Αναγνωρίζεται η γλωσσομάθεια της αραβικής γλώσσας στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ρύθμιση από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για αναγνώριση της αραβικής γλώσσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «An-Najah National University της Nablus».

Με το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ρυθμίζεται και το θέμα της αναγνώρισης της γλωσσομάθειας της Αραβικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το θέμα της πιστοποίησης ρυθμίζεται με πιστοποιητικό του Πανεπιστημίου «An-Najah National University της Nablus» επιπέδου άριστης (Γ2/C2), πολύ καλής (Γ1/C1), καλής (Β2) και μέτριας γνώσης (B1). Η εν λόγω

διάταξη, κρίθηκε ως απολύτως επιβεβλημένη διότι η Αραβική γλώσσα ομιλείται από έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οι δεσμοί της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο είναι ιστορικοί και ταυτόχρονα διανοίγονται δρόμοι εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Αναλυτικά η ρύθμιση προβλέπει οτι: «Η γνώση της Αραβικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1, καλή Β2/Β2 και μέτρια B1/Β1) αποδεικνύεται με Πιστοποιητικό αντίστοιχου επιπέδου του Πανεπιστημίου «An-Najah National University της Nablus» ως εξής: Certificate of the Arabic Language Proficient Level – C2
Certificate of the Arabic Language Advanced Level – C1
Certificate of the Arabic Language Experienced Level – B2
Certificate of the Arabic Language Intermediate Level – B1»

Εως σήμερα το ΤΕΙ Αθήνας είναι επίσημα το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποίησης της Γλωσσομάθειας της Αραβικής Γλώσσας για όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Τουρκίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και το Πανεπιστήμιο Πειραιά είχε συζητηθεί για να γίνει κέντρο Πιστοποιήσης.

Πριν από περίπου δύο χρόνια υπεγράφη και τυπικά στην Αθήνα από τον τότε πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας, Καθηγητή Μιχάλη Μπρατάκο και τον Πρύτανη και Εκτελεστικό Πρόεδρο του An-Najah National University of Nablus, Καθηγητή Maher Natsheh, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δυο ιδρυμάτων.

Η Αραβική γλώσσα είναι μια από τις 6 επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, η έκτη σε πλήθος ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και ομιλείται από περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπων, σημαντικό ποσοστό των οποίων κατοικούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, τείνει να γίνει η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα μετά την εθνική. Στην Ελλάδα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΡΤ, Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ) έχουν εκπομπές και σελίδες στην Αραβική, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ελληνικός Στρατός και άλλοι Οργανισμοί, τη διδάσκουν στα Διδασκαλεία τους.

Οπως επισημάνθηκε πολλοί άνθρωποι, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Τουρκίας, έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν την Αραβική, αφού αποτελεί ή θα αποτελέσει σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο στην καριέρα τους. Όμως οι γνώσεις τους αυτές δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να πιστοποιηθούν από έναν επίσημο και κατάλληλο φορέα. Η Συμφωνία του ΤΕΙ Αθήνας με το An-Najah National University of Nablus δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό, αφού παρέχει επίσημο Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Πηγή: protothema.gr

αραβική γλώσσαγλωσσομάθειαπανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςνομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα