Η θέση της ΚΙ.Π. ΑΝ για τη fast track καθηγητοποίηση των διδασκόντων της ΕΣΔΥ

Η ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια της χώρας, χωρίς αξιολόγηση και κριτήρια ποιότητας, όπως αναλύεται στην τελευταία ετήσια έκθεση της ΑΔΙΠ (βλέπε [1]), αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για την αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην πολιτική αυτή εντάσσεται και το εγχείρημα της ένταξης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής εξελίσσεται σε δύο άξονες: Στην «καθηγητοποίηση»

του διδακτικού προσωπικού της ΕΣΔΥ και στη «πανεπιστημιοποίηση» της ίδιας της ΕΣΔΥ.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε πρόσφατα: Η διαδικασία fast track που προέβλεπε το άρθρο 22 του Ν. 4452/2017 (βλέπε [2]) ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ (3958 τ.Β’) (βλέπε [3]) της υπ’ αριθμ. Φ.124.6/18/140273/Ζ2 απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Υγείας για την «Ένταξη μελών διδακτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας». Σημειώνεται ότι η Υπουργική Απόφαση δεν αναφέρει που εντάσσεται το εν λόγω προσωπικό, και αυτό διότι δεν υπηρετούν (ακόμη) σε ΑΕΙ, αλλά σε ένα ΝΠΔΔ που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας!!! Έτσι, οι διδάσκοντες της ΕΣΔΥ που κρίθηκαν με κλειστές διαδικασίες, σε γνωστικά αντικείμενα εν πολλοίς φωτογραφικά, από «Ειδικές Επιτροπές» στις οποίες συμμετείχαν Καθηγητές και Αναπληρωτές Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι επελέγησαν με βάση αμφίβολης κριτήρια συνάφειας των γνωστικών τους αντικειμένων, εντάχθηκαν σε βαθμίδες ΔΕΠ (Καθηγητή πρώτης βαθμίδας, Αναπληρωτή Καθηγητή, Επίκουρου Καθηγητή) ενός μη-Πανεπιστημίου.

Επισημαίνεται πως η ΠΟΣΔΕΠ έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του άρθρου 22 του Ν. 4452/2017 ως αντισυνταγματικό, καθότι αντίκειται στις πάγιες και καθιερωμένες διαδικασίες κρίσης και εξέλιξης μελών ΔΕΠ μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Υπενθυμίζουμε ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους ακυρώθηκε από το ΣτΕ η διάταξη περί ένταξης ιατρών διευθυντών του ΕΣΥ σε θέσεις «κλινικού Καθηγητή». Η υπόθεση επρόκειτο να συζητηθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και
αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η δεύτερη φάση, της «ανωτατοποίησης» της ΕΣΔΥ στο σύνολο της, μετά από την άρνηση κεντρικών, παλαιών Πανεπιστημίων να την δεχθούν στους κόλπους τους, βρήκε «ευήκοον ους» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) που, υπενθυμίζουμε, αποτελεί το άθροισμα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Εκεί, σε εισήγηση της Καθηγήτριας κας Μ. Βενετίκου προς τη ΔΕ του ΠΑΔΑ περιγράφεται επακριβώς το σχέδιο που προετοιμάζεται: «Λειτουργία αυτόνομης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στο ΠΑΔΑ που θα μπορούσε να έχει προπτυχιακά το Τμήμα Δημόσιας και
Σελίδα 2/3 Κοινοτικής Υγείας (που ήδη υπάρχει στο ΠΑΔΑ καθώς και ενδεχόμενα και άλλα τμήματα που με την ίδρυση του ΠΑΔΑ θα ήταν προτιμότερο να βρεθούν σε μια ανεξάρτητη Σχολή Δημόσιας Υγείας). Σκοπός της ΕΣΔΥ θα είναι να συνεισφέρει σε περαιτέρω αναβάθμιση του ΠΑΔΑ και με τα δικά της Μεταπτυχιακά Προγράμματα αλλά και με το αξιόλογο έργο που έχει ήδη προσφέρει στην Υγεία επί έναν αιώνα.» (βλέπε [4]).

Μα απλά λόγια: Η ΕΣΔΥ θα ενταχθεί στο ΠΑΔΑ ως έχει, διατηρώντας τον τίτλο της, ενώ για να έχει την ουσιώδη νομιμοποίηση που απαιτείται, δηλαδή τη λειτουργία προπτυχιακών σπουδών, θα ενταχθεί σε αυτήν το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, αποσπώμενο από την Σχολή Επιστημών Υγείας στην οποία τώρα ανήκει. Με την αυθαίρετη και πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία, η ΕΣΔΥ αποκτά status AEI και οι προσφάτως αποκτήσαντες τίτλο Καθηγητή αποκτούν Πανεπιστημιακή στέγη…

Υπάρχει και κάτι ακόμη: Η ΕΣΔΥ, ως ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με αυτό, το οποίο της αναθέτει μελέτες και έρευνες για διάφορα θέματα σχετικά με την υγεία και τη δημόσια υγεία. Άραγε η ένταξη της στο ΠΑΔΑ θα συνοδεύεται από τον τερματισμό αυτού του ειδικού καθεστώτος; Τα ερευνητικά έργα που χρειάζεται το Υπουργείο Υγείας θα ανατίθενται μετά από ανοιχτή προκήρυξη σε όποιο ΑΕΙ διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία;

Η θέση της ΚΙΠΑΝ στην υπόθεση της ΕΣΔΥ ήταν και παραμένει σαφής: Η ΚΙΠΑΝ δεν στρέφεται εναντίον των επιστημόνων που υπηρετούν σε αυτήν, ούτε επιθυμεί να ανακόψει την πορεία μετατροπής της ΕΣΔΥ σε κανονικό τμήμα ενός ΑΕΙ. Όμως, ήταν και είναι εναντίον των κλειστών και φωτογραφικών εντάξεων σε θέσεις ΔΕΠ, των «ειδικών καθεστώτων» Σχολών των ΑΕΙ, των αυθαίρετων πανεπιστημιοποιήσεων και των κατ’ ευθείαν αναθέσεων έργων χωρίς διαφάνεια.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΚΙΠΑΝ καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να επανεξετάσουν, έστω αυτήν την ύστατη στιγμή, την πολιτική της ανωτατοποίησης της ΕΣΔΥ με τρόπους που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή πρακτική και δεοντολογία. Σε κάθε περίπτωση, ας μην βιαστούν: οι πιθανότητες να εκπέσει το όλο εγχείρημα ως αντισυνταγματικό μετά από την προσφυγή στο ΣτΕ είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Κίνηση Πανεπιστημιακής ΑναβάθμισηςΕΣΔΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΙ Π, ΕΣΔΥ,ki p, esdy