Παραμένουν τα ερωτηματικά με την μυστηριώδη αυτοκτονία της 16χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα

Ο θάνατος της 16χρονης Ίριδας στην Γλυφάδα συγκλονίζει το πανελλήνιο, καθώς εξετάστηκε το ενδεχόμενο το παιδί να συμμετείχε σε διαδικτυακό παιχνίδι με εικονικούς στραγγαλισμούς. Ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό το ενδεχόμενο -τουλάχιστον από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα- δεν φαίνεται να υφίσταται.

Αντιθέτως εξετάζεται το ενδεχόμενο της ερωτικής απογοήτευσης, καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε λάβει τέλος ένας δεσμός που είχε η 16χρονη με αγόρι από άλλο σχολείο

της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα οι αστυνομικοί, σε μια πρώτη έρευνα που πραγματοποίησαν, τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο της και συγκεκριμένα στο θρανίο που κάθονταν η -πάντα χαρωπή και χαμογελαστή- Ίριδα, βρήκαν ένα προσχέδιο έκθεσης, την οποία όμως το κορίτσι δεν είχε παραδώσει στην καθηγήτρια της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newsit.gr, οι αστυνομικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μια συγκεκριμένη παράγραφο, στην οποία η αδικοχαμένη Ίριδα έγραφε: “...φοβάμαι την σκιά που συνεχώς με ακολουθεί, μέχρι που κατάλαβα πως είναι ο εαυτός μου!!! Τον εαυτό μας δεν πρέπει να τον φοβόμαστε”.

Αυτή η περίεργη παράγραφος είναι δυνατόν να “ξεκλειδώσει” καλά κρυμμένα μυστικά της ψυχοσύνθεσης του άτυχου παιδιού και να ρίξει τελικά "φως" στα αίτια της αυτοχειρίας.

Το ιστορικό

Το απόγευμα της Δευτέρας (17/3), οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 17:45, όταν η καθηγήτρια που έκανε ιδιαίτερα στην Ίριδα χτυπούσε το κουδούνι στο σπίτι της οικογένειας, για το προκαθορισμένο μάθημα.
Η καθηγήτρια ανησύχησε που δεν της άνοιξαν την πόρτα, καθώς η Ίριδα στα ραντεβού της ήταν τυπική. Αμέσως πήρε τηλέφωνο την μητέρα της 16χρονης στην εργασία της.
Όταν οι δυο γυναίκες μπήκαν στο σπίτι και κατευθύνθηκαν στο δωμάτιο της 16χρονης μαθήτριας, υπέστησαν σοκ από το θέαμα. Το παιδί χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι, είχε δώσει τέλος στην ζωή του, καθώς είχε κρεμαστεί από το πόμολο της δεύτερης θέσης της εντοιχισμένης ντουλάπας.

Σοκ στο σχολείο

Δεν μπορεί κανείς να μείνει ασυγκίνητος βλέποντας τη φωτογραφία με την οποία το 2ο Λύκειο Γλυφάδας αποχαιρέτησε την αγαπημένη του 16χρονη μαθήτρια, Ίριδα, που βρέθηκε απαγχονισμένη με μαντίλι στο δωμάτιό της, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου

Το σχολείο της, στην επίσημη ιστοσελίδα του, έχει δημοσιεύσει τη φωτογραφία ενός λευκού περιστεριού στον ουρανό, με τίτλο «Αντίο» και τη λεζάντα «Καλό σου ταξίδι Ίριδά μας».

Οι έρευνες
Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σπίτι της οικογενείας στην Γλυφάδα, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να πάρουν το κινητό του παιδιού, προκειμένου να εξερευνηθεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Ο κοινόχρηστος φορητός υπολογιστής της οικογένειας επίσης παραλήφθηκε από τους Αστυνομικούς και παραδόθηκε στα εργαστήρια.
Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αστυνομικοί από τις καταθέσεις που έχουν πάρει τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού, όσο και από συμμαθήτριες της, κυρίως τις “κολλητές” της, δεν προκύπτει να είχε παίξει ποτέ η 16χρονη το διαδικτυακό παιχνίδι με τους εικονικούς πνιγμούς.
Αντιθέτως, φαίνεται να την είχε επηρεάσει ο χωρισμός της από το αγόρι της, πλην όμως και -όπως λένε οι “κολλητές” της- ήταν κάτι που η ίδια δεν έδειχνε στην καθημερινότητα της, καθώς πάντα ήταν χαρωπή και χαμογελαστή.

Ωστόσο, μια πληροφορία που όμως δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές, θέλει το παιδί να είχε εκμυστηρευτεί σε μια από τις “κολλητές” της πως είχε σκεφτεί ακομα και την αυτοκτονία, για ένα θέμα που την απασχολούσε και την είχε ορκίσει να το κρατήσει ως “επτασφράγιστο” μυστικό. Ίσως αυτή η μαρτυρία να αποτελέσει το “κλειδί” για την αποκάλυψη του μυστικού που τελικά η 16χρονη πήρε μαζί της.

Τι είναι τα «Παιχνίδια Πνιγμού»

Τα παιχνίδια πνιγμού γίνονται, δυστυχώς, όλο και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ εφήβων, ειδικά στις ΗΠΑ. Είχε εξασθενήσει η θανάσιμη μόδα τους, επανήλθε απότομα τώρα, όμως, και διαδίδεται μέσω του διαδικτύου.

Η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, που γνωρίζει διάφορες παραλλαγές, είναι η εξής: ο έφηβος τυλίγει κάτι στο λαιμό του, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού. Τότε, διακόπτεται η τροφοδοσία οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζαλάδα και μια αίσθηση εφορίας. Πολλές φορές, καταλήγει σε λιποθυμία. Έχει τη μορφή «πρόκλησης» ανάμεσα σε εφήβους, που ενδίδουν εξαιτίας πιέσεων από συνομηλίκους τους. Οι «παίκτες» μπορούν να δρουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια κάποιου φίλου τους.

Πριν λίγους μήνες, ένας 11χρονος από τη Νότια Καρολίνα βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του. Το πόρισμα του ιατροδικαστή έδειξε ατύχημα, κατά την προσπάθεια του 11χρονου να προκαλέσει στον εαυτό του ασφυξία με σχοινί.

Λίγο νωρίτερα, ένας 12χρονος από το Μπέρμινχαμ της Μ. Βρετανίας, αυτοστραγγαλίστηκε με μια ζώνη, την ώρα που η μητέρα του έφυγε από το σπίτι για λίγα λεπτά. Όταν γύρισε, βρήκε τον γιο της στη βάση της σκάλας, πνιγμένο, κρατώντας με το χέρι του τη ζώνη γύρω από το λαιμό του. Ο συγκεκριμένος μαθητής είχε ενημερωθεί στο σχολείο, λίγους μήνες πριν τον βασανιστικό θάνατό του, για τους κινδύνους του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αγνόησε, όμως, τις προειδοποιήσεις.

Αντίστοιχα περιστατικά σημειώνονται ανάμεσα σε εφήβους ανά τακτά χρονικά διαστήματα παγκοσμίως.

Το θανατηφόρο αυτό παιχνίδι έχει πολλές ονομασίες. Κάποιες πιο κυριολεκτικές, όπως «Παιχνίδι λιποθυμίας» («fainting game») ή «Παιχνίδι μπλακ αουτ» («blackout game») κι άλλες πιο… ύπουλες, ώστε να μη δημιουργούν υποψίες σε γονείς και καθηγητές, όπως «5 λεπτά στον παράδεισο» («five minutes in heaven»), «cloud nine» (αντίστοιχο, περίπου, στα ελληνικά το «Στον 7ο ουρανό») και «διαστημικός πίθηκος» («space monkey», φράση που χρησιμοποιείται στον κόσμο της τεχνολογίας για να δηλώσει διαδικτυακό αποθηκευτικό χώρο και, επίσης, τίτλος τραγουδιού του πολύ δημοφιλούς στους νέους ροκ συγκροτήματος Placebo).

Η πρώτη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε για το συγκεκριμένο αυτό παιχνίδι, που, πλέον, αποτελεί φαινόμενο είναι του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το 2008, που μίλησε για περίπου 80 θύματα, αγόρια κυρίως, από 11 έως 16 ετών. Το παιχνίδι διαδίδεται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει τα θύματα από δεκάδες σε εκατοντάδες, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός τους. Το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, το 2015, εξέτασε 419 βίντεο που έδειχναν έφηβους να παίζουν το «Παιχνίδι Πνιγμού» είτε μόνοι τους είτε με φίλους τους. Τα βίντεο αυτά κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και έχουν, συνολικά, πάνω από 22 εκ. προβολές, αριθμός ιδιαίτερα τρομακτικός, που φανερώνει τη δημοφιλία τους.

αυτοκτονίαμαθήτριαπαιχνίδι πνιγμού
Keywords
Τυχαία Θέματα