Κι ύστερα… έφυγαν οι μέλισσες

Μια νέα καμπάνια ξεκινά αυτή την άνοιξη η Greenpeace και μας αφορά όλους. Το θέμα όχι και τόσο νέο - η εξαφάνιση των μελισσών.

Είναι αρκετά χρόνια τώρα που οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση των μελισσών. Μια παράξενη «ασθένεια» τις εξαφανίζει πλήττοντας σοβαρά τις αγροτικές οικονομίες καθώς δεν είναι υπεύθυνες μόνο για την παραγωγή του πολύτιμου μελιού, αλλά από αυτές εξαρτώνται για να γονιμοποιηθούν το 80% των φυτών

του πλανήτη. Το 35% της ανθρώπινης διατροφής εξαρτάται από την επικονίαση που επιτελούν οι μέλισσες. Εν ολίγοις, χωρίς αυτές θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της τροφής μας. Ισχυρά φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένα φυτά, κινητά, παράξενοι ιοί ή λίγο από όλα είναι πιθανόν οι αιτίες. Ακόμη κι αν η φράση του Αϊνστάιν πως «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής» δεν μπορεί να εκληφθεί κατά γράμμα, οι μέλισσες αποτελούν σημαντικό δείκτη περιβαλλοντικής ισορροπίας και η εξαφάνισή τους είναι ένα καμπανάκι κινδύνου.

Το οποίο όμως φαίνεται να μην ακούν οι αρμόδιοι. Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που τις απειλούν και χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας δεν έχουν απαγορευτεί ακόμα και η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη, να απαγορεύσει άμεσα τη διακίνησή τους στη χώρα μας και να στηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευσή τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην πρώτη σχετική ψηφοφορία που έγινε το Μάρτιο, εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταψήφισαν την πρόταση απαγόρευσης. Νέα ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαΐου και αυτή τη φορά η Greenpeace πιέζει και ελπίζει η ψήφος της χώρας μας να είναι διαφορετική. Ας ελπίσουμε να εισακουστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα