Ο δεκάλογος της σωστής συμπλήρωσης μηχανογραφικού

ΑΜΕΣΩΣ μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ακολουθεί μία από τις σημαντικότερες διεργασίες αυτής της προσπάθειας, που είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Πολύ συχνά, άλλοτε από επιφανειακή ενημέρωση και άλλοτε από παράβλεψη, τυχαίνει μαθητές να απολέσουν δυνητικά καλές επιλογές για τους ίδιους, καθώς δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή στη διαδικασία. Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνης της εταιρείας Employ παραθέτει τον δεκάλογο της σωστής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

δελτίου: "
1 Ο αριθμός που παραθέτουμε δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας, που πρακτικά, σε συνδυασμό με τα μόριά μας, είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς, η αρίθμηση πρέπει πριν από όλα να εκφράζει την επιθυμία μας και μετά οτιδήποτε άλλο.

2 Ένας μαθητής μπορεί, αν το επιθυμεί, να δηλώσει ακόμη και όλα τα τμήματα από το πεδίο ή τα πεδία στα οποία έχει πρόσβαση. Οπότε μην κάνετε περιοριστικές επιλογές παρασυρόμενοι από ανυπόστατες φήμες και μειώνετε τις πιθανότητες σε επιθυμητές επιλογές σας.
3 Μην εφησυχάζετε λόγω της υψηλής βαθμολογίας που έχετε ή μην απογοητεύεστε από μια μέτρια βαθμολογία. Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Όπως επίσης, και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια, μην κάνετε μηχανογραφικό αγγαρεία! Διασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων.
4 Μην αλλάζετε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ότι περιμένατε. Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές αποφεύγουν να δηλώσουν τμήματα που χρειάζονται αρκετά λιγότερα μόρια από όσα έχουν συγκεντρώσει ή που δηλώνουν τμήματα στο ύψος της βαθμολογίας τους δίχως πράγματι να το θέλουν είναι από τα κλασικά λάθη όσων τα πήγαν πολύ καλά στις Πανελλαδικές.
5 Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των βάσεων. Η τακτική πολλών υποψηφίων να στηρίζονται σε δημοσιεύματα έχει αποδειχθεί καταστροφική.
6 Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και δεδομένα. Ακούστε και αξιολογήστε τις συμβουλές και τις απόψεις τρίτων, αλλά μην παρασύρεστε από αυτές. Ο κάθε μαθητής οφείλει να δηλώσει αυτό που επιθυμεί.
7 Μην αγνοήσετε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σας προς όφελος της λεγόμενης επαγγελματικής αποκατάστασης, ειδικά σε μια τόσο ρευστή αγορά εργασίας όσο η ελληνική, αλλά και η μελλοντική. Απαραίτητη αφετηρία είναι τα θέλω του ενδιαφερομένου και όχι αυτά του κοινωνικού περίγυρου.
8 Μην αγνοείτε τμήματα που ενδεχομένως είναι προσβάσιμα και στις βαθμολογίες σας, αλλά δεν γνωρίζετε επακριβώς σε ποιον κλάδο ή επάγγελμα οδηγούν. Δεν εξετάζουμε μόνο τα τμήματα που γνωρίζουμε ή μας ενδιαφέρουν και αγνοούμε παντελώς τα υπόλοιπα, διότι μπορεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα να ανακαλύψουμε ένα τμήμα που μας ταιριάζει, μας αρέσει και εν τέλει μας οδηγεί στο επαγγελματικό πεδίο που μας ενδιαφέρει.
9 Μην παρασύρεστε από τα (υψηλά ή χαμηλά) μόρια ενός τμήματος. Η θέση που έχει κάθε σχολή δεν αντικατοπτρίζει πάντα και τις προοπτικές των αποφοίτων της. Υπάρχουν τμήματα που είναι χαμηλά βαθμολογικά και πρακτικά μας δίνουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με ομοειδή τμήματα που βρίσκονται σε υψηλότερες βαθμολογίες. Αντίστοιχα, τμήματα με υψηλές βαθμολογίες είναι τρομερά κορεσμένα στην αγορά εργασίας.
10 Μην υποτιμάτε επιδεικτικά τα TEΙ. Σε πολλές ειδικότητες στην πραγματικότητα της αγοράς εργασίας δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Μπορεί να δηλώσετε και να εισαχθείτε σε ένα χαμηλόβαθμο ΤΕΙ και να αποφοιτήσετε με πανεπιστημιακό τίτλο.

Χρήσιμες συμβουλές στους υποψηφίους από τον σύμβουλο σταδιοδρομίας Χρ. Ταουσάνη

Πηγή: ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - parapolitika.gr

μηχανογραφικό
Keywords
Τυχαία Θέματα