Τους λίντσαραν άγρια μπροστά σε... παιδιά

Ο όχλος έχει αναλάβει ρόλο δικαστή στην Αίγυπτο, καταφεύγοντας σε βιβλικής αγριότητας «ποινές». Το τελευταίο περιστατικό που αποκαλύπτει την αναρχία που επικρατεί στη χώρα καταγράφηκε σε χωριό του Δέλτα του Νείλου όπου οι χωρικοί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου δύο άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνταν για διάφορα εγκλήματα. Στη συνέχεια κρέμασαν τα πτώματά τους σε φανάρι κυκλοφορίας για παραδειγματισμό! Το πλήθος καταδίωξε τους δύο άνδρες στο χωριό Μαχάλτ Ζιγιάντ, περίπου 140 χλμ.

βόρεια του Καΐρου, επειδή -όπως υποστήριζε- είχαν επιτεθεί σε γυναικόπαιδα και είχαν κάνει απαγωγές και κλοπές. Κατά τη διάρκεια του λιντσαρίσματος, τα 3.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί παρότρυναν τους πρωταγωνιστές της βίαιης απόδοσης «δικαιοσύνης» να ολοκληρώσουν το έργο τους φωνάζοντας «σκοτώστε τους!»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας «Ahram», οι δύο άνδρες έγιναν στόχος του πλήθους όταν πιάστηκαν στα «πράσα» να προσπαθούν να κλέψουν ένα ρίκσο, είδος τρίκυκλου μεταφορικού μέσου. Φωτογράφος του πρακτορείου Associated Press που παρακολούθησε τη σκηνή περιγράφει πως τη σκηνή του λιντσαρίσματος παρακολουθούσαν γυναίκες και παιδιά, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατέγραφαν με τα κινητά τους την ωμή βία. Οσο για την καθυστέρηση της αστυνομίας να φτάσει στο σημείο ώστε να σταματήσει εγκαίρως την εκτέλεση των δύο ανδρών, αποδίδεται από τα κρατικά μέσα της Αιγύπτου στο γεγονός ότι η πρόσβαση στο σημείο δεν ήταν δυνατή, εξαιτίας οδοφραγμάτων που είχαν στήσει οι ντόπιοι, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους για την έλλειψη καυσίμων.

Αυτό το περιστατικό ακραίας βιαιότητας ήρθε μία εβδομάδα αφότου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου παρότρυνε τους πολίτες να συλλαμβάνουν μόνοι τους όσους παραβιάζουν τον νόμο και να τους παραδίδουν στις Αρχές. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί δύο παρόμοια επεισόδια σε χωριά του Δέλτα του Νείλου, με αποτέλεσμα να χάσουν συνολικά τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι παίρνουν με μεγαλύτερη άνεση τον νόμο στα χέρια τους μετά τον ξεσηκωμό του 2011, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Εκτοτε, η άλλοτε κραταιά αστυνομία δεν καταφέρνει να φοβίσει κανέναν και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα