Δεν χρειάζονται όλοι βιταμίνη D

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα σχετικά με τη βιταμίνη D και κατά πόσο είναι υποβοηθητική για την υγεία η λήψη αυτών των διατροφικών συμπληρωμάτων.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χορηγείται βιταμίνη D σε υγιείς ενηλίκους σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι κίνδυνοι προσβολής τους από ασθένειες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν Νεοζηλανδοί ερευνητές και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από εκατό μελέτες επί του θέματος.

Οι ερευνητές είναι τόσο σίγουροι για την ορθότητα των συμπερασμάτων τους, ώστε υποστηρίζουν ότι καμία μελλοντική μελέτη δεν πρόκειται να τα μεταβάλει. Αντιθέτως, ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως βρέφη, έγκυοι και ηλικιωμένοι θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το διατροφικό συμπλήρωμα.Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας είχε πραγματοποιήσει και στο παρελθόν άλλη μετανάλυση επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τη δράση της βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν διαπιστώθηκε ουσιαστική μεταβολή.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν τα γενικότερα αποτελέσματα της χορήγησης βιταμίνης D, με ή χωρίς ασβέστιο. Ετσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη του συγκεκριμένου διατροφικού συμπληρώματος δεν επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού, καρκίνου. Επίσης η λήψη βιταμίνης D δεν μείωσε τα κατάγματα του ισχίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονταν σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ όταν χορηγήθηκε με ασβέστιο δεν μείωσε αυτόν τον κίνδυνο σε υγιείς ενηλίκους. Επιπλέον, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί κατά πόσο η βιταμίνη D με ή άνευ ασβεστίου περιορίζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.«Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνάς μας, πιστεύουμε ότι δεν υφίσταται λόγος συνταγογράφησης της βιταμίνης D σε μια προσπάθεια να προληφθούν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, τα κατάγματα ή προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου», καταλήγουν στη μελέτη τους οι Νεοζηλανδοί ερευνητές.

Σε συνοδευτικό άρθρο, ο Καρλ Μικαέλσον, του τμήματος χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, αναφέρει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα σχετικά με τη βιταμίνη D και κατά πόσο είναι υποβοηθητική για την υγεία η λήψη αυτών των διατροφικών συμπληρωμάτων. «Η εντύπωση ότι η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ηλιακού φωτός και ότι η αύξηση των χορηγούμενων ποσοτήτων θα βελτιώσει την υγεία μας, είναι πολύ ασαφής», γράφει.Ο Μικαέλσον, τέλος, υποστηρίζει ότι μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής σε υγιείς ενηλίκους.

Παρότι κάποιοι ειδικοί σε ζητήματα διατροφής υποστηρίζουν πως η έλλειψη της βιταμίνης ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, άλλοι πιστεύουν ότι η έλλειψή της είναι αποτέλεσμα της κακής υγείας και όχι αίτιό της.

Αναδημοσίευση από το www.kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν χρειάζονται όλοι βιταμίνη D,