Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή

Τα πρώτα στοιχεία από το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ δείχνουν ότι περίπου 50.000 παιδιά αναμένεται να μείνουν «εκτός»

Κάθε χρόνο στη χώρα χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής. Κάθε χρόνο περισσεύουν οι υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, για κάλυψη των αναγκών και η θριαμβολογία ότι αυξήθηκαν τα «τυχερά» παιδιά που θα γευτούν το αυτονόητο δικαίωμά τους. Και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην προσφιλή της τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων,

προπαγάνδιζε υπέρ της κάλυψης όλων των αναγκών, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους γονείς που έχουν ξαναδεί το «έργο» τα παιδιά τους να μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής ή αυτούς που θα το «δουν» φέτος για πρώτη φορά. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, που διαβεβαίωνε τους γονείς «να μην έχουν καμία αγωνία για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς»... Οπως πολύ πρόσφατη είναι και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα χιλιάδες παιδιά που και τη νέα σχολική χρονιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, ότι «τα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες και οικογένειες της εργατικής τάξης δεν αποκλείονται και υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών τους». Πρόκειται για μια επιλογή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από θιασώτες μιας πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο ακόμα και τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίυεμα του Ριζοσπάστη, η αλήθεια, απέναντι στις διαβεβαιώσεις, λέει ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός Προσχολικής Αγωγής. Συγκεκριμένα, περίπου 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Με Ειδικές Ανάγκες (ΜΕΑ), από αυτά που έκαναν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε χιλιάδες άλλα, των οποίων οι γονείς δεν έκαναν αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Οι οικογένειες αυτές θα κληθούν από Σεπτέμβρη, εφόσον μπορούν, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (αν καταφέρουν να βρουν θέση), ή στα αυξημένα δίδακτρα των ιδιωτικών.

Γίνεται φανερό πως η Προσχολική Αγωγή από υποχρέωση του κράτους, που θα έπρεπε να είναι δημόσια και να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, αποτελεί και αυτή, σε μεγάλο βαθμό, ευκαιριακή υπηρεσία που παρέχεται κατά το δοκούν, με έμφαση στα πολύ χαμηλά έως μηδαμινά εισοδήματα, στο όνομα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί και το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Βέβαια, έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι στη δωρεάν φιλοξενία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή των παιδιών σε σειρά δραστηριοτήτων ενός σταθμού, όπως ψυχαγωγικές, αθλητικές ή πολιτιστικές, ζέσταμα φαγητού, με αποτέλεσμα ή οι γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν ή τα παιδιά τους να διαφοροποιούνται έναντι των υπολοίπων.

Πάντως, από το 2008 μέχρι και το 2013 οι πόροι για τη λειτουργία του προγράμματος προέρχονταν αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ. Από το 2014 ξεκίνησε να συμμετέχει και το ελληνικό κράτος με 12 εκατομμύρια ευρώ. Το 2016 η εθνική συμμετοχή αυξήθηκε στα 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018 το κράτος θα συμμετάσχει με εθνικούς πόρους που θα φτάσουν τα 133 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 205 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται να δοθούν. Η συμμετοχή δηλαδή του ΕΣΠΑ είναι 72 εκατομμύρια ευρώ, με κατεύθυνση τη λειτουργία του προγράμματος να αναλάβει εξολοκλήρου η χώρα.
Τι δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος ήταν αυξημένες κατά 10%. Υποβλήθηκαν 117.000 αιτήσεις έναντι 106.000 το 2016. Αυτές αντιστοιχούν σε 150.000 παιδιά έναντι 132.600 πέρσι, δηλαδή αύξηση 12,5%. Πέρσι έγιναν δεκτά περίπου 92.000 παιδιά σε 2.500 δομές. Θυμίζουμε ότι το ποσό που θα δοθεί αντιστοιχεί στη φιλοξενία περίπου 100.000 παιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι 50.000 μένουν εκτός.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανάρτησε την Τρίτη η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος - ΕΕΤΑΑ), από τις 117.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν και οι οποίες, όπως προαναφέραμε, αντιστοιχούν σε 150.000 παιδιά, έγκυρες (σ.σ. δηλαδή έχουν πλήρη φάκελο) είναι οι περίπου 91.500, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 117.300 παιδιά. Περίπου 23.000 έχουν ελλιπή φάκελο και αντιστοιχούν σε περίπου 30.200 παιδιά. Στις αιτήσεις με ελλιπή φάκελο περιλαμβάνονται και όσες δεν συνοδεύονται από εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης, για την κατάθεση του οποίου είχε δοθεί προθεσμία μέχρι 30 Ιούνη. Με το δεδομένο αυτό, η ΕΕΤΑΑ εκτιμά ότι ο αριθμός των παιδιών που θα έχουν πλήρη φάκελο και θα πάρουν το λεγόμενο κουπόνι χρηματοδότησης θα ανέλθει στις περίπου 133.000.

Ωστόσο και αυτήν τη χρονιά αναμένεται να έχουμε νέο γύρο αγωνίας για όσους γονείς θα λάβουν το λεγόμενο κουπόνι χρηματοδότησης, αφού εκτιμάται ότι πολλά παιδιά δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση σε κάποια δομή, ιδιωτική ή δημοτική, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές. Η ΕΕΤΑΑ εκτιμά ότι απαιτείται η ανέγερση πλέον των 1.000 σταθμών. Ετσι και φέτος πολλοί γονείς δικαιούχοι του κουπονιού χρηματοδότησης δεν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα το παιδί τους να βρεθεί εκτός Προσχολικής Αγωγής. Με αυτά τα δεδομένα, το Σεπτέμβρη αναμένεται να υπάρξει νέα κατανομή για τη διάθεση των κουπονιών που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η φοίτηση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς απέχει από την ουσιαστική Προσχολική Αγωγή, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, το προσωπικό δεν επαρκεί, το βοηθητικό προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει παντελώς, τα τμήματα είναι πολυάριθμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμοι, το δε 68% λειτουργεί με έλλειψη προσωπικού.

παιδικοί σταθμοί
Keywords
Τυχαία Θέματα