Η συμβολή των μαθηματικών στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και παιδείας. Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

Tweet

΄΄Η συμβολή των μαθηματικών στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης & παιδείας΄΄, θέμα εκδήλωσης στο μέγαρο μουσικής

Τρεις πανεπιστημιακοί οι Σταύρος Παπασταυρίδης, Θεοδόσης Ζαχαριάδης και Στέφανος Τραχανάς παίρνουν μέρος σε εκδήλωση με θέμα ΄΄η συμβολή των μαθηματικών στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και παιδείας΄΄, που πραγματοποιείται στις 26 Νοεμβρίου στις 7μμ στο Μέγαρο Μουσικής.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι ομιλητές θα προσεγγίσουν τα ερωτήματα: Τι είναι τα μαθηματικά;

Πώς προέκυψαν μέσα στην ιστορία; Ποια είναι η μεθοδολογία τους; Πόσο σίγουρες είναι η αλήθειες που διακηρύσσουν; Πώς σχετίζονται με την υπόλοιπη ανθρώπινη γνώση; Ποια εμπόδια αντιμετώπισαν στην ιστορική τους ανάπτυξη και διαδρομή; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην εκπαίδευση; Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Σταύρος Παπασταυρίδης.

Τα Μαθηματικά, στις διάφορες μορφές τους, διατρέχουν όλη την ανθρώπινη ιστορία. Η μεθοδολογία και η αποδεικτική τους δυνατότητα, διαμορφώθηκαν κυρίως από τον 6ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο της ανάπτυξης της σύγχρονης επιστήμης, με τα μαθηματικά να έχουν κεντρική θέση, καθώς χρησιμοποιούνταν πάντα από τις θετικές επιστήμες. Με την πάροδο των αιώνων, ο ρόλος τους επεκτάθηκε και στις άλλες επιστήμες π.χ. στα οικονομικά, την κοινωνιολογία, την ιατρική κλπ. Η διαδικασία αυτής της επέκτασης, μέχρι σήμερα τουλάχιστο, δεν φαίνεται να έχει τέλος. Τα τελευταία 200 περίπου χρόνια, σαν αποτέλεσμα της Γαλλικής και της βιομηχανικής επανάστασης κυρίως, καταγράφηκε το κοινωνικό φαινόμενο της μαζικής εκπαίδευσης, όπου τα μαθηματικά έχουν κεντρικό λόγο, δίνοντας και τον τόνο στο νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Στη γενική εκπαίδευση, τα μαθηματικά έχουν και ένα επιπλέον ρόλο, πέραν του επίπεδου των γνώσεων και της κριτικής σκέψης. Είναι τα πιο συχνά επιλεγόμενα εργαλεία αξιολόγησης και εξέτασης σε μείζονες διαδικασίες.

Ο Σταύρος Παπασταυρίδης, είναι καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Αθήνας, από το 1990 έως το 2013. Ακόμη διδάσκει ιστορία νεότερων μαθηματικών στο μεταπτυχιακό τμήμα μαθηματικών του ΕΚΠΑ.

Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πάτρας, από το 1977 έως το 1989, Κρήτης, Brandeis, Georgia Institute of Technology και στο Πανεπιστήμιο Princeton.

Υπήρξε αριστούχος απόφοιτος του τμήματος μαθηματικών του πανεπιστημίου Αθήνας.

Ο Θεοδόσης Ζαχαριάδης, είναι καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Αθήνας. Ακόμη διετέλεσε διευθυντής του τομέα διδακτικής μαθηματικών του μαθηματικού τμήματος. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη μαθηματική ανάλυση και στη μαθηματική εκπαίδευση.

Ο Στέφανος Τραχανάς, είναι διδάκτορας φυσικής στο τμήμα φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης. Ακόμη διευθύνει τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Υπήρξε απόφοιτος του ΕΜΠ, του πανεπιστήμιου Harvard και του κέντρου πυρηνικών ερευνών Δημόκριτος.

Χώρος: Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Χρόνος διεξαγωγής: 26 Νοεμβρίου, ώρα 7μμ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Tags: μέγαρο μουσικήςμαθηματικάεκδήλωση Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα