Για την αποχώρηση των ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ από τις Γενικές Συνελεύσεις της Ε΄ ΕΛΜΕ

Επιτροπή Αγώνα Ε΄ ΕΛΜΕ – Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, στις 26/1/17 και στις 14/2/17, κάλεσε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου ο κλάδος να έχει αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα της περιόδου. Και στις δύο Γ.Σ. οι παρατάξεις των ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ αποχώρησαν, επικαλούμενες τη μικρή συμμετοχή.

Η πρακτική της αποχώρησης από τις Γενικές Συνελεύσεις αποτελεί συνέχεια της περσινής προσπάθειας να διαλύσουν το σωματείο, στήνοντας τη σκευωρία κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ.

Στη Γ.Σ. στις 26/1/17 τέθηκαν έντονα από αρκετούς συναδέλφους τα ζητήματα της θεματικής εβδομάδας, των δημιουργικών εργασιών και της μαθητείας. Ήταν η συγκυρία που οι σύλλογοι συνεδρίαζαν για αυτά τα θέματα και οι συνάδελφοι περίμεναν και τη θέση της ΕΛΜΕ. Παρά την αγωνία των συναδέλφων, το ΠΑΜΕ αποχώρησε πρώτο και ακολούθησαν ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ, αφήνοντας χωρίς θέσεις την ΕΛΜΕ και τους συναδέλφους.

Στη Γ.Σ. στις 14/2/17 και οι τρεις έβαλαν θέμα απαρτίας, παρότι το καταστατικό ορίζει ότι οι έκτακτες Γ.Σ. γίνονται με τους παρόντες και αποχώρησαν σε συνεννόηση μετά από δεκαεπτά ομιλίες, αμφισβητώντας έμπρακτα το δικαίωμα των συναδέλφων να συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές διαδικασίες.

Η σύμπλευση ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ, όπως και στην ΟΛΜΕ, και σε επίπεδο ΕΛΜΕ δε μας ξαφνιάζει. Είναι ολοφάνερη η υπεράσπιση των αντιεκπαιδευτικών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ (θεματική εβδομάδα - αξιολόγηση - δημιουργικές εργασίες – μαθητεία), καθώς και η ανοιχτή στήριξη των πολιτικών τους φορέων. Μια τέτοια στήριξη, όμως, δε θέλει σωματεία ενεργά και μάλιστα σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Επίσης και το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στις αποχωρήσεις από τις Γ.Σ. και εγκαινίασε πρόσφατα μάλιστα αυτή την τακτική και στις ΓΣ σε όλες σχεδόν τις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΜΕ συμπλέει με ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ στην αδράνεια των σωματείων, καθώς δεν έχει σχέδιο αγώνων για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι χαρακτηριστική η ευθυγράμμισή του με τις κυβερνητικές επιλογές στα ζητήματα της θεματικής εβδομάδας και των δημιουργικών εργασιών που εφαρμόζονται και με τη συναίνεσή του. Εξάλλου, για χρόνια τώρα με την διασπαστική πολιτική του στο συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκει μόνο να ενισχύσει τον κομματικό του φορέα και το ίδιο, ενώ ό,τι δεν ελέγχει όχι μόνο δεν το στηρίζει, αλλά επιδιώκει τη διάλυσή του. Η ηγεσία του ΠΑΜΕ επιδιώκει εσκεμμένα τη διάλυση βασικών δόμων του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε πάνω στα συντρίμμια του να εμφανίζεται αυτό ως η μόνη δύναμη. Η στάση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών την τελευταία περίοδο μια γνωστή φράση φέρνει στο μυαλό: Οι μάσκες έπεσαν! Είναι αλήθεια ότι από την αντιαπεργιακή υστερία του Μάη και του Σεπτέμβρη του ’13 έχει να επιδείξει το ΠΑΜΕ τόσο ανοιχτά αντικινηματική και συναινετική με την κυβέρνηση πολιτική γραμμή. Με βάση τα παραπάνω δεν μας έκανε καμία εντύπωση ότι στις τελευταίες συνελεύσεις η ηγεσία του ΠΑΜΕ θεώρησε ότι οι 70.000 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας δεν είναι αρκετοί για να παλευτεί μια 24ωρη απεργία του κλάδου και μόνη πρότασή του ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και σε ενδεχόμενη γενική απεργία (λες και χρειάζεται απόφαση για αυτό).

Συνάδελφοι,

το πρόβλημα της μικρής συμμετοχής συναδέλφων στις Γ.Σ. δεν αντιμετωπίζεται με την κατάργησή τους και την αφαίρεση του δικαιώματος της συμμετοχής από όσους συναδέλφους συμμετέχουν σ’ αυτές. Είναι αποτέλεσμα της απογοήτευσης και της λογικής του «ρεαλισμού» που οι παραπάνω δυνάμεις θέλουν να επιβάλλουν. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενίσχυση του πρωτοβάθμιου σωματείου, της ΕΛΜΕ, και των διαδικασιών βάσης που θα απαντούν στα οξυμμένα προβλήματα που κάθε φορά αντιμετωπίζουμε ως κλάδος. Θέλουμε ένα σωματείο ζωντανό και σε εγρήγορση, που συζητάει και αποφασίζει, και δεν είναι σε ρόλο γραφείου τύπου της ΟΛΜΕ ή σφραγίδα. Η στάση της αποχώρησης από τις Γ.Σ. και η διάλυσή τους, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, διευκολύνει την κατάργηση συνδικαλιστικών και απεργιακών δικαιωμάτων που είναι στο στόχαστρο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, την ΕΛΜΕ και στην Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε στην Ε΄ ΕΛΜΕ, να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των σωματείων στα χέρια τους και με τη συμμετοχή στις Γ.Σ. και τις προτάσεις τους να συμβάλλουν στην ουσιαστική τους λειτουργία και στη διαμόρφωση αγωνιστικού σχεδίου δράσης του κλάδου.

Καλούμε τους συναδέλφους μαζικά να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που οργανώνεται σήμερα, Πέμπτη 2/3, στις 6.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, σωματεία και φορείς για να μην περάσει η δεύτερη αξιολόγηση και ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ.

ΠΑΜΕΣΥΝΕΚΔΑΚΕΠΕΚΑγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα