Στο WC για 40'' αστυνομικός και καναλάρχης

COVER STORYΤα κόκκινα φωτάκια, το κατεβασμένο φερμουάρ, τα σκέρτσα της κυρίας και τα σταθερά τηλέφωναΣτο WC για 40'' αστυνομικός και καναλάρχηςΣάββατο, Οκτώβριος 1, 2016 - 15:30

Μπαράζ αποκαλύψεων για παραβιάσεις στον έλεγχο όσων βρέθηκαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου και νομικός σύμβουλος των σταθμών Alpha

και Star Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει και την Τετάρτη θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΡΝΕΛΗ

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες.

Ο καθηγητής (που μόλις έριξε τις «βόμβες» έφυγε με έναν «μαγικό τρόπο» από την αίθουσα χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για ερωτήσεις στους έκπληκτους δημοσιογράφους) κατήγγειλε 48 περιστατικά που μαγνητοσκοπήθηκαν από το κλειστό κύκλωμα εισόδου του κτιρίου μέσω του οποίου αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι ήταν πλημμελείς ή ανύπαρκτοι, παρότι η κόκκινη ένδειξη στην πύλη ασφαλείας άναβε, δίνοντας σήμα ότι κάποιος περνά έχοντας πάνω του αντικείμενα που δεν έπρεπε. «Αρχηγός αποστολής περνάει με κόκκινο. Οι αστυνομικοί τον χτυπούν στον ώμο και μπαίνει μέσα. Σε κυρία που συνόδευε αρχηγό αποστολής χτυπάει κόκκινο και σηκώνει με σκέρτσο το μπατζάκι της και την αφήνουν να περάσει» αποκαλύπτει ο κ. Λαζαράτος. Κατά τα λεγόμενά του, το ίδιο συνέβη και με τον άνθρωπο από το catering που έφτασε στο κτίριο, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο ούτε ο ίδιος ούτε και τα κουτιά που μετέφερε.

Τουαλέτα

Ο καθηγητής συνέχισε να παραθέτει γεγονότα τα οποία εγείρουν πολλά ερωτήματα. Οπως είπε, σε όροφο του κτιρίου όλη η δράση εξελίσσεται περίεργα: «Σε έναν όροφο, ειδικά στις 31/8/2016, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η μελέτη της κάμερας που βλέπει στις τουαλέτες (ήταν τρεις: μία για κάθε υποψήφιο και μία αυτή των ΑμεΑ που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί) από τις 5:51:03 έως τις 23:38:10 και μόνο δείχνει παράξενα πράγματα. Στον όροφο αυτόν η κάμερα δεν δείχνει καθόλου την πόρτα. Πολύ χειρότερα από την περίπτωση του κ. Καλογρίτσα, όπου η κάμερα είναι τοποθετημένη στην άκρη του διαδρόμου και όχι πάνω από την πόρτα, όπως στις άλλες περιπτώσεις. Οι αστυνομικοί σε κάποιες συγκεκριμένες βάρδιες, εύκολα διακριτές, επισκέπτονται συστηματικά τις τουαλέτες ενός και μόνο υποψηφίου και όχι τη δική τους, τη μεγάλη, των ΑμεΑ, ούτε και του άλλου. Είναι δύο συγκεκριμένοι αστυνομικοί αυτοί που κάνουν το... λάθος. Οταν έχουν εκείνοι βάρδια και σε κρίσιμες χρονικές στιγμές γύρω από τη χορήγηση κρίσιμης άδειας, οι επισκέψεις πολλαπλασιάζονται δραματικά» επισημαίνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, υπάρχει μια σκηνή μέσα σε τουαλέτα που είναι η αποκορύφωση όσων συμβαίνουν. «Βρισκόμαστε στην 1/9/2016. Ωρα 1:20:47. Αστυνομικός εισέρχεται στο WC του σταθμού Χ αντί στο WC το δικό του.

Ενα λεπτό αργότερα ο αρχηγός αποστολής Α βγαίνει από το δωμάτιό του, μπαίνει στο WC του σταθμού του, εκεί όπου βρίσκεται εδώ και 1,5 λεπτό ο αστυνομικός. Με πετσέτα και σέικερ καφέ.

Ανοίγει η πόρτα, βλέπουμε από την κάμερα την τουαλέτα. Ο αστυνομικός, πλάτη, όρθιος. Γυρνάει, βλέπει τον αρχηγό αποστολής σταθμού. Μπαίνει μέσα, αργά. Η πόρτα κλείνει. Περνάει άλλος αστυνομικός έξω από την πόρτα και φεύγει. Οι δύο άνδρες έχουν μείνει στην τουαλέτα 40 δευτερόλεπτα μαζί. Ο αστυνομικός βγαίνει. Κουμπώνει ζώνη και φερμουάρ ακριβώς κάτω από την κάμερα. Σκύβει για να μην τον δει η κάμερα. Μετά περπατάει, κοιτάει την κάμερα, δεξιά και αριστερά, και φεύγει. Υπάρχουν διάφορα και μεταξύ άλλων πόρτα μη ελεγχόμενη από κάμερα ή αστυνομικό στον ημιώροφο, δίπλα στις τουαλέτες του κυλικείου που οδηγεί σε όλους τους ορόφους και σε σταθερά τηλέφωνα που επικοινωνούν δυστυχώς με τον έξω κόσμο. Αστεία, γκροτέσκα, τραγικά» καταλήγει ο καθηγητής.

Μηνύσεις

Ο κ. Λαζαράτος κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπαγγέλτως, ενώ ήδη σχετική καταγγελία στάλθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αναλύονται, εκτός όσων ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, και τα θέματα του «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα, καθώς και των δύο μηδενικών προσφορών Ιβάν Σαββίδη, που η Επιτροπή, κατά τα λεγόμενά του, παρανόμως χαρακτήρισε έγκυρες. Ο καθηγητής έκανε γνωστό ότι την Τετάρτη ως νομικός εκπρόσωπος του Alpha και του Star θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ απευθύνθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Καλώ τον πρωθυπουργό της χώρας και μόνον αυτόν να δει το υλικό από τις κάμερες και να κρίνει». Χαρακτήρισε μάλιστα τον διαγωνισμό «έκτρωμα» και τη διαδικασία δύσοσμη φαρσοκωμωδία που μας ρεζιλεύει διεθνώς, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να τον ακυρώσει και να τον στήσει εκ νέου.

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Στον αέρα βρίσκεται, πλέον, η κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, καθώς η διαδικασία ματαιώθηκε, εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών -σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ-, με απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από το γραφείο του κ. Σακελλαρίου (αν και πρόκειται για ασυνήθιστη κίνηση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους), η διάσκεψη ματαιώθηκε λόγω της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί για το θέμα χορήγησης των αδειών από δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε: «Εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ιδίως ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τη στιγμή που, λόγω της σοβαρότητας των νομικών ζητημάτων, πιθανότατα θα χρειαστεί τα μέλη της Ολομέλειας να συγκληθούν παραπάνω από μία φορά.

Αντιδράσεις

Πάντως, η χθεσινή διάσκεψη δεν κράτησε ούτε μία ώρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστές αντέδρασαν στην άτυπη τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας στην έναρξη της διαδικασίας, ο οποίος φέρεται ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει στα μέλη της διευρυμένης Ολομέλειας το κρίσιμο της υποθέσεως.

Αργά πάντως χθες το απόγευμα η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερασπιζόμενη τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο λόγος της ματαίωσης ήταν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και διέψευδε την ύπαρξη εντάσεων και διαφωνιών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση και όποτε κι αν πραγματοποιηθεί η διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει κρίσιμα ζητήματα τόσο τυπικών θεμάτων όσο και ουσίας. Ενα από τα κομβικά ζητήματα είναι ποιος είχε την αρμοδιότητα, κατά το Σύνταγμα, να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κρίνει και άλλα νομικά ζητήματα που αφορούν τις διατάξεις του «νόμου Παππά», όπως το εάν παραβιάζουν συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές, μεταξύ των οποίων η πολυφωνία, ο πλουραλισμός και η αντικειμενικότητα.

Ο Ιβάν πλήρωσε τη δόση

Πλήρωσε, χθες, την πρώτη δόση του τιμήματος για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιλαχών μετά την απόσυρση της πλευράς Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό.

Ο επιχειρηματίας κατέθεσε το ποσό των 20.500.000 ευρώ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του «πόθεν έσχες» του.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έκανε τη δήλωσή του πράξη, καθώς ήδη από την περασμένη Δευτέρα, οπότε μπήκε υποψήφιος υπερθεματιστής, είχε δηλώσει έτοιμος ανά πάσα στιγμή να καταβάλει το ποσό της πρώτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης είχε καταθέσει προσφορά για την άδεια ύψους 61.500.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα