Αρνητική πρωτιά - 4,5 χρόνια ο μέσος όρος ολοκλήρωσης δικαστικών διαδικασιών στην Ελλάδα

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι ενώσεις του δικαστικού κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δικαστικές ενώσεις, οι αδίκαστες υποθέσεις ανέρχονται περίπου στις 600.000, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα διοικητικά δικαστήρια, όπου εκκρεμούν περίπου 250.000 δικογραφίες (!), όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τα οποία αναφέρουν ότι για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες! Δηλαδή

τεσσεράμισι χρονιά!

Η συγκεκριμένη επίδοση, που φέρνει τη χώρα μας μακράν στη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 564 μέρες και στην Αλβανία 523 μέρες.

Για τις καθυστερήσεις, η χώρα μας έχει καταδικαστεί όχι μία, ούτε δύο αλλά... 401 φορές τα τελευταία χρονιά από ευρωπαϊκά δικαστήρια ενώ της έχει επιβληθεί συνολικό πρόστιμο 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, οι εκκρεμοδικίες αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος που θα βοηθήσει στην προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης. Και τούτο διότι οι επενδυτές αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, γνωρίζοντας ότι αυτή θα πάρει πολλά χρόνια για να επιλυθεί.

δικαστική απόφασηδικαστήριοδικαστική διαδικασία
Keywords
Τυχαία Θέματα