Οραμάτων και θραυσμάτων συνέχεια και τέλος

Τον Μάρτιο του 2018, σε επιστολή που απηύθυνα (προσωπικά και διαδικτυακά – www.alfavita.gr) στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα σχετικά με το διχοτομημένο κτιριακά και διοικητικά ενιαίο σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ζητούσα τη συμβουλή του για το δίλημμα στο οποίο είχα

περιπέσει: να παραμείνω «υπηρετώντας ένα σχολείο, στην ουσία συμβάλλοντας στη διατήρηση της έξω από κάθε χαρακτηρισμό κατάστασής του, ή να ζητήσω την απομάκρυνσή μου από αυτό (απόσπαση σε φορέα του Υπουργείου ή σε άλλο σχολείο ή μετάθεση –οι δυνατότητες δεν λείπουν) παραιτούμενη από οράματα και μένοντας με τα θραύσματά του στο χέρι».

Απάντηση γραπτή δεν έλαβα, ωστόσο μάλλον μου υποδείχθηκε μία μέσα από τις (μη) ενέργειες και τις δηλώσεις που ακολούθησαν αρμοδίως. Τις αναφέρω:

Επίσκεψη (μετά το Πάσχα) του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Αγγελόπουλου στα δύο κτίρια που στεγάζουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και στα δύο διαπίστωσε ότι τα «προβληματάκια» του σχολείου, τα οποία ήρθε να δει, δεν ήταν «προβληματάκια» αλλά προβλήματα.

Δηλώσεις ότι σε τρεις μήνες από την επίσκεψή του θα επανέλθει με ολοκληρωμένη και οριστική λύση για τη στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο όμως ότι το σχολείο για την επόμενη χρονιά (2018-2019) θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή διασπασμένο, με υποτυπώδεις υποδομές και σε υπόγειους χώρους (το θέατρο και η αίθουσα χορού στο Γ/σιο), ωστόσο με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων, ώστε να διευκολυνθούν η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί στο έργο τους. Παρών στην επίσκεψη και ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ανανιάδης.

Πράγματι, ο κ. Γ.Γ. επέστρεψε στο σχολείο συγκαλώντας διευρυμένη σύσκεψη σε αίθουσα του Λυκείου. Παρόντες, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του γραφείου σας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων, η Διευθύντρια του 1ου Γ/σίου Μενεμένης, αρμόδιοι τεχνικών υπηρεσιών κ.ά. Αναμένοντας τη μεγάλη είδηση, ακούσαμε, με αποστομωτική για μας έκπληξη, ότι λύση για το σχολείο δεν επρόκειτο να δοθεί παρά μόνο ίσως μετά από τρία χρόνια και ότι, προκειμένου στο διάστημα αυτό να λειτουργήσει ορθότερα το σχολείο, θα δινόταν το ποσό των 300.000€ για εξοπλισμό του (αίθουσα κινηματογράφου, διαμόρφωση του θεάτρου –πάντα στους γνωστούς υπόγειους χώρους-, υπολογιστές κτλ. κτλ.). Επιπλέον, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς της Εκπαίδευσης να παραχωρηθούν χώροι από τα συστεγαζόμενα σχολεία (3ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, 1ο Γ/σιο Μενεμένης) και ίσως από γειτονικά (1ο ΓΕΛ Μενεμένης), ώστε να καταστεί δυνατό να αποκτήσει η Δ/νση του σχολείου γραφείο και στο Λύκειο και οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου να έχουν αίθουσες για να κάνουν τα μαθήματά τους. Διευκρινίζω ότι η Δ/νση του σχολείου δεν είχε γραφείο στο Λύκειο, προκειμένου κάθε χώρος, έστω και μικρός, να αξιοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας. Ακόμη, ζήτησε να εξασφαλιστούν για το σχολείο δύο γραμματείς, ένας για το Γ/σιο, ένας για το Λύκειο. Επισημαίνω ότι το συγκεκριμένο σχολείο, με τις διευρυμένες ευθύνες (Γυμνάσιο, Λύκειο, εισαγωγικές και κατατακτήριες εξετάσεις, διευρυμένο πρόγραμμα, μεταφορές μαθητών, σίτιση κτλ.), δεν διαθέτει γραμματεία τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν το Σεπτέμβριο δεν λειτουργεί το σχολείο με γραμματεία (και στα δύο κτίρια).

Οκτώβριος 2018, και το ποσό των 300.000€ δεν έχει δοθεί, ούτε έχουν εμφανιστεί γραμματείς. Το σχολείο εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες που λειτουργούσε, με διευρυμένα τα «προβληματάκια» του, καθώς στο σχολικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 7-9-2018, παρουσία του συλλόγου διδασκόντων και μελών του Δ.Σ. του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, μας πληροφόρησαν ότι δεν έλαβαν καμία οικονομική ενίσχυση για την επίλυση των λοιπών, πλην του κτιριακού, προβλημάτων του σχολείου.

Παραμένοντας ως εκπαιδευτικός στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, και στηρίζοντας τον αγώνα της Δ/ντριας του σχολείου κυρίας Α. Ράλλη, παραιτήθηκα από τη θέση της υποδιευθύντριας του σχολείου. Στη συνεδρίαση του Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, όπου κλήθηκα να παραστώ, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 16 του Π.Δ. 1/2003, για να εξηγήσω τους λόγους της παραίτησής μου, ζήτησα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Π. Ανανιάδη, παρόντα και στην πρώτη επίσκεψη του κ. Γ.Γ. και στη δεύτερη, να μου δώσει έναν καλό λόγο να παραμείνω στη θέση μου τη στιγμή που τίποτε από τα υπεσχημένα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η παραίτησή μου έγινε δεκτή με σχετική απόφαση (16111/20-9-2018).

Στα Καλλιτεχνικά Σχολεία οι τέχνες διαπερνούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος και διαμορφώνουν εφήβους που δεν εφησυχάζουν, που διερωτώνται, που προσπαθούν να δρουν με λογική και ευαισθησία, όπως φαίνεται και από όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνουν εδώ και τόσα χρόνια για το θέμα που τους ταλαιπωρεί. Προσωπικά, αναρωτιέμαι, και ελπίζω να αναρωτηθούν και άλλοι αρμοδίως, τι σκέφτονται οι έφηβοι μαθητές του σχολείου μας που είδαν γύρω από αυτό να ερίζουν μνηστήρες άσχετοι με την εκπαίδευση. Τι σκέφτονται νέοι άνθρωποι, που διεξήγαγαν με αξιοπρέπεια και καλλιτεχνική ευφυΐα τον δικό τους αγώνα για το δικό τους σχολείο, τι σκέφτονται για όσους πολιτικούς, και μη, υποσχέθηκαν και δεν έδωσαν, για όσους παρενέβησαν μη αρμοδίως.

Αδιάφορη για το σύστημα η παραίτησή μου, αναλώσιμοι όλοι μέχρι την εξάντλησή μας. Δεν μπορώ παρά να θλίβομαι γι’ αυτό. Τι κρίμα που το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα Ο ωραίος λοχαγός παραμένει στην επικαιρότητα, δυστυχώς όχι μόνο για την αισθητική του αξία… Τι κρίμα που ζωές κυλούν κυνηγώντας το αυτονόητα δίκαιο… Να ελπίζω ότι σύντομα θα πάψουν να αναπαράγονται τα ίδια μοντέλα και μοτίβα;

Δεν περιμένω απάντηση στην επιστολή. Όφειλα όμως να τη γράψω κλείνοντας τον κύκλο αυτό των επιστολών και αποδεχόμενη με απογοήτευση τη δύναμη του συστήματος να υποτάσσει. Μπορεί άραγε να επιχαίρει;

Οράματα και θραύσματα 2016 (http://www.alfavita.gr/)

Οράματα και θραύσματα 2018 (http://www.alfavita.gr).

Δήμητρα Μήττα

Εκπαιδευτικός

Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Οκτώβριος 2018

Δήμητρα ΜήτταΚαλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα