Πανελλήνιες Εξετάσεις, Θέματα και Επιτήρηση, του Γιώργου Μαυρογιώργου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Πανελλήνιες Εξετάσεις, Θέματα και Επιτήρηση
Γιώργος Μαυρογιώργος

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι σε εξέλιξη. Η πολιτική εξουσία ενδιαφέρεται πάντοτε για

την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους. Κάθε φορά που δημιουργούνται «παρατράγουδα», όπως τώρα με τη Φυσική ή τα Νέα Ελληνικά και άλλα, δοκιμάζεται η ιδεολογική νομιμοποίηση ενός εξεταστικού μηχανισμού που προσφέρεται για την απόκρυψη της κοινωνικής του λειτουργίας, στην υπόθεση της κατανομής των υποψηφίων στις περιορισμένες και ιεραρχημένες θέσεις για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Oι εισαγωγικές εξετάσεις έχουν κομβική σημασία στη σχέση σχολείου και κοινωνίας, όχι τόσο για την επιλογή των ικανότερων.
Θα υποστηρίζαμε ότι οι τεχνικές διευθετήσεις της διεξαγωγής τους μεταμφιέζουν την κοινωνική διάκριση και επιλογή σε τυπική ισότητα και κοινωνική ουδετερότητα. Αυτό σε τελευταία ανάλυση σημαίνει ότι, όταν δίδονται λανθασμένα ή πολύ δύσκολα θέματα, το κυρίαρχο ζήτημα είναι πώς το εξεταστικό σύστημα δε θα αμφισβητηθεί από την άποψη της δημόσιας εγκυρότητας. Η δημόσια εγκυρότητα είναι απαραίτητη για τη νομιμοποίηση του αποκλεισμού αυτών που θα αποτύχουν.
Η δημόσια εγκυρότητα επιτυγχάνεται με την επιτήρηση, το φορμαλισμό, την τυπικότητα, την κανονικότητα, το αδιάβλητο,τη σταθερότητα, το πρωτόκολλο, την αυστηρότητα, την ομοιομορφία, το απόρρητο, τη διαφάνεια, κ.α. Πρόκειται για μια πολιτική της βεβαιότητας και της εμπιστοσύνης, που εξασφαλίζει υψηλούς βαθμούς αποδοχής των αποτελεσμάτων. Έχουμε την άποψη ότι ο ντόρος που έχει ξεσπάσει για τα θέματα, τη διόρθωση και τη βαθμολόγηση είναι , από μια άποψη, αποπροσανατολιστική. Όχι πως οι εξετάσεις που γίνονται δε θάπρεπε να διαθέτουν υψηλούς βαθμούς εγκυρότητας, αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Η εστίαση σε αυτά τα ζητήματα, ωστόσο, είναι ως εάν η πρόταση θα ήταν να εξασφαλίζουμε αντικειμενική βαθμολόγηση, που να κάνει αποτελεσματικότερη την κοινωνική διάκριση και επιλογή. Είναι, κατά πως φαίνεται, δυσκολότερα αποδεκτό να επιτελείται η κοινωνική διάκριση και επιλογή με λανθασμένες εκφωνήσεις θεμάτων.
Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, ο σχετικός ντόρος για την έλλειψη αντικειμενικότητας ή τα δυσνόητα και λανθασμένα θέματα συμβάλλει αποφασιστικά στην ένταση του ταξικού χαρακτήρα των εξετάσεων. Ο ντόρος ενισχύει ιδεολογικά την παραπέρα εντατικοποίηση των φροντιστηρίων για τις επόμενες γενιές υποψηφίων, κάτι που είναι, κι αυτό, σε βάρος υποψηφίων από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα.

Η επιτήρηση στις εξετάσεις

Ας αφήσουμε, για λίγο, στην άκρη το ζήτημα των θεμάτων και της βαθμολόγησης και πάμε σε ένα πιο προσιτό και τεχνικό/πρακτικό ζήτημα: την επιτήρηση στις εξετάσεις. Συνήθως δεν προκαλεί συζητήσεις και αμφισβητήσεις ούτε έχει αποτελέσει ποτέ αντικείμενο «μεταρρύθμισης», αν και η επιτήρ

Keywords
Τυχαία Θέματα