Ουκρανία: «Ειρηνευτικά» σχέδια ή προετοιμασία πολέμου;

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, διαρκής απειλή για τους λαούς

Την ώρα που οι ιμπεριαλιστές μιλούν για διαπραγματεύσεις ειρήνευσης, εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες, υποδαυλίζουν και ενισχύουν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ προωθεί έμπρακτα τώρα την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας του περασμένου Σεπτέμβρη. Η Νατοϊκή δύναμη «ύψιστης ετοιμότητας» με αρχική δύναμη 5.000 ανδρών (και προοπτική να φτάσουν έως 30.000), θα έχει έδρα στην Πολωνία και έξι κέντρα

διοίκησης και ελέγχου σε ισάριθμες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία). Κίνηση που στο όνομα της δήθεν ασφάλειας της Ευρώπης από τη «ρωσική επιθετικότητα», στοχεύει στην πιο ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας. Ό,τι πριν λίγο διάστημα ξεσήκωνε πολύπλευρες αντιδράσεις και μαζικές διαμαρτυρίες τώρα με αφορμή την ουκρανική κρίση «περνάει» αβρόχοις ποσί. Έτσι για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ εγκαθιστά στρατιωτικές δομές σε χώρες που παλαιότερα ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και μάλιστα το κόστος χρηματοδότησης το επωμίζονται κύρια αυτές οι χώρες «φιλοξενίας».
Σε απάντηση η Μόσχα διοργανώνει μαζικής κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά σύνορά της, που τις τελευταίες μέρες επικεντρώνονται στην Κριμαϊκή χερσόνησο με τη συμμετοχή και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Κλιμάκωση του πολέμου και ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας οι μάχες, παρά την τυπικά υφιστάμενη συμφωνία του Σεπτέμβρη στο Μινσκ, αποκτούν χαρακτηριστικά γενικευμένου πολέμου.
Το Κίεβο οργανώνοντας μισθοφορικό στρατό, δεν αρκείται σε διεύρυνση των ηλικιών επιστράτευσης, αλλά θεσμοθετεί και οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του «πατριωτισμού» των εφέδρων της πρώτης γραμμής του μετώπου! Σε απάντηση οι αρχές των αυτονομημένων ανατολικών περιοχών εξαγγέλλουν τη δημιουργία στρατού, που θα φτάνει τις 100 χιλιάδες.

Αποκαλυπτικό της έκτασης των μαχών τις παραμονές της νέας τετραμερούς (Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ) συνάντησης στο Μινσκ, είναι το πολεμικό ανακοινωθέν του Κιέβου, που αναφέρει ότι μόνο τη Δευτέρα αυτής της βδομάδας, οι πολιτοφύλακες εξαπέλυσαν επιθέσεις ενάντια στις «κυβερνητικές δυνάμεις» σε 87 διαφορετικές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης Ντεμπάλτσεβε, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, που αποτελεί σιδηροδρομικό κόμβο, και στην παραλιακή Μαριούπολη.

Οι στρατιωτικές επιτυχίες των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ιδιαίτερα μετά την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, δημιουργούν σύγχυση στο Κίεβο, που σπεύδει να ζητήσει άμεση πολιτική, οικονομική και κύρια στρατιωτική στήριξη από τους Δυτικούς πάτρωνές του.
Όμως το είδος και το περιεχόμενο της ξένης «βοήθειας», αποτελούν σημεία «τριβής» και διαφοροποιήσεων και βαθαίνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθώντας να μην επιδεινώσουν τις οικονομικές σχέσεις και τα επενδυμένα συμφέροντά τους με τη Ρωσία, αποκρούουν τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για πιο δραστήρια εμπλοκή τους σε μια πολεμική περιπέτεια. Επιλέγουν να περιορίσουν, προς το παρόν, τις παρεμβάσεις τους στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος αν και θεωρεί αβέβαιη την επιτυχία της γαλλο-γερμανικής ειρηνευτικής παρέμβασης, απορρίπτει τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Τις έντονες διαφοροποιήσεις σε τμήματα της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας έκφρασε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και επικεφαλής της κεντροδεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Σαρκοζί, αποδεχόμενος σαν τετελεσμένη την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Σε πρόσφατη εκδήλωση του κόμματός του, ο Σαρκοζί σημείωσε ότι «η Κριμαία επέλεξε τη Ρωσία και δεν μπορούμε πλέον να την κατηγορούμε γι' αυτό».

Αμερικανικές πιέσεις για ανοιχτή στρατιωτική εμπλοκή.

Αντίθετα στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι φωνές για την αποστολή όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις και πιο ενεργητική στρατιωτική παρέμβαση στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το εάν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το αίτημα του Κιέβου για αποστολή εξοπλισμού. Το ίδιο έκανε, από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου στο Μόναχο, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν.
Και οι δύο επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη δυσφορία της Ουάσινγκτον για τη στάση, που κρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ωστόσο από τον περασμένο Δεκέμβρη, η αμερικάνικη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ψυχροπολεμική απόφαση, που καλεί την κυβέρνηση Ομπάμα να εξοπλίσει και εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό, «ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το έδαφός και την κυριαρχία της». Τώρα οι πολεμοκάπηλοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Γκράχαμ και ΜακΚέιν μιλούν περιφρονητικά για τη στάση των «Ευρωπαίων φίλων», που δεν υψώνουν το ανάστημά τους στη Μόσχα, κραυγάζοντας ότι «οι Ουκρανοί σφαγιάζονται και εμείς τους στέλνουμε κουβέρτες και φαγητό. Οι κουβέρτες δεν τα καταφέρνουν απέναντι στα ρωσικά άρματα μάχης».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι εκτιμήσεις του Αμερικανού επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του NATO, ο οποίος από τη Διάσκεψη της Ασφάλειας του Μονάχου, υποστήριξε ότι «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να αποκλείουμε εξ αρχής την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιλογής».
Προς το παρόν πάντως, Πούτιν και Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Μινσκ, συμφώνησαν στην ανάγκη μιας πολιτικής λύσης για την «εσωτερική» σύγκρουση στην Ουκρανία, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία.

Πολύγλωσση η νέα ελληνική διπλωματία

Ο θόρυβος που σήκωσε η νέα κυβέρνηση με αφορμή τη συζήτηση στις Βρυξέλλες, για κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, κατηγορώντας την Ε.Ε ότι προσπάθησε να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων με αφορμή τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 για την Ουκρανία, γρήγορα μετατράπηκε επί της ουσίας σε αποδοχή του προδιαγεγραμμένου πλαισίου. Επί της διαδικασίας ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής αναφέρθηκε στα άσχημα δείγματα των εταίρων και στην προσπάθεια να επιβληθούν τετελεσμένα και έμμεσα μέμφθηκε την απελθούσα κυβέρνηση ότι πιεζόμενη λόγω της κρίσης χρέους είχε αποδεχθεί τα προηγούμενα κύματα κυρώσεων.

Ωστόσο την επόμενη η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία, το οποίο υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ με ομοφωνία κατά την έκτακτη συνάντησή τους (στην πρώτη παρουσία του Ν.Κοτζιά) στις Βρυξέλλες. Το πώς επιτεύχθηκε η ομοφωνία αποκαλύπτεται στην επίσημη ανακοίνωση του ιστοτόπου του ΥΠΕΞ, όπου σημειώνεται: «Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι παρά τις γενικές αντιρρήσεις της Ελλάδας επί του κειμένου, θα το αποδεχτεί, επιθυμώντας τη διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ, αν και η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι μέρος των ευρωπαϊκών αξιών. Και ασφαλώς θα ήταν αρνητική εξέλιξη αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ευρωπαϊσμός ταυτίζεται με τη στάση του ενός ή του άλλου κράτους απέναντι στις κυρώσεις, ένα μέτρο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε, μόνο επιτυχές δεν αποδείχτηκε».

Η γρήγορη προσαρμογή του νέου υπουργού Εξωτερικών, στο όνομα της ενότητας της ΕΕ εκτιμήθηκε από την Ύπατη Εκπρόσωποτης ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την «εποικοδομητική και θετική» στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.

Πηγή: Δημήτρης Κοντοφάκας - ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Tags: ΟυκρανίαΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣΔημήτρης Κοντοφάκας
Keywords
Τυχαία Θέματα