Εμβρυα χωρίς κληρονομικές ασθένειες

Tweet Κατηγορία: ΚοινωνίαΕπιστήμη

  ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Με επιτυχία στέφθηκαν οι δοκιμές Αμερικανών επιστημόνων στην τεχνητή γονιμοποίηση από τρεις γονείς σε ανθρώπους και ζώα, μια τεχνική που υπόσχεται να εξαλείψει τις κληρονομικές ασθένειες που προέρχονται από τα μιτοχόνδρια και περνούν από τη μητέρα στο έμβρυο

 

Με επιτυχία στέφθηκαν οι δοκιμές Αμερικανών επιστημόνων στην τεχνητή γονιμοποίηση από τρεις γονείς σε ανθρώπους

και ζώα, μια τεχνική που υπόσχεται να εξαλείψει τις κληρονομικές ασθένειες που προέρχονται από τα μιτοχόνδρια και περνούν από τη μητέρα στο έμβρυο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature, τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν με αυτή την τεχνική της τεχνητής γονιμοποίησης από τρεις γονείς ήταν υγιή.

Συγκεκριμένα τα ανθρώπινα έμβρυα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και τα οποία διατηρήθηκαν για μία εβδομάδα, είχαν φυσιολογική εξέλιξη, ενώ τα έμβρυα των πιθήκων που χρησιμοποιήθηκαν έγιναν τελικά κανονικοί πίθηκοι, που πλέον είναι 3 ετών.

Στην τεχνική χρησιμοποιούνται τα ωάρια από δύο διαφορετικούς θηλυκούς δότες, ούτως ώστε να μην εξαλείφονται λάθη στο DNA και άρα να μειώνονται οι πιθανότητες για ασθένειες που περνούν από τις μητέρες στα παιδιά, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία στους μυς, κώφωση και καρδιακά προβλήματα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία εκ των δύο τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί για να επιτυγχάνεται αυτό. Αφαίρεσαν τον πυρήνα από το ωάριο της μητέρας, τον τοποθέτησαν στη θέση του πυρήνα ενός ωαρίου με υγιή μιτοχόνδρια και εν συνεχεία γονιμοποίησαν το ωάριο με τα σπερματοζωάρια του πατέρα.

Συνολικά η διαδικασία αυτή έγινε σε 65 ωάρια και η ανάπτυξη γινόταν φυσιολογικά, όπως ακριβώς στην ομάδα ελέγχου που αποτελούνταν από 33 ωάρια, στα οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί η τεχνική.

ΕΘΝΟΣ

Tags: Έμβρυαασθένειες Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα