«Ρήγμα» στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών με προσωρινές δικαστικές διαταγές

Tweet

Υπό νομική και δικαστική αμφισβήτηση τίθεται συνεχώς η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, και παρεπόμενα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί (και υπολογισμοί) για την ένταξη εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας.

Αυτή τη φορά , το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με απόφαση του προέδρου του, έκανε δεκτή την αίτηση 22 εκπαιδευτικών οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 23 Ιουλίου και τους χορήγησε προσωρινή διαταγή για αναστολή εκτέλεσης του μέτρου της

διαθεσιμότητας. Την ώρα που κυβέρνηση συγκεντρώνει «αριθμούς» στη βάση των συμφωνιών της με την Τρόικα, για 12.500 «διαθέσιμους» έως τέλος Σεπτεμβρίου και άλλους 12.500 έως τέλος Δεκεμβρίου, πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες παρέχεται προσωρινή προστασία σε εργαζομένους οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Εξάλλου, ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό διεκδίκησης-πέρα από τις κινητοποιήσεις- μεταξύ άλλων οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με «οριζόντιο» τρόπο.

Είναι αξιοσημείωτο για την υπόθεση των 22 εκπαιδευτικών, ότι πρόκειται για την πρώτη προσωρινή διαταγή που χορηγείται από το Διοικητικό Εφετείο σε ομαδική αίτηση αναστολής εκτελέσεως. Έτσι, και οι εικοσιδύο εκπαιδευτικοί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εξαιρούνται, μετά την απόφαση αυτή, της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους και μισθοδοτούνται με πλήρεις αποδοχές.Η απόφαση αυτή η οποία εκδόθηκε στις 30.9.2013 έρχεται να προστεθεί σε εκείνες Πρωτοδικείων της χώρας, που έδωσαν προσωρινή προστασία σε εργαζομένους υπό καθεστώς διαθεσιμότητας .Ταυτόχρονα, «μάχη» κατά της διαθεσιμότητας, δίνουν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ομοσπονδίες εργαζομένων του δημοσίου. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, καταγράφηκε από την ΑΔΕΔΥ ως σημαντική η πρώτη απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική διάταξη του μνημονίου για την πρώτη διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα, που εφαρμόστηκε με τον Ν. 4024/2011.Η διάταξη του νόμου, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ, έθετε σε διετή προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 33 χρόνια προϋπηρεσίας και ήταν τουλάχιστον 53 ετών. Εξάλλου, στο ΣτΕ προσέφυγαν την Τρίτη (1.10.2013) οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) . Ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας «… που συρρικνώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θέτουν Υγειονομικό Προσωπικό σε Διαθεσιμότητα».Προσφυγή κατέθεσε επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου ζητώντας την ακύρωση απόφασης για κατάργηση 100 θέσεων η οποία ελήφθη, όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, χωρίς καν να προηγηθεί κάποια μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι πανεπιστήμιων της χώρας, μετά την ένταξη σε διαθεσιμότητα 1348 διοικητικών υπαλλήλων τους, έχουν αποφασίσει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την Τρίτη (1.10.2013) έδωσε πρόσθετη διευκρίνιση όσον αφορά την καταγραφή των εργαζομένων που εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα. Επεσήμανε ότι οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν.4172/2013 θα κρίνουν κατά περίπτωση τα ζητήματα εξαιρέσεων από το καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων τους «δεδομένου ότι είναι καθ' ύλην αρμόδιες τόσο για την επικαιροποίηση των υπηρεσιακών φακέλων του προσωπικού τους όσο και για τον έλεγχο των δικαιολογητικών».

tovima.gr

Tags: διαθεσιμότητα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα