας, που δεν θα προκαλεί στους καρκινοπαθείς παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών και η ναυτία, υπόσχονται Αμερικανοί επιστήμονες. Δοκιμές που έχουν γίνει ήδη με αυτή τη νέα μέθοδο έδειξαν ότι εξολοθρεύει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα σε πειραματόζωα, ενώ επόμενο βήμα θα είναι η έναρξη κλινικών δοκιμών.

Οι παρενέργειες της ακτινοβολίας προκύπτουν επειδή αυτή προκαλεί πρόσκαιρες βλάβες και σε μερικά υγιή κύτταρα που βρίσκονται στην περιφέρεια

των καρκινικών. Για παράδειγμα, οι θύλακοι της τρίχας καταστρέφονται κατά κανόνα κατά τη διάρκεια αυτής της αντικαρκινικής θεραπείας, επειδή, όπως και οι καρκινικοί όγκοι, αποτελούνται από κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται ταχύτατα. Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά, οπότε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απορροφούν περισσότερα υλικά από τα φυσιολογικά κύτταρα.

Στη νέα έρευνα ο καθηγητής Μ. Φρέντερικ Χόθορν και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι εκμεταλλεύτηκαν τα απορροφητικά κύτταρα αναγκάζοντάς τα να απορροφήσουν ειδικά μεταλλαγμένο βόριο. Αυτό το χημικό στοιχείο στη φυσική του μορφή, όταν είναι σε μικρές ποσότητες, παίζει ενισχυτικό ρόλο στα κυτταρικά τοιχώματα όλων των φυτών, ενώ συναντάται και στο έδαφος. Οταν τα καρκινικά κύτταρα που ήταν εμποτισμένα με μεταλλαγμένο βόριο εκτέθηκαν σε νετρόνια, τότε το άτομο του βορίου διασπάστηκε και διέσπασε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επεκτείνεται και στα γειτονικά υγιή κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκαν πλήρως οι παρενέργειες.

Οι ερευνητές συγκρίνουν τη διαδικασία με τα εμποτισμένα με βόριο καρκινικά κύτταρα με τις μπάλες του μπιλιάρδου που περιστρέφονται πάνω στο τραπέζι του μπιλιάρδου. Οι μπάλες, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα, χτυπιούνται μεταξύ τους χωρίς να προκαλούν βλάβες στους γύρω ιστούς. «Από τη δεκαετία του '30 οι επιστήμονες προσπαθούσαν να έχουν αποτελέσματα μέσω της θεραπείας που είναι γνωστή ως θεραπεία σύλληψης νετρονίων από βόριο (BNCT). Η ομάδα μας τελικά βρήκε τον τρόπο να κάνει αυτή τη μέθοδο να λειτουργήσει, εκμεταλλευόμενη τη βιολογία του καρκινικού κυττάρου μέσω της νανοχημείας» δηλώνει ο 84χρονος καθηγητής Χόθορν, που προσθέτει ότι πια με αυτή την τεχνική μπορεί να γίνει στόχευση σε ευρεία γκάμα καρκίνων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

λεζαντα Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εφαρμογή μιας νέας μορφής ακτινοβολίας, που δεν θα προκαλεί παρενέργειες στους καρκινοπαθείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα