Σκοπιανό: Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας προωθεί η Αθήνα

Ως ιδιαίτερα εποικοδομητική εκτιμήθηκε η xθεσινή τριμερής συνάντησημεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό της πΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

Το πρώτο θετικό μήνυμα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που διήρκησαν 6,5 ώρες έδωσε με δήλωσή του ο κ. Νίμιτς

ο οποίος ανέφερε ότι μολονότι, εκκρεμούν ακόμα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα, σε αυτή τη συνάντηση η οποία ήταν πολύ εποικοδομητική γεγονός που «μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον». Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι η παρούσα συνάντηση ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια ο οποίος τόνισε ότι «όλα τα βήματα, μολονότι δύσκολα «μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης». Όπως εξήγησε υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων ως προς τη μέθοδο που θα υιοθετηθεί για την επίλυση του ζητήματος καθώς τώρα έχουν καταγραφεί λεπτομερώς τα σημεία συμφωνίας και τα σημεία διαφωνίας. «Έχουμε καταγράψει» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς «τις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούμε και ποια αυτά που διαφωνούμε». «Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα«, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημαντική δουλειά που έκανε η ομάδα εργασίας των επιστημόνων και των διπλωματών μας που διεξήγαγε παράλληλες συνομιλίες με τους συναδέλφους της, της άλλης πλευράς και τα βήματα που έχουν επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο ομάδες εργασίας στην κατάρτιση ενός σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας για τη θετική μελλοντική ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Για την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βιέννη διαβεβαίωσαν και διπλωματικές πηγές. Πρόοδος η οποία συνίσταται στο ότι κατέστη πλέον σαφές από τις δύο πλευρές, σήμερα – και σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ την περασμενη εβδομάδα στα Σκόπια, όπου είχαν κωδικοποιηθεί τα δύσκολα προβλήματα- μια περαιτέρω προσέγγισή τους, με γνώμονα πλέον τις διαφορές επί των προτάσεων της κάθε πλευράς, οι οποίες τώρα πρέπει να αναλυθούν, ποιά είναι τα θέματα που δυσκολεύουν την κάθε πλευρά, όπως και ποιά είναι τα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας και πως θα λυθούν σε μορφή «πακέτου». Τόνισαν ότι επ΄αυτού υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι πρόκειται για μία κανονική διπλωματική διαδικασία, στην οποία καμμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μία λύση σταθερή και μακρόχρονη που να αντανακλά τη σύνθεση επιμέρους λύσεων των διαφορετικών προβλημάτων.

Η πρόοδος αυτή θα διαφανεί από την προετοιμασία των επόμενων ημερών, κατά την οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ώστε αμέσως μετά το Πάσχα, ίσως μάλιστα σε συνδιασμό με κάποιο άλλο ταξίδι στη Βαλκανική, να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να αντιπαραβάλουν και τις απόψεις των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Σκόπια. Αν μάλιστα υπάρξουν θετικές απαντήσεις οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενδεχομένως κατόπιν σχετικής πρότασης του Ν. Κοτζιά.

Στόχος, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα λύσουν τον γόρδιο δεσμό, εγχείρημα δύσκολο που απαιτεί εκατέρωθεν ισορροπημένους συμβιβασμούς, ώστε το συνολικό προϊόν της λύσης να ανοίγει τον δρόμο της σταθερότητας και της προόδου στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνηθεί ότι το όνομα θα είναι σύνθετο, καθώς όπως τόνισαν ένα σύνθετο όνομα είναι απείρως καλύτερο για την άλλη πλευρά από το ΠΓΔΜ, αλλά θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές. Το σημαντικό, πρόσθεσαν, για την ελληνική πλευρά είναι το όνομα να είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις, εσωτερικό και εξωτερικό, και να βρεί την έκφρασή του στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας και ειδικότερα αν αυτό προσαρμόζονταν, επί παραδείγματι, ως προς το άρθρο 49 ανάλογα με το άρθρο 118 του ελληνικού συντάγματος που αναφέρεται στη διασπορά και τον απόδημο ελληνισμό και δεν αφήνει παράθυρα να υπονοήσει κανείς κάτι άλλο.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣκοπιανόΝίκος Κοτζιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα