«Οι Έλληνες επιστρέφουν στο κρασί»
Στο τιμόνι της Σεμέλη Οινοποιητικής, χαράσσει τη στρατηγική μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οινοπαραγωγούς μονάδες της χώρας.
Είχα έρθει στο όμορφο σπίτι του Παλαιού Ψυχικού γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τη νεαρή ιδιοκτήτρια της Σεμέλη Οινοποιητικής. Ότι γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη, αλλά αισθάνεται Κρητικιά (ο πατέρας της κατάγεται από την Κρήτη). Ότι σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα κι έπειτα έφυγε για τη Φλωρεντία, για να σπουδάσει κόσμημα. Ότι είναι παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο. Ότι το 2007 αγόρασε την
Από την κουβέντα μαζί της έμαθα κι άλλα. Μιλήσαμε για τις προκλήσεις της δουλειάς και τις απαιτήσεις της οικογένειας και πώς συνδυάζονται, για το όραμα που έχει για τη Σεμέλη, για τους αναγκαίους ελιγμούς σε περίοδο κρίσης. Με εντυπωσίασε με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά της και, κυρίως, με το πόσο «ανήσυχη» είναι. Το δήλωσε, άλλωστε, ξεκάθαρα: «Δεν αποδέχομαι τη στάση του “βολέματος” σε οποιοδήποτε επίπεδο της καθημερινότητάς μου και της ζωής μου, είτε επαγγελματικής είτε προσωπικής...».
Οι σπουδές σας δεν έχουν σχέση με το κρασί. Η αγάπη γι’ αυτό πότε «ξύπνησε»;
Σπουδάζοντας στη Φλωρεντία την τέχνη του κοσμήματος, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλά και διαφορετικά κρασιά της Τοσκάνης. Κάποιες εκδρομές μου σε οινοποιεία και αμπελώνες της περιοχής, καθώς και οι συζητήσεις μου με οινοπαραγωγούς με ενθουσίασαν. Κι έτσι, μόλις βρήκα την ευκαιρία με τη Σεμέλη, συνειδητοποίησα πως με αυτό ήθελα πάντα να ασχοληθώ.
Εχετε έως τώρα κλονιστεί ποτέ για την απόφασή σας;
Μερικές φορές με απογοητεύει η έλλειψη κοινού στόχου της ελληνικής οινοποιίας. Αυτό μας καθυστερεί συνολικά και μας κάνει να χάνουμε αγορές και αξιοπιστία. Και στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό. Παλαιότερα εστίαζα στα επιμέρους προβλήματα. Τώρα πλέον ξέρω ότι, αν δεν αλλάξει η φιλοσοφία, αν δεν σκεφτόμαστε όλοι σαν ένας, η ανάπτυξη του κλάδου θα είναι πολύ αργή.
Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στην αρχή;
Η οινική παιδεία στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες οινοπαραγωγούς χώρες, γι’ αυτό και παλαιότερα αποκλειστικό κριτήριο για την αξιολόγηση ενός κρασιού ήταν η τιμή. Μας πήρε αρκετό χρόνο να πείσουμε τον Ελληνα καταναλωτή ότι ένα κρασί με χαμηλότερη τιμή μπορεί να είναι και πάρα πολύ καλό. Φέτος, στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης η Μαντινεία Νασιάκου 2010, με εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής, ήταν το μοναδικό λευκό ξηρό κρασί που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο. Τέτοιες στιγμές επιβραβεύουν τις προσπάθειές μας.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θελήσατε να αλλάξετε στην επιχείρηση και το καταφέρατε;
Αναλαμβάνοντας τη Σεμέλη, είχα να αντιμετωπίσω μια διαφορετική εικόνα για καθένα από τα τρία οινοποιεία και τα προϊόντα του. Οχι μόνο σε επίπεδο εμφάνισης των κρασιών μας, αλλά και σε επίπεδο ποιότητας και τιμών. Εβαλα στόχο, λοιπόν, να «ομογενοποιήσω» το μείγμα αυτό. Δημιούργησα μια καινούργια εικόνα της εταιρείας, γιατί ήθελα να είναι ξεκάθαρο το ότι έχει μπει σε μια νέα εποχή, στην οποία ρόλο θα έπαιζαν όλα τα καλά στοιχεία, παλαιότερα και νεότερα. Ετσι, τα κρασιά μας τώρα είναι αναγνωρίσιμα για την εικόνα τους, τη φιλοσοφία οινοποίησής τους και την τιμή τους.
Σήμερα, πώς αισθάνεστε κάθε φορά που ξεκινάτε για τη Νεμέα; Κι εκεί, μέσα στους αμπελώνες;
Κάθε φορά που μπαίνω στο αυτοκίνητο με προορισμό το οινοποιείο μας στο Κούτσι της Νεμέας, αισθάνομαι μια έξαψη. Είναι ο χώρος απ’ όπου ξεκινάει κάθε χρόνο η προσπάθειά μας, για να φτάσει ο «καρπός» της σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό με κάνει πολύ υπερήφανη. Από την άλλη, όταν μπαίνω στους αμπελώνες μας και κοιτάζω τη μοναδική θέα από τόσο ψηλά, χαλαρώνω και χαμογελάω.
Πόσο σας επηρέασε ο πατέρας σας, Μιχάλης Σάλλας, ώστε να ασχοληθείτε με τη Σεμέλη;
Ο πατέρας μου είναι ένας δημιουργικός αλλά και πολύ διορατικός άνθρωπος, ο οποίος από την αρχή πίστεψε στις δυνατότητες του ελληνικού κρασιού. Οταν πριν από αρκετά χρόνια ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου οινοποιείου διεθνών προδιαγραφών, είδα ότι το κρασί έμπαινε πια στη ζωή μας πολύ πιο έντονα και δυναμικά. Δεν χρειάστηκε να με πιέσει ή να με πείσει για κάτι. Είδα αμέσως τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτόν το χώρο με μεγάλο ενθουσιασμό.
Υπάρχει κάποια συμβουλή που σας έδωσε και την οποία προσπαθείτε να ακολουθείτε;
Σε επίπεδο επαγγελματικό με συμβουλεύει, όπως άλλωστε κάνει κάθε πατέρας σε ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα του παιδιού του. Αυτό στο οποίο έδωσε μεγάλη έμφαση, όμως, είναι ο σεβασμός που πρέπει να δείξουμε προς το περιβάλλον. Και το κάνουμε από την πρώτη στιγμή, μέσω της φιλικής προς το περιβάλλον εργασίας μας στο αμπέλι και του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα σταφύλια μας.
Μια τόσο απαιτητική δουλειά πώς μπορεί να συνδυάζεται με την οικογένεια;
Είναι γεγονός ότι δεν είναι πάντα εύκολος ο συνδυασμός αυτός. Είμαι τυχερή όμως, διότι έχω την υποστήριξη του συζύγου μου, μαζί με τον οποίο έχουμε αναλάβει την εταιρεία. Εχει πάρει ένα μέρος των υποχρεώσεών μου. Επίσης, η ομάδα των συνεργατών μου στη Σεμέλη απαρτίζεται από πολύ ικανά άτομα που με κάνουν να νιώθω ασφάλεια, ακόμη και όταν οι απαιτήσεις του παιδιού με κρατούν μακριά από το γραφείο ή το οινοποιείο.
Εχετε αδυναμία σε κάποια συγκεκριμένη ετικέτα της Σεμέλης;
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια ξεχωριστά. Διαφοροποιεί ο καλλιτέχνης τα δημιουργήματά του; Καθεμιά φιάλη, όταν την κοιτάζω, μου θυμίζει την ιστορία του κρασιού που περικλείει.
Υπάρχει η αίσθηση ότι τα ελληνικά κρασιά διακρίνονται στις διεθνείς εκθέσεις, αλλά η παρουσία τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ του εξωτερικού είναι περιορισμένη. Ποια είναι η δική σας εμπειρία;
Η Ελλάδα παράγει περίπου το 1,5% της διεθνούς παραγωγής. Επίσης, στο εξωτερικό δεν υπάρχει ενιαία εικόνα για το κρασί μας, ούτε για τις περιοχές ή τις ποικιλίες μας, λόγω της διαφορετικής προβολής αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών κάθε οινοποιείου. Σκεφτείτε επίσης ότι σερβίρουμε στους περισσότερους τουρίστες μας ανώνυμο χύμα κρασί, το οποίο, επιστρέφοντας στη χώρα τους, φυσικά δεν θα αναζητήσουν. Καταλαβαίνετε ότι τα ελληνικά κρασιά που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ διάφορων χωρών είναι εκεί λόγω της χαμηλής τιμής τους. Εμείς ως εταιρεία, εξάγοντας σε 12 χώρες, έχουμε επιτύχει να βρισκόμαστε σε αλυσίδες εξειδικευμένων καταστημάτων τροφίμων και ποτών, αλλά όχι ακόμα σε κάθε σούπερ μάρκετ.
Τελικά, οι Ελληνες έχουν μάθει να πίνουν;Είναι αλήθεια ότι για κάμποσο καιρό χάσαμε το αισθητήριο της γεύσης μας. Σιγά-σιγά όμως επανερχόμαστε και βρίσκουμε τις μνήμες μας, μέσα από τις μυρωδιές με τις οποίες μεγαλώσαμε. Αυτό βοηθάει και στην ανάπτυξη του κρασιού, διότι είναι συνοδευτικό του φαγητού. Οπότε τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μπορώ να πω, λοιπόν, με βεβαιότητα ότι οι Ελληνες επιστρέφουν στο κρασί.
Οι δικοί σας αγαπημένοι συνδυασμοί φαγητού και κρασιού;Μου αρέσει να πειραματίζομαι. Με αυτόν τον τρόπο εξελίσσομαι και γευστικά. Οπότε, αυτή την περίοδο μου αρέσει η Νεμέα Reserve μας με κοκκινιστό κρέας, με το παλαιωμένο Αγιωργίτικο να δίνει ένταση στα αρώματα του πιάτου. Επίσης η Μαντινεία μας, με τα γλυκά αρώματα και την οξύτητά της, είναι ιδανικός συνδυασμός για πολλά πιάτα της ασιατικής κουζίνας.
Τι καινούργιο θεωρείτε πως έχει φέρει η εταιρεία σας στο ελληνικό κρασί;
Του έδωσε μια νέα ώθηση με δύο τρόπους. Πρώτον, καθόρισε νέα πρότυπα για τη σχέση ποιότητας - τιμής, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να πιουν ένα πολύ καλό κρασί. Το πρώτο δείγμα ήταν η σειρά Ορεινός Ηλιος και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κρασιά μας. Δεύτερον, ανέβασε ποιοτικά όλα τα προϊόντα της, διατηρώντας μια αξιοσημείωτη σταθερότητα στην εμπορική διάθεση και στις τιμές τους. Αυτά είναι τα δύο πιο βασικά στοιχεία που ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Σεμέλη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αύξηση των πωλήσεων και στην εσωτερική αγορά.
Πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία σας τους κλυδωνισμούς της κρίσης;
Προβλέποντας, κατά κάποιον τρόπο, την κρίση, είχαμε ήδη δημιουργήσει κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής, τα οποία κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κοινού. Ετσι δεν έχει χρειαστεί να αλλάξουμε τη στρατηγική μας εξαιτίας της κρίσης. Εξακολουθούμε να παράγουμε κρασιά με τις ίδιες αξίες.
Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημά σας;Αν παρατηρήσετε τις καταχωρίσεις μας, έχουμε ένα σύνθημα: «Semeli. Γιατί κάθε μέρα είναι μοναδική». Θα θέλαμε να ξεχωρίζει ο καταναλωτής ποιο κρασί μας ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Να ξέρει ότι άλλο θα έχει στο καθημερινό τραπέζι του, άλλο στο κυριακάτικο, άλλο στις επετείους, άλλο στα δώρα του, και πάει λέγοντας. Να δίνει στον εαυτό του την ευκαιρία να διαφοροποιεί με τα κρασιά μας τις μέρες του, ξεφεύγοντας από τη μονοτονία της καθημερινότητας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Gastronomos
- Τελευταία Νέα Gastronomos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές