Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον νόμο για ΑΕΙ


Υπέρ αλλά με βελτιώσεις φαίνεται πως είναι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί που είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές

Του Αποστολου Λακασα

Βελτιώσεις στον νόμο για τα ΑΕΙ υπόσχεται η πλειονότητα των πανεπιστημιακών, οι οποίοι -μέσα από εκλογικούς συνδυασμούς- ζητούν την ψήφο του εκλογικού σώματος. Από την ενδεικτική καταγραφή των απόψεων των υποψηφίων πανεπιστημιακών, που επιχειρεί σήμερα η «Κ», γίνεται σαφές ότι οι περισσότεροι δίνουν... ψήφο εμπιστοσύνης στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος-πλαίσιο

στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ. «Ο νόμος αγγίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Και η ρίζα της κακής λειτουργίας των ΑΕΙ τα τελευταία 30 χρόνια είναι οι «αιώνιοι φοιτητές-πολιτευτές». Ο νόμος περίπου καταργεί την εξουσία τους και ανοίγει νέα προοπτική για την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Εάν η εφαρμογή του νόμου ανασταλεί, όπως επιθυμούν ορισμένοι πρυτάνεις και υποστηρικτές τους, τότε θα αναβληθεί η αναβάθμιση των ΑΕΙ» λέει στην «Κ» ο κ. Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Παν. Αθηνών και υποψήφιος με τη Δράση στην Α΄ Αθηνών.

Συνολικά, περίπου 80 πανεπιστημιακοί θέτουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Πόσοι θα εκλεγούν; Στην απερχόμενη Βουλή 12 ήταν πανεπιστημιακοί και ένας εξ αυτών αρχηγός κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνταγματολόγος στο ΑΠΘ.

«O νόμος προσφέρει νέες δυνατότητες, όμως υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσεκτικής αναθεώρησης και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι όποιες αλλαγές τρομάζουν. Θεωρώ, π. χ., λογική αλλαγή την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από την εκλογή των συμβουλίων διοίκησης, γιατί όταν τα ΑΕΙ δεν έχουν πιστώσεις θίγονται όχι οι μειοψηφίες που παρακωλύουν τις εκλογικές διαδικασίες αλλά οι φοιτητές, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, η έρευνα, η φοιτητική μέριμνα» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κώστας Καρτάλης, καθηγητής στο Παν. Αθηνών, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.

«Ναι, υπερψηφίστηκε στη Βουλή σε μια πρωτοφανή διακομματική συμφωνία. Εκτοτε, όμως, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί σε αρκετά σημεία του λόγω αντιδράσεων καλοπίστων ή από σκοπιμότητες. Αναμφισβήτητα έχει θετικές όπως και αρκετές αρνητικές πρόνοιες. Η υπερψήφισή του δεν μπορεί να καλύψει τα προβληματικά σημεία. Επείγει η διόρθωση, ώστε να εφαρμοστεί στην ολότητά του» τόνισε στην «Κ» ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ υποψήφιος με τη Ν. Δ. στη Λέσβο, κ. Κώστας Μουτζούρης.

Κατόπιν ακολουθούν δύο ξεκάθαρα «Οχι» στον νόμο. «Ο βασικός στόχος του είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε. Ε. Τα ΑΕΙ οργανώνονται σε «επιχειρηματική» βάση έτσι ώστε η παρεχόμενη από αυτά εκπαίδευση - «κατάρτιση» να είναι αυστηρά συνδεδεμένη με τις εκάστοτε ανάγκες των επιχειρήσεων και το «παραγόμενο» (κυριολεκτικά) εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό να στερείται «εκ κατασκευής» κάθε επαγγελματικού δικαιώματος και εργασιακής εγγύησης» σημειώνει στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ, καθηγητής ΑΠΘ κ. Γιώργος Μαργαρίτης.

Με συνολικά 16 πανεπιστημιακούς στα ψηφοδέλτι

Keywords
Τυχαία Θέματα