Η θέση του τμ. Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΤΕΙ Αθήνας στον υπό διαμόρφωση ακαδημαϊκό χάρτη

Γνωστικό Αντικείμενο Σπουδών του Τμήματος «Αισθητικής και Κοσμητολογίας» ΤΕΙ Αθήνας

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος «Αισθητικής και Κοσμητολογίας» «Department of Aesthetics and Cosmetic Science» (Aesthetician and Cosmetic Scientist) καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Ανάπτυξης, του Ποιοτικού Ελέγχου, του Ελέγχου Ασφάλειας-Τοξικότητας, της Αποτελεσματικότητας και της Εφαρμογής των καλλυντικών προϊόντων-Δερμοκαλλυντικών (cosmeceuticals), τις μεθόδους αισθητικής-βιοχημικής και laser

αντιμετώπισης προβλημάτων από ενδοκρινολογικά νοσήματα όπως η ακμή, η υπερτρίχωση-δασυτριχισμός και η παχυσαρκία- κυτταρίτιδα, τις ιαματικές θεραπείες, τις αισθητικές μεθόδους κάλυψης ατελειών του δέρματος και τις μεθόδους ψιμυθίωσης.

Αναλυτικά το γνωστικό πεδίο της Κοσμητολογίας περιλαμβάνει τις μεθόδους ανάπτυξης, ελέγχου ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των καλλυντικών προϊόντων. Την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί καινοτόμες προσεγγίσεις στον τομέα των «δερμοκαλλυντικών».

Ως «δερμοκαλλυντικά» ή «φαρμακοκαλλυντικά» χαρακτηρίζονται τα καλλυντικά που συνδυάζουν την καλλυντική ιδιότητα με τη δερματολογική δράση, δρουν τοπικά στο δέρμα και επικουρικά σε πολλές φαρμακευτικές αγωγές και περιέχουν δραστικές ουσίες, οι οποίες πιθανόν τροποποιούν τις βιοχημικές διαδικασίες του δέρματος με κύριο σκοπό τη βελτίωση ή συντήρηση των κλινικών σημείων μιας κατάστασης, που μπορεί να θεωρηθεί ως «πάθηση-μη πάθηση» και αποδίδεται στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία με τον όρο «cosmeceuticals», που προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων cosmetics και pharmaceuticals.

Οι νομοθετικές απαιτήσεις στο επίπεδο Ποιοτικού ελέγχου των καλλυντικών με άμεση διασύνδεση με Διεθνείς Οργανισμούς και πρότυπα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και τις Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξηθεί. Επίσης απαραίτητη είναι η αξιολόγηση ασφάλειας-μελέτη τοξικότητας των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων, για να κυκλοφορήσει ένα καλλυντικό προϊόν στους καταναλωτές (EC 1223/2009).

Αναλυτικά το γνωστικό πεδίο της Αισθητικής-Δερμοαισθητικής περιλαμβάνει τις αισθητικές-βιοχημικές μεθόδους αντιμετώπισης αισθητικών προβλημάτων όπως η ακμή, την αισθητική ηλεκτροθεραπεία, την ηλεκτρική, βιοχημική και laser θεραπεία αισθητικών προβλημάτων που προέρχονται από ενδοκρινολογικά νοσήματα όπως η υπερτρίχωση και ο δασυτριχισμός και η κυτταρίτιδα-παχυσαρκία, τις ιαματικές θεραπείες μάλαξης σώματος για την αντιμετώπιση λιποδυστροφιών και της διαχείρισης του stress, τις θεραπείες μάλαξης ως συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου καθώς και την ψιμυθίωση-διορθωτική δερματοστιξία (medical camouflage) για την κάλυψη ατελειών, ουλών κ.λπ. Επίσης έμφαση δίνεται τα τελευταία έτη στη δερμοκοσμητική-αισθητική αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών από το δέρμα (ακμή) κατά τη στοχευμένη θεραπεία (targeted therapy) και την ακτινοθεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς καθώς και στην αποκατάσταση με διορθωτική δερματοστιξία μετεγχειρητικών ουλών κ.λπ.

Για την εισαγωγή στο γνωστικό αντικείμενο της Κοσμητολογίας και της Δερμοαισθητικής απαιτούνται γνώσεις Ανόργανης Χημείας, Οργανικής Χημείας, Μικροβιολογίας, Βιολογίας, Βιοχημείας, Βιοφυσικής, Ανατομίας, Φυσιολογίας Νοσολογίας. Το γνωστικό αντικείμενο της Κοσμητολογίας και της Δερμοαισθητικής θεραπεύεται με εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα Κοσμητολογίας, Ποιοτικού ελέγχου - Ελέγχου ασφάλειας και Αποτελεσματικότητας Καλλυντικών Προϊόντων, Χημείας φυσικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, Δερματολογίας, Εφαρμογών αισθητικής ηλεκτροθεραπείας και laser, Βιοχημικών-ηλεκτρικών-Laser μεθόδων θεραπείας της υπερτρίχωσης-δασυτριχισμού, Ιαματικών εφαρμογών, Εφαρμογών Αιθερίων ελαίων και Μεθόδων ψιμυθίωσης-διορθωτικής δερματοστιξίας.

Το τμήμα μας αξιολογήθηκε επιτυχώς το 2014 από Επιτροπή ορισμένη από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ως ακαδημαϊκό πρόγραμμα οχτώ(8) εξαμήνων (Bachelor).

Θέση του Τμήματος στον Ελληνικό Χώρο

Στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν δυο Τμήματα Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο ΤΕΙ-Α και το ΑΤΕΙ-Θ, αντίστοιχα.

Στις εξετάσεις του 2017 το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ-Α επιλέχτηκε ως πρώτη προτίμηση από 321 υποψηφίους και κατατάχτηκε στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα σε όλα Τμήματα του ΤΕΙ-Α, ενώ το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ-Θ επιλέχτηκε ως πρώτη προτίμηση από 265 υποψηφίους και κατατάχτηκε δεύτερο όπως φαίνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας (http://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/baseis-an/30219-21-07- 17-statistika-stoixeia-ton-aitiseon-diloseon-ton-ypopsifion-gia-tis-panelladikes- eksetaseis-2021). Η βάση εισαγωγής στο Τμήμα μας ξεπερνά τα 14.000 μόρια και πλέον όπως σε όλα τα Τμήματα της ΣΕΥΠ εισάγονται φοιτητές μόνο από τα αντίστοιχα Επιστημονικά Πεδία. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος υποψήφια που συγκέντρωσε 19.065 μόρια επέλεξε το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ-Θ

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά έτος (150 φοιτητές/έτος) ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των εισακτέων (110), γιατί σ’αυτόν προστίθενται οι εισακτέοι μέσω ειδικών κατηγοριών καθώς και των κατατακτηρίων. Αξίζει να επισημάνουμε, ότι οι προσφερόμενες θέσεις υπερκαλύπτονται.

Η απορροφησιμότητα των αποφοίτων μας όπως καταγράφεται μέσα από τη διασύνδεση του Τμήματος με τους επαγγελματικούς φορείς είναι εξαιρετικά υψηλή. Χαρακτηριστικά, πολλοί φοιτητές συνεχίζουν μετά την απόκτηση του πτυχίου τους να εργάζονται στον φορέα απασχόλησης στον οποίο πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση.

Το Τμήμα υποδέχεται κάθε ακαδημαϊκό έτος με κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχους άλλων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων όπως Ιατρικής, Νομικής, Φυσικομαθηματικής Σχολής, Πολυτεχνείου και άλλων τμημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει τις καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων μας.

Θέση του Τμήματος στο Διεθνή Χώρο

Ο Πανεπιστημιακός τίτλος υπάρχει τόσο στα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (Cosmetic Chemist, Cosmetologist), όσο και στις Η.Π.Α. (Cosmetic Chemist, Medical Aesthetician), την Aυστραλία (Dermal Scientist-Skin Therapist), και την Ασία (Cosmetic Scientist). Eνδεικτικά αναφέρονται:

1. Bachelor in Cosmetic Science, University of Sunderland, United Kingdom (4 years BS)

2. Department of Pharmacy and Cosmetic Science De Montfort University, England (4 years BS)

3. Department of Toxicology, Dermato-cosmetology and Pharmacognosy, Vrije Universiteit, Brussel (4 years BS)

4. Master on Cosmetic Science, University of Arts, London (Integrated 5 years)

5. Bachelor in Pharmaceutical Sciences, Cosmetic Science & Formulation Design University of Toledo, Toledo, Ohio, United States, (4 years BS)

6. Department of Cosmetic Science, Providence University, Taiwan (4 years BS)

7. Department of Cosmetic Science, University of Taiwan (4 years BS)

8. Department of Fragrance and Cosmetic Science, Kaohsiung Medical
University (4 years BS)

9. Bachelor in Dermal Sciences Victoria University, Australia, (4 years BS)

Εκπαιδευτικό – Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος

Το δυναμικό του Τμήματος αριθμεί έξι (6) τακτικά μέλη Δ.Ε.Π κατόπιν προκήρυξης, κρίσης και εκλογής με καθορισμένα γνωστικά αντικείμενα (εκ των οποίων οι τέσσερις (4) στη βαθμίδα του Καθηγητή και ένας (1) στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή), ένα μέλος Ε.Δ.Ι.Π και ένα μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Πρόσφατα εξελέγη νέο μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Δερματολογία-Αφροδισιολογία» (ημερομηνία εκλογής 9-5-2017), ενώ είναι σε εξέλιξη διοικητικών διαδικασιών μια ακόμη θέση ΕΠ με γνωστικό αντικείμενο Αισθητική.

Το τμήμα αριθμούσε το 2009, δεκατρία (13) μέλη Ε.Π., εκ των οποίων μέχρι
σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν επτά (7), ενώ δεν προκηρύχθηκε στη διάρκεια αυτών των ετών καμία νέα θέση, παρά τις συνεχείς έγγραφες προσπάθειες της διοίκησης του Τμήματος.

Πρόσφατες δραστηριότητες του Τμήματος

Στις πρόσφατες δραστηριότητες του Τμήματος και των μελών του συμπεριλαμβάνονται:

Συμμετοχή σε προγράμματα ευρωπαϊκών σπουδών Erasmus

Σύμπραξη με την Ιατρική Σχολή στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με τίτλο «Περιβάλλον και Υγεία» (2004-2014)

Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (Αρχιμήδης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, Θαλής κ.λπ), Συμμετοχή καθηγητών του Τμήματος ως συνεπιβλέποντες στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών

Διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων με προσκεκλημένους καθηγητές από Πανεπιστήμια και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου.

Συμμετοχή σε συνεργασίες με πανεπιστήμια και ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και Νοσοκομεία (Oγκολογική μονάδα ΓΠΠ Γενικού Νοσοκομείου «Σωτηρία»).

Συμμετοχή μελών Ε.Π. του Τμήματος σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολόγησης ασφάλειας καλλυντικών προϊόντων

Ανάληψη εκπόνησης μελετών για τη βιομηχανία μέσω Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ)

Διοργάνωση 23 ακαδημαϊκών μαθημάτων (open courses) https://ocp.teiath.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=88
2o Βραβείο Ακαδημαϊκών Μαθημάτων (Greek Universities Network)

Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων

1. Του Νομοθετικού Διατάγματος 361/1969 ΦΕΚ Α-244/28-11-1969

2. ΦΕΚ: 37 /07-02-1989- Π.Δ. 83 – Άρθρο 1

3. Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας περί Laser αρ.πρωτ. 1517 /19-4-17

Αναλυτικά :Tα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου του Τμήματος (Αισθητικής και Κοσμητολογίας) είναι τα εξής:

1. Στελεχώνουν μονάδες έρευνας και ανάπτυξης καλλυντικών (R&D) και μονάδες παραγωγής καλλυντικών, συμμετέχοντας στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή νέων καλλυντικών προϊόντων, την ανάλυση και τον ποιοτικό έλεγχο καλλυντικών προϊόντων και τη μελέτη της αποτελεσματικότητας και της τοξικολογικής ασφάλειας των καλλυντικών σύμ φωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και υποστηρίζουν επιστημονικά και νομοθετικά τα τμήματα «Regulatory Affairs» καλλυντικών προϊόντων.

2. Συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες και ερευνητικά προγράμματα

3. Απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την
εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

4. Αναλαμβάνουν την ευθύνη της ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας
εργαστηρίου Αισθητικής και είναι σε θέση να παρέχουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους. Οι ως άνω χώροι λειτουργούν με άδεια Υγειονομικού ενδιαφέροντος

5. Οι απόφοιτοι του Τμήματός μας είναι οι μοναδικοί που έχουν το νομοθετικό δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων Αισθητικής και κέντρων ιαματισμού καθώς και εκτέλεσης δερμοαισθητικών.

6. Παρέχουν με ιδία ευθύνη, ασφαλή και αποτελεσματική συμπτωματική δερμοαισθητική αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων όπως η ακμή, ο δασυτριχισμός, η παχυσαρκία και η φωτογήρανση.

7. Εφαρμόζουν με ιδία ευθύνη προηγμένες τεχνικές δερματοστιξίας για αποκατάσταση προβλημάτων όπως αλωπεκία, λεύκη, λαγόχειλο, μαστεκτομή κλ.π.

8. Εφαρμόζουν Laser με ιδία ευθύνη για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και δερμοαισθητικών προβλημάτων.

9. Συνεργάζονται με δερματολογικές ή ενδοκρινολογικές κλινικές ή ιατρεία καθώς και με Πλαστικούς Χειρουργούς συμβάλλοντας σημαντικά με τις
γνώσεις τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που άπτονται της ειδικότητάς τους.

10.Συνεργάζονται με κέντρα και γραφεία διαιτολογικής αποκατάστασης εφαρμόζοντας για την αποκατάσταση παχυσαρκίας-κυτταρίτιδας.

11. Συνεργάζονται με γυμναστήρια εφαρμόζοντας εξειδικευμένες αισθητικές κινησιοθεραπευτικές ασκήσεις

12. Ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που προκύπτει από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό τους αντικείμενο και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών.

Θέση της Συνέλευσης του Τμήματος για τη μετεξέλιξή του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ιστορικό

Το Τμήμα μας με πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την επιστημονική «ταυτότητα» των αποφοίτων μας και την πρόθεση για διαρκή αναβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της Επιστήμης Κοσμητολογίας και Δερμαοασθητικής , απέστειλε έγγραφο, μετά από τη σύγκληση της Συνέλευσης του Τμήματος, στα αρμόδια διοικητικά όργανα του ΤΕΙ-Α στο οποίο διατυπωνόταν ως πρώτη πρόταση η διατήρηση της αυτοδυναμίας του Τμήματος με την εσωτερική μετακίνηση των οργανικών θέσεων καθηγητών άλλων Τμημάτων του ΤΕΙ, που ήδη δίδασκαν στο Τμήμα μας για τη συμπλήρωση του αριθμού των απαραίτητων μελών ΔΕΠ, ενόψει και το νέου διορισμού που ήταν σε εξέλιξη και με την επισήμανση ότι το Τμήμα μας υπερπληρεί την μία προϋπόθεση της αυτοδυναμίας εφόσον διαθέτει τέσσερις (4) Καθηγητές και έναν (1) Αναπληρωτή Καθηγητή. Σε περίπτωση που ήταν απαραίτητη η συνένωση τμημάτων για λόγους εξοικονόμησης πόρων και διοικητικής αναδιάρθρωσης διατυπώσαμε ως δεύτερη πρόταση τη συνένωση του Τμήματός μας με το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ-Α

Επισημαίνουμε ότι παρόλο που θεωρούμε ότι: α) το διαρκώς εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο της Κοσμητολογίας και της Δερμοαισθητικής όπως διαμορφώνεται στον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο δικαιούται αυτοδυναμία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και β) τα υπό αναγκαστική συγχώνευση τμήματα θα έπρεπε να αποτελούν εισαγωγικές κατευθύνσεις, συνεργαστήκαμε άμεσα και καταθέσαμε εμπρόθεσμα στα αρμόδια όργανα πρόγραμμα οκτώ (8) εξαμήνων με τα πρώτα τρία (3) εξάμηνα με κοινά μαθήματα με τις κατευθύνσεις «Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών», «Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας» και «Επιστήμης Κοσμητολογίας και Δερμοαισθητικής» και τα υπόλοιπα πέντε (5) εξάμηνα με μαθήματα της κατεύθυνσης μας υπό τη γενική ονομασία «Σχολή Υγείας» «Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών» και «Κατεύθυνση Επιστήμης Κοσμητολογίας και Δερμοαισθητικής».

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας

τμήμα Αισθητικής και ΚοσμητολογίαςΤΕΙ Αθήναςγνωστικό αντικείμενοεπαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων
Keywords
Τυχαία Θέματα