Η τέχνη, τα μαθηματικά και άλλες συγγένειες, από την ομάδα Θαλής και φίλοι στο σαλόνι των Κατακουζηνών

Tweet

 

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

στο

σαλόνι των Κατακουζηνών

 

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ οργανώνει μια σειρά διαλέξεων με θέμα τη σχέση των μαθηματικών με την τέχνη και την αφήγηση στο φιλόξενο σαλόνι της ιστορικής

οικίας του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα (Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Μαθηματικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς θα προσεγγίσουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με τις εικαστικές τέχνες και την αφήγηση.

Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο. Ανάμεσα στους ομιλητές είναι η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρίνα Τσέκου, ο Φυσικός και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανος Τραχανάς, οι μαθηματικοί Σταυρούλα Παπανικολάου, Ηλίας Ανδριανός, Άλκηστη Πατρινέλη και Σωτήρης Συριόπουλος.

Η πρώτη διάλεξη, με ομιλήτρια την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου, θα γίνει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα.

Η τέχνη, τα μαθηματικά και άλλες συγγένειες.

Οι καλλιτέχνες συχνά αντλούν στοιχεία από διάφορους τομείς της επιστήμης άλλοτε για να υποστηρίξουν άλλοτε για να υπερβούν και άλλοτε για να προσεγγίσουν διαφορετικά τα τεκμήρια της έρευνας.

Ως καλλιτέχνες ενδιαφέρονται για τις, μετά την έρευνα, μορφές οι οποίες τους παρέχουν υλικό, ώστε με σχετική ελευθερία να εισχωρούν στην ανθρώπινη φύση, η οποία δεν καθορίζεται μόνο από την Λογική αλλά και από την Ευαισθησία, την Φαντασία, το Απροσδόκητο.

H Κατερίνα Ζαχαροπούλου στη διάλεξή της θα παρουσιάσει παραδείγματα καλλιτεχνών που στήριξαν το έργο τους σε κοινά αποδεκτές αλήθειες, συμπεράσματα και θεωρίες, φτιάχνοντας έργα – ενίοτε και κινήματα- με συγγένειες στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, την ανθρωπολογία και τη βιολογία. Πρόκειται για κορυφαίους δημιουργούς που πρόσθεσαν τις δικές τους παρατηρήσεις στα φαινόμενα και επιχείρησαν να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο αντίληψης για την εικόνα αλλά και για τον ρόλο του καλλιτέχνη σε κάθε εποχή.

Ανάμεσά τους θα δούμε τους : Ντύρερ, Ντα Βίντσι, Μάλεβιτς, Μοντριάν, Καρλ Αντρέ, Ντόναλντ Ζαντ, ΣοΛεβίτ, Ρίτσαρντ Λονγκ, Μπρους Νάουμαν, Γιάν Φαμπρ, Έσσερ, Πέι, Κέντριτζ, Πόλκε.

Τα έργα τους, ενώ κατάγονται από έρευνα σε πολλούς τομείς της επιστήμης-- ανάμεσά τους και τα μαθηματικά-- έχουν σαν στόχο την διεύρυνση της συνείδησης για την πολυμορφία του κόσμου των ιδεών, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και εν τέλει των δυνατοτήτων, μέσα από

Keywords
Τυχαία Θέματα