«Φοιτητές - ταξιδιώτες» λόγω οικονομικής κρίσης

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 4/7/2012

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Την ίδια στιγμή, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι οικονομικές σχολές, τα τμήματα πολιτικών μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, τα τμήματα πληροφορικής, μαθηματικών, ψυχολογίας και ορισμένες ειδικότητες των ΤΕΙ.

Το ερώτημα «Πώς μπορώ να βρω πιο εύκολα δουλειά;» επαναλαμβάνεται συνεχώς στις συναντήσεις

των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού με υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων, γεγονός που καταδεικνύει την αγωνία των νέων για τη μελλοντική εργασιακή τους αποκατάσταση. Οι ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, επιμένουν στο ζήτημα της αυτογνωσίας κατά την επιλογή σπουδών, ενώ θεωρούν αναγκαία τη συμβουλευτική από την Α΄ λυκείου, ώστε ο μαθητής να καταλήξει στις σωστές αποφάσεις, όταν θα φτάσει η ώρα της αποφοίτησης. Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών για τους υποψηφίους των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων, των οποίων οι βαθμολογικές επιδόσεις γνωστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σχολές... από τον τόπο τους

Κάτω από την πίεση της καλπάζουσας ανεργίας και της οικονομικής ασφυξίας, χιλιάδες μαθητές προσπαθούν να αποφύγουν το ενοίκιο και τα έξοδα συντήρησης ενός σπιτιού σε άλλη πόλη. Ετσι, στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τοποθετούν σχολές στον τόπο της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς τους. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως άρχισε να διαμορφώνεται μία νέα κατηγορία φοιτητών, αυτή των «ταξιδιωτών», οι οποίοι δεν πτοούνται από τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Αυτοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για σχολές σε κοντινές πόλεις, σχεδιάζοντας να μετακινούνται τακτικά για τα υποχρεωτικά μαθήματα και τις εξετάσεις. «Πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν σχολές της Θεσσαλονίκης για καθαρά οικονομικούς λόγους, αλλά και γύρω από τη Θεσσαλονίκη, π.χ. στην Κατερίνη, στην Εδεσσα, στη Νάουσα, στις Σέρρες και στη Βέροια, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τον προαστιακό και το ΚΤΕΛ για να πηγαινοέρχονται», ανέφερε στον «Α» ο υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης, Παναγιώτης Τσιμόπουλος, τονίζοντας πως αρκετοί μαθητές συζητούν και το ενδεχόμενο διαμονής σε ξενοδοχείο για μερικές μέρες, όταν χρειάζεται. «Ακόμη και για το Παιδαγωγικό της Φλώρινας υπήρχε ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα να μένουν λίγες μέρες και να πηγαινοέρχονται», πρόσθεσε ο κ. Τσιμόπουλος.

Την ίδια στιγμή, καταγράφονται και αρκετές περιπτώσεις οικογενειών που φέρονται αποφασισμένες να στηρίξουν τις ουσιαστικές και υπεύθυνες επιλογές των παιδιών και να τα στείλουν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού.

Μέχρι αύριο

Στο μεταξύ, μέχρι αύριο μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, ενώ οι διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων καλούνται να εντοπίσουν, μέσω τη

Keywords
Τυχαία Θέματα