«Όποιος διεκδικεί, στοχοποιείται». Οι μαρτυρίες του Νώντα Φλώρου

Tweet

Παναγιώτης Κάτσικας

Είναι Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και κατά τις 11 το πρωί έξω από το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας κ.Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη συγκεντρώνονται γύρω στους 50 φοιτητές, μέλη της ΑΡΕΝ και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκοπός της συγκέντρωσης η διαμαρτυρία με πανό και αυτοκόλλητα για τον πνιγμό - δολοφονία των μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Ένας δηλαδή, "ιεροτελεστικά" απλός ακτιβισμός που μεταδόθηκε από τα κανάλια ως επίθεση κουκουλοφόρων και κατάληψης γραφείων.

Η

εικόνα όμως αλλάζει, καθώς μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ πέφτουν κυριολεκτικά πάνω στους συγκεντρωμένους, χτυπώντας χωρίς εξαιρέσεις από φοιτητές μέχρι και παρευρισκόμενους φωτογράφους. Μετά από λίγο έγιναν 46 προσαγωγές και μία σύλληψη. Ο συλληφθείς είναι ο Νώντας Φλώρος, τεταρτοετής φοιτητής στη σχολή των Μεταλλειολόγων στο ΕΜΠ. Η δίκη του αναβλήθηκε για τις 13 του Φεβρουαρίου καθώς έλειπαν οι μάρτυρες κατηγορίας. Ο Νώντας μέσω των παρακάτω ερωτήσεων αφηγείται το χρονικό της επίθεσης της ομάδας ΔΕΛΤΑ, της παραμονής τους στην ΓΑΔΑ και άλλα.

Πραγματοποιήσατε μια ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του Υπουργού Ναυτλίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Ξαφνικά σας επιτέθηκαν οι άντρες της ομάδας Δέλτα. Τι ακριβώς έγινε;

Εμείς είχαμε πάρει μια απόφαση ως σχήματα της αριστερής ενότητας την Πέμπτη το πρωί να κάνουμε μία διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτη, η οποία θα περιλάμβανε συγκέντρωση κόσμου και ανάρτηση ενός πανό, αυτοκόλλητα με συνθηματολογία υπέρ των μεταναστών από το Φαρμακονήσι, καταγγελία της δολοφονίας και παράδοση ενός κειμένου που είχαν συντάξει τα σχήματά μας, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού.

Όλα αυτά κύλησαν ομαλώς, δεν υπήρχαν άντρες των ΔΕΛΤΑ, αναρτήσαμε το ψήφισμα, κολλήσαμε τα αυτοκόλλητα μπροστά στο δρόμο και 10 λεπτά μετά από την παράδοση του κειμένου ξαφνικά βλέπουμε πολλά μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ να καταφθάνουν. Πρέπει να ήταν γύρω στα 20 μηχανάκια και δύο από αυτά τα προσπάθησαν να πέσουν πάνω στους συγκεντρωμένους και πάνω στο πανό. Την ίδια στιγμή φωνάξαμε «τι γίνεται ρε παιδιά; Τι κάνετε εδώ πέρα;» και χωρίς να το έχουμε καταλάβει μας είχαν περικυκλώσει οι αστυνομική της ομάδας ΔΕΛΤΑ και όταν άκουσαν αυτό άρχισαν να λένε «δεν θα σας ρωτήσουμε ρε κωλόπαιδα τι θα κάνουμε» και μετά άρχισαν διάφορες χυδαιολογίες, να μας βρίζουν. Και τότε άρχισαν και τη σωματική βία.

Εγώ ήμουν από τους πρώτους και λόγω της θέσης που βρισκόμουν ακριβώς στη μέση του πανό. Με τράβηξαν οι αστυνομικοί, προσπάθησαν οι σύντροφοί μου να με κρατήσουν μαζί τους για να μην με πάρουν, ωστόσο έχασα την ισορροπία μου και έπεσα κάτω. Τότε ακριβώς από τους άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ άρχισε μία επίθεση με κλωτσιές όσο βρισκόμουν στο έδαφος. Στη συνέχεια όταν κατάφερα να σηκωθώ ήρθε ένας αστυνομικός από πίσω και με έπιασε από το λαιμό αυτό υπάρχει και σε φωτογραφίες με ακινητοποίησε με τέτοιο τρόπο ώστε τα πόδια μου να μην ακουμπάνε στο έδαφος με αποτέλεσμα εγώ να φτάσω σε σημείο λιποθυμίας. Οι αστυνομικοί συνέχιζαν να με χτυπούν. Όταν είδε ο αστυνομικός ότι ήμουν έτοιμος να λιποθυμήσω με άφησε και έπεσα κάτω μου πέρασαν χειροπέδες και με έβαλαν σε μία γωνία. Περίμενα μέχρι που προσήγαγαν και τους άλλους συντρόφους μου και να μας πάνε στη ΓΑΔΑ

Πριν λίγες μέρες μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν πορεία σε στρατιωτική παράταξη φωνάζοντας φασιστικά συνθήματα στο Κερατσίνι, στον Πειραιά. Επιτέθηκαν ανενόχλητοι στο κοινωνικό στέκι Ρεσάλτο. Η αστυνομία δεν επενέβη. Πως αντιλαμβάνεσαι την διαφορετική αντιμετώπιση της αστυνομίας στα δύο αυτά γεγονότα.

Γενικά ζούμε σε μία περίοδο που τα δημοκρατικά δικαιώματα και η δημοκρατία έχουν μπει σε μία διαδικασία τρομερής συρρίκνωσης. Μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηριστικό παράδειγμα δεν είναι μόνο στη δική μας διαμαρτυρίας αλλά και στην περίπτωση του λιμενικού στο Φαρμακονήσι.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αποτελεί πολιτική επιλογή να στοχοποιηθεί μία συγκεκριμένη νεολαία από τις δυνάμεις της καταστολής. Βλέπουμε δεν έγιναν μία και δύο προσαγωγής για να σπάσει η διαμαρτυρία αλλά είχαμε πολλές ο κόσμος να πηγαινοέρχεται στο τμήμα κ.λπ. Σίγουρα αποτελεί πολιτική επιλογή. Όπως πολιτική επιλογή αποτελεί να υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στους χρυσαυγίτες και στον ακροδεξιό χώρο. Δηλαδή ενώ από τη μία βλέπουμε ότι όποιος προσπαθεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ή στέκεται αλληλέγγυος για τη διεκδίκηση της ζωής από κοινωνικές ομάδες στοχοποιείται ενώ όσοι κάνουν το αντίθετο μένουν στο απυρόβλητο.

46 προσαγωγές και μία σύλληψη. Από την στιγμή που σας πέρασαν χειροπέδες… τι έγινε στη ΓΑΔΑ;

Από τη στιγμή που μας πέρασαν τις χειροπέδες, οι άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ συνεχώς μας απευθύνονταν προκλητικά και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν δικές μας απαντήσεις, να προκαλέσουν ένταση. Προσπαθούσα να καθησυχάσω άλλους συντρόφους που τους είχαν περάσει χειροπέδες και άλλος κόσμος που δεν άνηκε στη νεολαία απλώς είχε παρεβρεθεί στο γεγονός και φώναξε και συγκεκριμένα έναν τον προσήγαγαν.

Μας έλεγαν «σκάστε» «βουλώστε το» και άλλα τέτοια. Στη ΓΑΔΑ δεν είχαμε ομιλίες με τους αστυνομικού. Ήμασταν και πολλοί οι προσαχθέντες και μας είχαν χωρίσει σε τρεις ομάδες. Στη δική μου ομάδα ήμασταν είκοσι άτομα στο κρατητήριο. Δεν είχαμε καμία επαφή με τους αστυνομικούς, μόνο μία μικροένταση υπήρξε όταν ένα παιδί που είχε δεχτεί χτυπήματα στο κεφάλι ζαλιζόταν και τους ζητήσαμε να μας φέρουν γιατρό. Αυτοί τότε, κάνοντας μόνοι τους μία υποτιθέμενη διάγνωση, μας είπαν ότι δεν έχει κάτι. Όταν επιμείναμε, μας διαβεβαίωσαν ότι θα φέρουν γιατρό ο οποίος βέβαια δεν ήρθε ποτέ. Από άλλες ομάδες όπως μου μετέφεραν οι αστυνομικοί έκαναν πολλά σεξιστικά σχόλια και τραβούσαν βίντεο στις κοπέλες αλλά αυτό δεν έγινε στη δική μου ομάδα. Αυτό είναι όπως μου το μετέφεραν άλλοι σύντροφοί μου.

Τι συνέβη και η δική σου προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη;

Απ ότι καταλαβαίνω εγώ, όλη αυτή η αστυνομική επιχείρηση με τόσα άτομα από την αστυνομία με κάποιο τρόπο έπρεπε να δικαιολογηθεί. Δηλαδή δεν μπορούν να υπάρχουν 50 προσαγωγές και τελικά να μείνουν όλοι ελεύθεροι. Οπότε φαντάζομαι έπρεπε να υπάρξει και κάποια σύλληψη ώστε όλη η επιχείρηση να δικαιολογηθεί πιο εύκολα. Γιατί συνέλαβαν εμένα δεν μπορώ να μπω στην ψυχοσύνθεση, στο τι συμβαίνει στον κάθε ένα. Κάποιες υποθέσεις που κάνω, είναι ίσως λόγω σωματικής διάπλασης ήμουνα ή και επείδη ήμουν η πρώτη προσαγωγή; Δεν ξέρω. Ήμουν από τους συντρόφους που δέχτηκαν και την περισσότερη βία επάνω τους. Ίσως και γι αυτούς τους λόγους να ήμουν και πιο πρόσφορος για τη σύλληψη

Αμέσως μετά την επίθεση υπήρξε πλήθος ανακοινώσεων από οργανώσεις και σωματεία, συμπαράστασης προς εσάς. Πως κρίνεις που δεν καταδίκασε το γεγονός σύσσωμη η αριστερά;

Το κύμα αλληλεγγύης ήταν πραγματικά μία ψυχολογική ένεση για όλη αυτή την κατάσταση. Ταλαιπωρία βίωσα και εγώ και πολλοί σύντροφοί μου και που δυστυχώς εγώ έχω αρκετό δρόμο μέχρι να τελειώσει. Είδαμε ότι αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί και έξω από τη ΓΑΔΑ και έξω από τα δικαστήρια, έξω από τον εισαγγελέα.

Απλώς πληροφορήθηκα, όταν κλήθηκε ειδική επιτροπή στη Βουλή για τα σώματα ασφαλείας, ειπώθηκε ότι υπήρξε η εντολή από το διοικητή της ΓΑΔΑ, να γίνει αυτή η γενικευμένη επιχείρηση και να υπάρξουν αυτές οι προσαγωγές -μπορεί να κάνω και λάθος- έμαθα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η στάση του ΚΚΕ δια της εκπροσώπου του, της Λιάνας Κανέλλη ήταν σε μία λογική ευθυγράμμισης με αυτό που ζήταγε εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση δηλαδή να υποστηρίξει τις επιλογές του αξιωματικού της ΓΑΔΑ και πως αυτός διαχειρίστηκε το ζήτημα. Γενικότερα η στάση που έχει κρατήσει ο χώρος του ΚΚΕ σε παρόμοιες καταστάσεις δεν είναι η αλληλεγγύη, απέναντι σε αγωνιστές που χτυπιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Όταν παίρνει επίσημα αυτή τη θέση σίγουρα δεν το οδηγεί σε μονοπάτια αγωνιστικά ή επαναστατικά όπως θέλει το ίδιο να τα λέει.

(Στη κεντρική φωτογραφία φαίνεται καθαρά ο Νώντας Φλώρος κατά την "λυσσαλέα αντίσταση" κατά της αρχής για την οποία κατηγορείται από @dromografos)

Tags: Νώντας ΦλώροςΠαναγιώτης Κάτσικας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα