Η επέλαση των βαρβάρων στην τηλεόραση και τον Τύπο


Νταρζάνου Α.

Στοχευμένο και συστηματικό σφυροκόπημα δέχονται οι άνθρωποι του Τύπου από κυβέρνηση και εργοδότες, που σαρώνουν... κεφάλια, θέσεις εργασίας, μισθούς, επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια ώρα που περνάνε ρυθμίσεις που οδηγούν σε λουκέτο τις μικρές εφημερίδες, άλλες ρυθμίσεις για... \"λύση\" δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ παραχωρούν άδειες χωρίς διαγωνιστική διαδικασία στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, ώστε να εκπέμπουν από δημόσιες ψηφιακές συχνότητες.

Σκοπός, η τρομοκράτηση των ανθρώπων του Τύπου και η χειραγώγηση της ενημέρωσης, προκειμένου να περάσουν οι πολιτικές

του Μνημονίου με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, λίγες μόνο εβδομάδες πριν τις εκλογές. \"Διάσωση\" των Μέσων ενημέρωσης το λένε οι εκδότες -όταν χρωστάνε συνολικά άνω του 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες, ήδη από την εποχή των παχέων αγελάδων-, \"ανταγωνιστικότητα\" και \"εξυγίανση\" της ελληνικής οικονομίας το λέει η κυβέρνηση -που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει τους μεγαλοεκδότες εις βάρος της εργασίας. Ο παρανομαστής είναι κοινός: ο κόσμος της ενημέρωσης δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας -με εξαίρεση τη χούντα.

Η περασμένη εβδομάδα συμπυκνώνει ίσως ολόκληρη τη βεντάλια των επιθέσεων, αλλά μαζί και σημαντικές δυνάμεις αντίστασης.

Α. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης

1. Φυσική βία και αστυνομική καταστολή. Στο χειρουργείο έστειλε αστυνομικός των ΜΑΤ τον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριο Λώλο χτυπώντας τον δυνατά στο κεφάλι. Το χτύπημα έγινε από πίσω, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, ενώ κάθε συγκέντρωση είχε διαλυθεί και στο Σύνταγμα και δεν παρέμεναν παρά λίγες δεκάδες άτομα. Ο Μάριος Λώλος, εκτός του ότι είναι γνωστός φωτορεπόρτερ σε κάθε αστυνομικό όργανο, ήταν φανερό ότι ήταν φωτορεπόρτερ. Η επίθεση λοιπόν ήταν στοχευμένη και δολοφονική.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο θα περιμένουν να μάθουν τα ονόματα των υπευθύνων για τον βαρύ τραυματισμό. Εάν όχι, θα οργανώσουν τη νομική και συνδικαλιστική τους αντεπίθεση.

Η επιθετικότητα της αστυνομίας στον Τύπο καταγράφεται και στην ετήσια Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) και συνδέεται με την προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των δημοσιογράφων. Η χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, του 2011, κατατάσσεται στην 70ή θέση στην κλίμακα για την \"ελευθερία του Τύπου\" από την 30ή που ήταν πριν από τρία χρόνια.

2. Οικονομική βία εναντίον του Τύπου η κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών. Χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, η κυβέρνηση πέρασε τη σχετική ρύθμιση από 1η Ιουλίου 2012. Η ρύθμιση αποτελεί καίριο πλήγμα στην πολυφωνία, την ελευθεροτυπία, τη διαφάνεια στα οικονομικά των επιχειρήσεων, την απασχόληση στον Τύπο και τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων. Η \"Α\" πλήττεται σημαντικά. Τα εμπορικά επιμελητήρια, ελληνικά και διακρατικά, διαφώνησαν, καθώς δεν είναι έτοιμο το Ηλεκτρονικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ώστε να λειτουργήσει η ηλεκτρονική δημοσίευση των καταστάσεων των εταιρειών και ζήτησαν κατάργηση της έντυπης δημοσίευσης από

Keywords
Τυχαία Θέματα