ΑΡΠΑ: Για την συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Υπουργείο και Διοίκηση υπονομεύουν τα σχολεία της Ηλείας

Την Πέμπτη 13-9-18 έγινε παράσταση διαμαρτυρίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) στην Πάτρα. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν: το κλείσιμο του Γυμνασίου της Μυρτιάς, η έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ), το αντιπαιδαγωγικό στοίβαγμα των μαθητών σε 27αρια τμήματα.

Τα
δεδομένα σχετικά με το Γυμνάσιο Μυρτιάς:Υ.Α του 2011 για κατάργησή του με υπογραφή Χριστοφιλοπούλου και Υπουργό Διαμαντοπούλου, από τότε συνέχιση της λειτουργίας του με ετήσιες αναστολές της κατάργησής του από το ΥΠΠΕΘ,περισσότερες εγγραφές στην φετινή Α΄ Γυμνασίου συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια,πολυάριθμοι μαθητές στα 2 Δημοτικά που τροφοδοτούν με μαθητικό δυναμικό το Γυμνάσιο Μυρτιάς (ΔΣ Σκουροχωρίου 107 μαθητές – ΔΣ Μυρτιάς πάνω από 70 μαθητές),υπονόμευση της λειτουργίας του σχολείου όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω μηχανισμού μαζικών μετεγγραφών που επέτρεπε η διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και διευθυντές σχολείων του Πύργου, άρτια εξοπλισμένο σχολικό κτίριο.

Παρά τις ευοίωνες προϋποθέσεις λειτουργίας του σχολείου (αν παραγκωνίζονταν οι πελατειακές εξυπηρετήσεις), παρά τις εκ νέου θετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Παιδείας Δήμου Πύργου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, το ΥΠΠΕΘ πήρε την πολιτική απόφαση (σύμφωνα και με τα λεγόμενα του ΠΔΕ), να κλείσει το σχολείο.

Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά, αυθαίρετα και χωρίς καμία λογική, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης αποφάσισε να στείλει το αρχείο και τους μαθητές του σχολείου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του. Εκ των υστέρων, τελικά αποφασίστηκε ο «διαμοιρασμός» των μαθητών σε διάφορα σχολεία.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους μαθητές του Γυμνασίου της Μυρτιάς που περιμένουν αμήχανοι να βρουν κάποιο σχολείο να τους χωρέσει και κάποιο τρόπο να μεταφέρονται εκεί.

Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι το όργιο των μετεγγραφών είχε ξεκινήσει, πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο του σχολείου. Ήδη 15 μαθητές είχαν φύγει για σχολεία του Πύργου.

Στόχος, λοιπόν, πάνω απ’ όλα το φτηνότερο εκπαιδευτικό σύστημα (μέσω της μείωσης των σχολικών μονάδων κι ό,τι αυτό συνεπάγεται) ακόμα και αν έτσι επιβραβεύεται (και συνεχίζεται) όλο το πελατειακό αλισβερίσι και οι τοπικές αντιπαραθέσεις των προηγούμενων χρόνων και παραβλέπεται το γεγονός ότι και ο τρόπος που ασκείται η πολιτική διαμορφώνει τη συνείδηση και τη συμπεριφορά των πολιτών!

Μη εγκριθέντα ολιγομελή τμήματα (Οικ.-Πληρ. 1ου ΓΕΛ Πύργου, Οικ.-Πληρ. & Θετ. ΓΕΛ Βαρθολομιού).

Ζητήσαμε από τον ΠΔΕ να εισηγηθεί θετικά για την έγκρισή τους πρώτα για παιδαγωγικούς λόγους (ακούσια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, απομάκρυνση από συμμαθητές – φίλους - εκπαιδευτικούς, πιεστική προσαρμογή σε νέο περιβάλλον, παρότι είναι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις). Έπειτα τονίσαμε ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, γιατί προκύπτει επιβάρυνση από τη μεταφορά μαθητών σε άλλο σχολείο.

Διαπιστώθηκε από τη συζήτηση ότι υπάρχει θετική εισήγηση για τα ολιγομελή του Βαρθολομιού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από την απόφαση 152843/Δ2/14-9-2018 του ΥΠΠΕΘ της κατά παρέκκλιση έγκρισης ολιγομελών.

Για το τμήμα Οικ.-Πληρ. του 1ου ΓΕΛ ο ΠΔΕ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε αίτημα για κατά παρέκκλιση έγκρισή του από τον Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης, αν και υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις στο ΔΣ της ΕΛΜΕ ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω καταγγέλλουμε την αδράνεια των ιθυνόντων που λειτουργεί εις βάρος μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών.

Στο ερώτημα που θέσαμε στον ΠΔΕ για το πώς συνυφαίνονται οι διακηρύξεις του Υπουργού Παιδείας περί εξασφάλισης της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της παιδαγωγικής προσέγγισης των μαθητών με τμήματα 27αρια και με περικοπές τμημάτων ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε (για το πώς συνδυάζονται τα παραπάνω) παρά μόνο ότι αυτά γίνονται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της εξοικονόμησης προσωπικού.Σχετικά με τα ΕΠΑΛ επισημάνθηκε ότι στην περιοχή μας μαθητές άλλαξαν ειδικότητα γιατί δεν εγκρίθηκε η λειτουργία αντίστοιχου τμήματος και θα έπρεπε να μετακινηούν σε σχολείο άλλης πόλης (π.χ στο 1οΕΠΑΛ Αμαλιάδας δεν εγκρίθηκε η λειτουργία τμήματος Ηλεκτρολόγων). Αξιοσημείωτο είναι ότι τελικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκε μόνο σε ένα ΕΠΑΛ η κατά παρέκκλιση λειτουργία μιας ειδικότητας (2οημερήσιο ΕΠΑΛ Αγρινίου).

Συνάδελφοι, -ισσες, η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης υλοποιεί τις επιταγές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε που πλήττουν βάναυσα το δημόσιο σχολείο. Η εμπειρία από την συνάντηση με τον ΠΔΕ έδειξε για μια ακόμη φορά ότι όσοι διεκδικούν μαζικά και δυναμικά (πχ Γ/σιο - Λ.Τ. Χαλανδρίτσας, Αχαΐα) πετυχαίνουν το στόχο τους. Η συσπείρωση γύρω από το σωματείο τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, ενώ ο συνδικαλισμός του καναπέ πρέπει να απομονωθεί.

16-9-2018

περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσηςΑΡΠΑ καθηγητών ΗλείαςΑνεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση και Συνεργασία Εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα