Ο «Πλούτος» και η «Ηλέκτρα» "ταξιδεύουν" το καλοκαίρι στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο

Με μότο «Ερχόμαστε κοντά- Πάμε μακριά» και έχοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασιών με σημαντικούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με δύο σκηνοθέτες που παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στο αργολικό θέατρο: τον Σέρβο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος θα παρουσιάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη με μικτό θίασο που θ΄

αποτελείται από Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς (13 & 14/7) και τον Θάνο Παπακωνσταντίνου που θ΄ ανεβάσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (20 & 21/7).

«Το Εθνικό Θέατρο οφείλει να κατεβαίνει στην Επίδαυρο με προτάσεις. Οφείλει να παρουσιάζει κάτι καινούριο, να μην πηγαίνει εκ του ασφαλούς, να φέρνει μία ανανέωση στη θεατρική γλώσσα και στον τρόπο που παρουσιάζεται η μεγάλη μας κληρονομιά που είναι οι μεγάλοι τραγικοί», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός στη σημερινή παρουσίαση των καλοκαιρινών παραγωγών υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη για ένα «εξωστρεφές, ανοιχτό Εθνικό Θέατρο».

Αναφερόμενος στον «Πλούτο», μία συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας είπε πως «το θέατρο είναι ένας τόπος συνάντησης και ανταλλαγής και πως το σερβικό θέατρο έχει να επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα». Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ο Στ. Λιβαθινός είπε πως το Εθνικό Θέατρο «φιλοξένησε παραστάσεις που μας άφησαν πολύ περήφανους και χαρούμενους, από το "Στέλλα Κοιμήσου" και το "Σούμαν", έως τον " Πέερ Γκυντ", και την "Τάξη μας", ενώ προηγήθηκε ένα καλοκαίρι που το κοινό μας τίμησε γεμίζοντας την Επίδαυρο. Θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο να συμβεί και φέτος».

Οι συμπράξεις του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας το καλοκαίρι, όσο και με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των συνεργασιών που έχει αναπτύξει το υπουργείο Πολιτισμού με αυτές τις χώρες. «Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την εξακτίνωση του ελληνικού πολιτισμού. Η σημερινή μέρα επιβεβαιώνει αυτή την στρατηγική μας, ν΄ ανοίξουμε ζεστές επαφές και ένα πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών και με άλλες χώρες» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η παράσταση του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα. «Είναι μεγάλη μου τιμή να σκηνοθετώ στην Επίδαυρο και γι΄αυτό νιώθω μεγάλη ευθύνη» επισήμανε ο Σέρβος σκηνοθέτης σημειώνοντας ότι αυτή η παραγωγή ξεχωρίζει σε σχέση με όλα όσα έχει κάνει στην Ελλάδα, αφού του δίνεται η δυνατότητα να έχει μαζί του και συνεργάτες του από τη Σερβία. «Στην παράσταση αυτή συναντώνται οι δύο μου πατρίδες, κι αυτό με κάνει να νιώθω επιπλέον ευθύνη» τόνισε ο Μιλιβογεβιτς, ενώ σχετικά με τον θίασο είπε πως «υπάρχει τέλεια ανταπόδοση ως προς τη διανομή των ρόλων».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας και διακεκριμένος αρχιμουσικός Ντέγιαν Σάβιτς ανέφερε πως η σύμπραξη των δύο εθνικών σκηνών επιβεβαιώνει τη σημασία της συνεργασίας με τον ελληνικό αδελφικό λαό, η οποία όπως είπε μπορεί να διευρυνθεί εκτός από το θέατρο και σε παραστάσεις μπαλέτου και όπερας. «Όταν ο Στ. Λιβαθινός μου πρότεινε ν΄ ανεβάσουμε Αριστοφάνη στην Ελλάδα, δέχθηκα αμέσως, γιατί είναι μεγάλο προνόμιο και παράλληλα μεγάλη ευθύνη» προσέθεσε.

Εκτός της Επιδαύρου και της Σερβίας (19-29/9) η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα (2/9), στη Θεσσαλονίκη (6/9) και στο Ηρώδειο (10/9). Ανάμεσα στους Έλληνες ηθοποιούς που παίζουν είναι οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Γάλλος, Μανώλης Μαυροματάκης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη, ενώ συμμετέχει και εννιαμελής χορός-μουσικών από την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου.

Στη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού Πολέμου, η «Ηλέκτρα» φέρει έντονα τα σημάδια της «παθολογίας του πολέμου», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

«Ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα έχει να κάνει με την πρόσληψη του αρχαίου δράματος, επομένως η ενασχόληση μου με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή ήταν μία φυσική εξέλιξη», εξήγησε ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ενώ ευχαρίστησε το Εθνικό Θέατρο που τον εμπιστεύτηκε, κάτι που -όπως είπε- «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράσταση επικεντρώνεται σε δύο μέρη: «Από τη μία έχουμε την τελετή ενηλικίωσης του Ορέστη, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του για να καταλάβει την εξουσία που του έχουν στερήσει η μητέρα του και ο Αίγισθος και από την άλλη, παρακολουθούμε την ιστορία της αδερφής του, της Ηλέκτρας, η οποία έχει μείνει εγκλωβισμένη σ΄ έναν κόσμο που δεν έχει πια ταυτότητα και με μόνο μέσο της τον θρήνο διεκδικεί τη θέση της σε αυτόν τον κόσμο».

Στη σοφόκλεια τραγωδία, την οποία ο Θ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει ως «ένα πέρασμα από μία άγρια κατάσταση σε μία έλλογη» για τον οίκο των Ατρειδών, η Αλεξία Καλτσίκη κρατά τον ομώνυμο ρόλο, η Μαρία Ναυπλιώτου ερμηνεύει την Κλυταιμνήστρα, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος τον Ορέστη και ο Χρήστος Λούλης τον Αίγισθο.

Η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους δήμους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Αϊ Στράτη 1/8). Επίσης θα περιοδεύσει σε Καβάλα (25/8), Θεσσαλονίκη (28/8), Πάτρα (4/9), Ελευσίνα (10/9), Βύρωνα (14/9) και Παπάγου (19/9).

Εκτός από τις καλοκαιρινές παραγωγές στη συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά και στη θεατρική συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας και του Εθνικού, μια πρωτοβουλία που «ενώνει δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου και τις παραδόσεις τους ενώ ταυτόχρονα γεφυρώνει τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία».

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας των δύο θεάτρων (που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών), ο Στάθης Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει στο Πεκίνο, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, την πρώτη τραγωδία της Ορέστειας (458 π.Χ.) . Οι πρόβες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο της Κίνας, με τη συμμετοχή της Στεφανίας Γουλιώτη και της Αντιγόνης Φρυδά και δεκαπέντε ακόμη Κινέζων ηθοποιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

θέατροαρχαία τραγωδίαΣοφοκλήςΑριστοφάνηςΕπίδαυροςαρχαίο θέατρο Επιδαύρουθεατρική παράστασητέχνη Tweet Stickers: Θέατρο
Keywords
Τυχαία Θέματα