«Τρέμουν» στην Κεφαλλονιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Τρέμουν» στην ΚεφαλλονιάΠαρασκευή, Νοέμβριος 14, 2014 - 17:24

Σε 24ωρη βάση παρακολουθούν οι επιστήμονες το τρέμουλο της γης στην Κεφαλλονιά, καθώς εδώ και μερικές ημέρες η σεισμική δραστηριότητα στο νησί παρουσιάζει έξαρση, η οποία μάλιστα καλύπτει όλο το μήκος του τοπικού ρήγματος. Αν και καμία από τις πρόσφατες δονήσεις δεν ήταν ισχυρή, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού πρόκειται για περιοχή με βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό.


Ο τελευταίος σεισμός,

που έγινε αισθητός, σημειώθηκε χθες το πρωί στις 11.37 και είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης προσδιορίστηκε στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς, κοντά στον κόλπο του Μύρτου, και το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 12,4 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους σεισμολόγους είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν στην Κεφαλλονιά αρκετοί μικροί σεισμοί και άλλοι τρεις με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ: 4,8 Ρίχτερ την Παρασκευή, 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Κυριακής και 4,1 Ρίχτερ την Τετάρτη.


«Εχουμε σαφή έξαρση, η οποία είναι κατά μήκος όλου του ρήγματος και πρέπει να είμαστε σε μεγάλη επιφυλακή» δηλώνει στην «Espresso» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Οπως εξηγεί, η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που έδωσε τους ισχυρούς σεισμούς του περασμένου χειμώνα κι εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 χιλιομέτρων, πράγμα που δείχνει ότι το ρήγμα βρίσκεται σε γενικότερη έξαρση. «Είναι πιθανό να είναι καθυστερημένοι μετασεισμοί, αλλά εμείς πρέπει να πάρουμε το ενδεχόμενο ότι μπαίνουμε σε μια φάση δραστηριοποίησης και χρειάζεται μεγάλη προσοχή» τονίζει ο ίδιος.


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμης Λέκκας εκτιμά ότι οι σεισμοί της Τετάρτης και της Πέμπτης, οι οποίοι σημειώθηκαν στο κεντρικό και το βόρειο κομμάτι του ρήγματος, αντίστοιχα, είναι μάλλον μετασεισμοί των μεγάλων δονήσεων του χειμώνα. «Το άγνωστο είναι το νότιο κομμάτι, εκεί όπου είχαμε σεισμούς την Παρασκευή και την Κυριακή. Ομως αυτό δεν έχει μεγάλο δυναμικό κι επιπλέον βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή. Γενικότερα, δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι το ιδιαίτερο και τα πράγματα θα συνεχιστούν ομαλά» αναφέρει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση ο ΟΑΣΠ έδωσε εντολή για παρακολούθηση του νησιού από επιστήμονες σε 24ωρη βάση.
Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλέξανδρο Παρίση που, όπως λέει πάντως, «ο κόσμος εδώ έχει μάθει να ζει με τους σεισμούς».

Στάθης Δεληγιώργης

Keywords
Τυχαία Θέματα