Η Γνώση και προσανατολισμός της
Η γνώση δεν είναι ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερη. Το όλο σώμα της γνώσης αντανακλά την κυρίαρχη κοσμοθεώρηση και έχει ως βασικό σκοπό τη διαρκή αναπαραγωγή της κρατούσας κοσμοαντίληψης. «Παρατηρούμε τον κόσμο μέσα από έννοιες που σχηματίζουμε (και υποθέσεις που διατυπώνουμε) στο πλαίσιο μιας κοινωνικής διαδικασίας όπως αυτή συντελείται στην επιστημονική κοινότητα» (Καζάκος, Π., 2006, Εξηγώντας την κοινωνία). Παράλληλα με αυτό το ρεύμα ευδοκιμεί η κουλτούρα αμφισβήτησης μετασχηματισμού της σημερινής κατάστασης των πραγμάτων. Εν ολίγοις, υπάρχει μια διαχρονική διαπάλη ιδεών
Ας γίνουμε συγκεκριμένοι με παραδείγματα. Είναι γνωστό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών και των φιλοσοφικών σπουδών είναι ελλιπής και οφείλεται στην επίπλαστη λογική ότι «δεν πουλάνε», με την έννοια δεν αποφέρουν κέρδη στην αγορά εργασίας. Αλλά εδώ αντιστρέφεται η λογική, γιατί εξ ορισμού οι δυνάμεις της αγοράς θεωρούν – κατά τη δική τους κρίση – τι έχει “πέραση” και εκ των προτέρων διαμορφώνουν την αντίληψη περί του τι «δεν πουλάει». Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις στην βιοτεχνολογία είναι υπερμεγέθεις και αυτό οφείλεται στο κυνήγι που κάνουν οι διάφορες πολυεθνικές εταιρείες για να κατοχυρώσουν προνομιακά δικαιώματα (ακόμα και πατέντες επί του γενετικού υλικού των οργανισμών!) που τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Είναι το κέρδος, λοιπόν, που καθίσταται ο απόλυτος παράγοντας διαμόρφωσης της ερευνητικής αγοράς και όχι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες γενικότερα της κοινωνίας.
Όμως μια οργανωμένη κοινωνία μπορεί να έχει την αγορά ως επικαθοριστή των συνολικών εξελίξεων; Μπορεί μια κοινωνία να έχει μέλλον όταν οι δυνάμεις του κεφαλαίου καθίστανται οι διαμορφωτές της πορείας μιας χώρας; Ποια μπορεί να είναι η έννοια και ο ρόλος του κράτους – εκτός από το να συνεργεί στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης πολιτικής ιδεολογίας – αν δεν έχει έναν καθοδηγητικό ή έστω έναν συντονιστικό ρόλο σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι οι κατευθύνσεις των ερευνητικών εργασιών; H ζωή μας δεν μπορεί να επικυριαρχείται από μόνο από το κέρδος ή ακόμα και από τα υλικά αγαθά. Πολλά περισσότερα πράγματα έχουν αξία από τον εκχυδαϊσμό του καταναλωτισμού του κεφαλαιοκρατικού μοντέλου ανάπτυξης.
Πολύ ορθά ο μεγάλος τραγικός ποιητής, ο Ευριπίδης, γενίκευε το όλο ζήτημα. «Η πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης ταυτίζεται σε τέτοιο βαθμό με τον πνευματικό κόσμο, ώστε το δράμα αναζητά όλο και περισσότερο τα πνευματικά κίνητρα της δράσης. Ο άνθρωπος τώρα καθορίζεται από τα πάθη και τη γνώση του και από την αντίθεση αυτών των δύο ψυχικών δυνάμεων. Η γνώση και η αυτογνωσία του ανθρώπου γίνονται αντικείμενα στοχασμού, όπως ακριβώς η γνώση της φύσης γίνεται έργο της επιστημονικής έρευνας» (B. Snell, 1997, Η ανακάλυψη του πνεύματος). Η αυτογνωσία του ανθρώπου δεν θα προκύψει πρωτίστως μέσα από τα εργαστηριακά ευρήματα και από τις επιμέρους αναζητήσεις της “μηχανής”, θα προκύψει από τον κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο του ανθρώπου και από την κατάκτηση μιας ουμανιστικής γραφής της ιστορίας.
Ας μην εντυπωσιαζόμαστε μέσα από τα τρέχοντα αναπτυξιακά και τεχνολογικά στοιχεία και ας δούμε την ιστορία του ανθρώπου σε πιο μακροπρόθεσμη κλίμακα για να εξάγουμε συμπεράσματα. Ας δούμε, επίσης, ότι συχνά κάποιοι «εξισώνουν τη συγκέντρωση στοιχείων με τη γνώση» (V. D. Hanson, J. Heath, Ποιος σκότωσε τον Όμηρο;) και αυτό γίνεται πάλι σε μια μικροκλίμακα χρόνου τέτοια που βολεύει τις επίπλαστα εξαγόμενα. Οφείλουμε να δούμε το σήμερα και το μέλλον μας μέσα από τη συνολική πορεία μας στην ιστορία και στην κοινωνική διάσταση της ύπαρξής μας. Και αυτό μπορεί αν γίνει τόσο από την κοινωνική προσέγγιση και ιεράρχηση της έρευνας και της γνώσης όσο και από την αντίληψη για «ενότητα της επιστήμης» (unity of science).
Η αυτογνωσία μας δεν θα προκύψει ως άθροισμα των επιμέρους τομέων του επιστητού. Δεν πρόκειται μόνο για θέμα μεθοδολογίας. Είναι θέμα ουσίας, γι’ αυτό «ο Ηράκλειτος δεν θεματοποιεί ιδιαίτερες γνώσεις, αλλά το νέο τρόπο θέασης του κόσμου, το λόγω σκέπτεσθαι», αλλά και η επιστήμη είναι πεδίο γενικότερο της σημερινής συγκυρίας και «ο επιστημονικός μας πολιτισμός οφείλει τη δύναμή του στην επαγρύπνηση που μας συνοδεύει σε σταθερή βάση από την εποχή του Διαφωτισμού» (Χ.- Γ. Γκάνταμερ, Η απαρχή της γνώσης).
Η επιστήμη όχι μόνο δεν μπορεί να είναι υποταγμένη στις δυνάμεις της αγοράς, αλλά αντίθετα οφείλει να έχει ως αξιακό φορτίο μια τέτοια κουλτούρα που θα υπηρετεί το κοινό καλό, που θα παίρνει θέση όχι μόνο για τα επιμέρους αλλά και για το κύριο καθήκον του σύγχρονου πολίτη, που θα τον εμπνέει σε έναν ανθρωπιστικό προσανατολισμό, στο να καλλιεργεί και να προάγει μια βασική ιδέα ότι «καλή είναι η ζωή εκείνη που εμπνέεται από αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση» (Ράσσελ, Μετά τη γνώση).
Νίκος Τσούλιαςhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/special_edition_image/public/know.jpg?itok=PUtfCLTUhttp://www.alfavita.gr/sites/default/files/styles/medium/public/tos_1.jpg?itok=Hk2h7t65ΆρθραΕίναι γνωστό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών και των φιλοσοφικών σπουδών είναι ελλιπής και οφείλεται στην επίπλαστη λογική ότι «δεν πουλάνε»- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εύβοια: Πήγε για διακοπές στα Νέα Στύρα και είδε ξαφνικά το κλεμμένο αυτοκίνητo του μέσα στο γκαράζ του πλοίου (ΦΩΤΟ)
- Αφαίρεση του βραβείου “Γαλάζια Σημαία” από 38 ελληνικές ακτές
- Νοσοκομείο πλημμύρισε και ψάρια κολυμπούσαν στους διαδρόμους
- Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μήτσης, την Τετάρτη η κηδεία του
- O Μασούτης τώρα και στην Αττική!
- Καταπολέμησε την κατακράτηση υγρών με μικρές και απλές αλλαγές!
- Καθηλώνει το μήνυμα της μητέρας της Εβίτας και του Ανδρέα Φύτρου: «Να ζείτε την κάθε μέρα σας νιώθοντας ευγνωμοσύνη»
- Μωρό «ξεριζώθηκε» από την κοιλιά της μαμάς του σε τροχαίο και επέζησε
- Φωτιά στο Μάτι: Η δραματική ιστορία της φωτογραφίας με τη γιαγιά και την 9χρονη στη θάλασσα
- Η Βαρβάρα Βουκάκη για την επιστολή «Ακου να σου πώ Αλέξη»: Υπάρχουν κείμενα που έχουν αναρτηθεί χωρίς την έγκρισή μου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Ανακατατάξεις στα ΜΜΕ - Ο ΑΝΤ1 «μετακομίζει» στην Κάντζα
- Σε άσχετο νομοσχέδιο κατατίθενται από τον υπουργό νέες αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Πού αποσκοπούν άραγε;
- Παρέμβαση του Π.Ε.Σ.Ε.Α. στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
- Η Γνώση και προσανατολισμός της
- Δήλωση συμμετοχής για τις δομές υποστήριξης των παιδιών στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου
- Τζανακόπουλος: Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται - Ενημερώσαμε όταν διασταυρώσαμε τις πληροφορίες
- Λεωφόρος Μεσογείων: Καθίζηση, λόγω της χθεσινής βροχόπτωσης
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Η Γνώση και προσανατολισμός της
- Σε άσχετο νομοσχέδιο κατατίθενται από τον υπουργό νέες αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Πού αποσκοπούν άραγε;
- Ανακατατάξεις στα ΜΜΕ - Ο ΑΝΤ1 «μετακομίζει» στην Κάντζα
- Τζανακόπουλος: Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται - Ενημερώσαμε όταν διασταυρώσαμε τις πληροφορίες
- Παρέμβαση του Π.Ε.Σ.Ε.Α. στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
- Λεωφόρος Μεσογείων: Καθίζηση, λόγω της χθεσινής βροχόπτωσης
- Δήλωση συμμετοχής για τις δομές υποστήριξης των παιδιών στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου
- Ευρωπαϊκά προγράμματα Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ και ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
- Εντοπισμός σορού στο Κόκκινο Λιμανάκι
- Έξι αρχαιοελληνικά αγάλματα ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Αγγελική Νικολούλη ξεσπά: «Τούτο το καλοκαίρι ήθελαν νεκρούς, πολλούς νεκρούς»
- Αποκαλύψεις Κούγια για την σέντρα στο νέο πρωτάθλημα και το Epsilon – Φοβερές ατάκες για Ιωνικό!
- ΚΙΝΑΛ: Γράμμα κενό και η δήθεν ανάληψη της πολιτικής ευθύνης
- Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για το επίδομα επανασύνδεσης
- ΑΡΣΙΣ: Περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση
- Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος περιέγραψε την κόλαση που έζησε στο Μάτι
- Πάτρα: Kλειστές οι εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ τον Αύγουστο
- “Δεν έχουν στοιχειώδες φιλότιμο”, σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής
- Ξεκίνησαν οι μηνύσεις από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι -Ζητούν να αποδοθούν ευθύνες
- Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση πολίτη για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου