Άνθρωπος: Απολιθωμένες πατημασιές στην Κρήτη προκαλούν τις κυρίαρχες θεωρίες της ανθρώπινης εξέλιξης
Αποτυπώματα ποδιού όπως του ανθρώπου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Κρήτη ίσως θέσουν την κυρίαρχη αφήγηση για την εξέλιξη του πρωτόγονου ανθρώπου σε δοκιμασία. Τα αποτυπώματα είναι περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών και έγιναν σε μια χρονική περίοδο στην οποία η προηγούμενη έρευνα τοποθετεί προγόνους μας στην Αφρική – με πόδια όπως του πιθήκου.
Από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων του Αυστραλοπίθηκου στη Νότια και Ανατολική Αφρική, κατά τη διάρκεια των μέσων χρόνων του 20ου αιώνα, η κοιτίδα του ανθρώπου θεωρείτο
Το ανθρώπινο πόδι έχει ένα πολύ διακριτό σχήμα, διαφορετικό από άλλα ζώα της ξηράς. Ο συνδυασμός ενός μακριού πέλματος, πέντε κοντά, που δείχνουν προς τα εμπρός, δάχτυλα χωρίς νύχια και ένα μεγάλο δάχτυλο που είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δάχτυλα, είναι μοναδικός. Το πόδι των πλησιέστερων συγγενών μας, των μεγάλων πιθήκων, μοιάζει περισσότερο όπως ένα ανθρώπινο χέρι, με το μεγάλο δάχτυλο να είναι σαν αντίχειρας που προεξέχει στο πλάι. Τα αποτυπώματα της περιοχής Laetoli, που πιστεύεται ότι έχουν γίνει από Αυστραλοπίθηκους, είναι περίπου όμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων εκτός το ότι η φτέρνα είναι στενότερη και το πέλμα δεν έχει καθαρή καμάρα. Αντιθέτως, ο 4,4 εκατομμύρια χρόνια ηλικίας Αρδιπίθηκος ramidus από την Αιθιοπία, οι παλαιότερες γνωστές ανθρωπίδες, γνωστές από τα αρκετά πλήρη απολιθώματά τους, έχει ένα πόδι όμοιο με πιθήκου. Οι ερευνητές που περιέγραψαν τον Αρδιπίθηκο υποστήριξαν ότι είναι ένας άμεσος πρόγονος των επόμενων ανθρωπίδων, που σημαίνει ότι το πόδι που είναι όμοιο με ανθρώπου δεν είχε ακόμη εξελιχθεί σε εκείνη τη χρονική περίοδο.
Τα νέα αποτυπώματα, από την περιοχή Τράχηλος στη δυτική Κρήτη, έχουν μια ολοφάνερα ανθρώπινη μορφή. Είναι ιδιαίτερα αληθινή η μορφή των δακτύλων. Το μεγάλο δάκτυλο είναι ίδιο με το δικό μας σε σχήμα, μέγεθος και θέση και είναι επίσης συνδεδεμένο με τη «μπάλα» του πέλματος – την φουσκωμένη περιοχή του πέλματος μεταξύ δακτύλου και καμάρας, η οποία δεν ήταν ποτέ παρούσα στους πιθήκους. Το πέλμα του ποδιού είναι αναλογικά βραχύτερο από ότι τα αποτυπώματα της περιοχής Laetoli, όμως έχουν την ίδια γενική μορφή. Εν συντομία, το σχήμα των ιχνών του Τράχηλου δείχνει αναμφισβήτητα ότι ανήκουν σε μια πρώιμη ανθρωπίδα, σχετικά πιο πρώιμη από αυτή που έκανε τα αποτυπώματα της περιοχής Laetoli. Τα ίχνη του Τράχηλου έγιναν σε μια αμμώδη παραλία, πιθανώς σε ένα μικρό δέλτα ποταμού, ενώ τα ίχνη της περιοχής Laetoli έγιναν σε ηφαιστειακή τέφρα. «Αυτό που τα κάνει αμφιλεγόμενα είναι η ηλικία και η θέση των εντυπωμάτων», λέει ο Per Ahlberg καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Uppsala και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Περίπου 5,7 εκατομμύρια χρόνια, το αποτύπωμα, είναι νεώτερο από το παλαιότερο γνωστό απολίθωμα ανθρωπίδας, του Σαχελάνθρωπου του Τσάντ και σύγχρονο του Orrorin από την Κένυα, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότερο από τον Αρδιπίθηκο ramidus με το όμοιο με πιθήκου πόδι του. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την υπόθεση ότι ο Αρδιπίθηκος ramidus είναι ο άμεσος πρόγονος των επόμενων ανθρωπιδών. Επιπλέον, μέχρι αυτή τη χρονιά, όλα τα απολιθώματα ανθρωπίδων που είναι παλαιότερα από 1,8 εκατομμύρια χρόνια (η ηλικία των απολιθωμάτων του πρωτόγονου Ανθρώπου από τη Γεωργία) προέρχονταν από την Αφρική, οδηγώντας τους περισσότερους ερευνητές να συμπεράνουν ότι εκεί ήταν που η ομάδα εξελίχθηκε. Ωστόσο, τα αποτυπώματα της περιοχής Τράχηλος είναι με ασφάλεια χρονολογημένα με τη χρήση ενός συνδυασμού τρηματοφόρων (θαλασσίων μικρο-απολιθωμάτων) από τα επάνω και κάτω υποστρώματα, επιπλέον του γεγονότος ότι τα αποτυπώματα βρίσκονται ακριβώς από κάτω από ένα διακριτό ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίστηκε όταν η Μεσόγειος θάλασσα αποξηράνθηκε για λίγο πριν από 5,6 εκατομμύρια χρόνια. Κατά περίεργη σύμπτωση, νωρίτερα αυτή τη χρονιά, μια άλλη ομάδα ερευνητών επανερμήνευσε τα τμήματα από το 7,2 εκατομμυρίων ετών πρωτεύον, τον Γκρεκοπίθηκο, από Ελλάδα και Βουλγαρία ως μια ανθρωπίδα. Ο Γκρεκοπίθηκος είναι γνωστός μόνο από τα δόντια και τα σαγόνια.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου που έγιναν τα αποτυπώματα του Τράχηλου, μια περίοδος γνωστή ως ύστερη Μειόκαινος, η Σαχάρα δεν υπήρχε, περιβάλλοντα όμοια με σαβάνα εκτείνονταν πάνω από τη Βόρειο Αφρική γύρω στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπροσθέτως, η Κρήτη δεν είχε ακόμη αποκοπεί από το κύριο κορμό της Ελλάδας. Έτσι δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό πώς ο πρώτες ανθρωπίδες θα μπορούσαν να έχουν απλωθεί κατά μήκος της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Αφρική και να αφήνουν τα αποτυπώματα των ποδιών τους σε μια μεσογειακή ακτή που θα μπορούσε μια μέρα να αποτελεί μέρος της νήσου της Κρήτης.
«Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί την κυρίαρχη αφήγηση της εξέλιξης του πρωτόγονου ανθρώπου και είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση. Το αν η ερευνητική κοινότητα για την προέλευση του ανθρώπου θα αποδεχθεί τα απολιθωμένα αποτυπώματα ως πειστικό στοιχείο της παρουσίας ανθρωπίδων στο Μειόκαινο στην Κρήτη μένει να το δούμε», σχολίασε ο Per Ahlberg.
Πηγή: Uppsala University μέσω egno.gr
Περισσότερα στη δημοσίευση: Possible hominin footprints from the late Miocene (c. 5.7 Ma) of Crete? Proceedings of the Geologists’ Association
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρίλερ από χθες με τον Κανάκη - Η κόρη του και η πίεση
- 10 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Αγανάκτησε ο άνθρωπος! Έπιασε τη γυναίκα του «στα πράσα» και... [video]
- Κι εκεί που ψάρευε ανέμελη… συνέβη το απίστευτο! [video]
- Σε λίστες ελέγχου όλοι όσοι κάνουν συναλλαγές πάνω από 1.000 ευρώ
- Πέθανε στα 36 του χρόνια ο ποδοσφαιριστής ο Λίαμ Μίλερ
- Τρομακτικό τροχαίο στη Βέροια: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω από γέφυρα - Βγήκαν ζωντανοί οδηγός και επιβάτης (βίντεο)
- «Εγκαίνια» για τρεις νέες τράπεζες στην Ελλάδα
- Κιμ Γιο Γιονγκ: Η πριγκίπισσα της Πιονγκγιάνγκ
- Ο Χατζηνικολάου παραδέχεται πως συναντήθηκε με τον Φρουζή (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (15/2)
- Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού για επενδύσεις στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
- Για την αποστολή της NASA στην παγωμένη Ανταρκτική και τους 263 μετεωρίτες
- Προσοχή στις απομιμήσεις! Βραβεία παραποίησης δίνει η δράση Plagiarius
- Μυτιλήνη: Εκδηλώσεις για τον Άγιο Βαλεντίνο
- Άνθρωπος: Απολιθωμένες πατημασιές στην Κρήτη προκαλούν τις κυρίαρχες θεωρίες της ανθρώπινης εξέλιξης
- Μυτιλήνη: Ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες συμμετείχαν στην αναδάσωση της Χαραμίδας
- Κάθε γαζί κι ένα όνειρο καλύτερης ζωής
- Η μετεξέλιξη των αναγνωσμάτων μας
- Πυκνή χιονόπτωση στην Ήπειρο - Εικόνες από το Μέτσοβο
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Άνθρωπος: Απολιθωμένες πατημασιές στην Κρήτη προκαλούν τις κυρίαρχες θεωρίες της ανθρώπινης εξέλιξης
- Για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (15/2)
- Σύλλογος Γ.Σεφέρης: Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά
- Η μετεξέλιξη των αναγνωσμάτων μας
- Μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση σε αντίθεση με το υπόλοιπο δημόσιο
- Πυκνή χιονόπτωση στην Ήπειρο - Εικόνες από το Μέτσοβο
- Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού για επενδύσεις στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
- Επιθέσεις με μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια
- Μυτιλήνη: Ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες συμμετείχαν στην αναδάσωση της Χαραμίδας
- Προσοχή στις απομιμήσεις! Βραβεία παραποίησης δίνει η δράση Plagiarius
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σκυλάκι... οδηγεί τρακτέρ και οργώνει
- Χάνεις τον λογαριασμό - Η μεγαλύτερη καραμπόλα που έχεις δει ποτέ
- Αίγιο: Αγόρασε αυτοκίνητο που είχε υπεξαιρεθεί
- Ημαθία: Ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτι, ακινητοποίησαν την ιδιοκτήτρια και τη λήστεψαν
- Από "κόσκινο" όλες οι συναλλαγές από 1000 ευρώ και άνω
- Με αλλαγές κόντρα στον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός
- Αλέρτας κατά Λιάγκα: Γιατί με στοχοποιεί;
- H Παναγιώτα Βλαντή αγνώριστη για τον νέο της ρόλο -Με πολύ κοντά μαλλιά [Εικόνες]
- Σχέδιο για ανακωχή στη Συρία εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018: Στη Σουηδία το πρώτο μετάλλιο (pics)