Το χαρτί όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ - tovima.gr, 3/6/2012 Το χαρτί γίνεται αδιάβροχο, αντιστέκεται στη μούχλα, αποκτά μαγνητικές ιδιότητες, φθορίζει και - προσεχώς - δεν θα καίγεται! Χαρτί εφημερίδας πριν και μετά την εφαρμογή του ειδικού διαλύματος.

Ενα «μαγικό» φίλτρο νανοτεχνολογίας που μπορεί να μεταμορφώσει απλά, καθημερινά υλικά,

όπως το χαρτί και τα υφάσματα, σε έξυπνα υλικά που «ζωντανεύουν» όταν εκτεθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες ανέπτυξαν οι ειδικοί του τμήματος των Εξυπνων Υλικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας, με επικεφαλής την Ελληνίδα δρα Αθανασία Αθανασίου και κύριους συνεργάτες τους Δέσποινα Φραγκούλη (ερευνήτρια - υπεύθυνη ομάδας) και Ιλκερ Μπάγερ (ερευνητή - υπεύθυνο ομάδας).


Η επικεφαλής δρ Αθανασία Αθανασίου (αριστερά) μαζί με τους κύριους συνεργάτες της Ίλκερ Μπάγιερ και Δέσποινα Φραγκούλη.

Εμείς μιλήσαμε με τη δρα Αθανασίου, στην ομάδα της οποίας συμμετέχουν επίσης οι Ιωάννης Λιάκος (ερευνητής), Γιώργος Ανυφαντής (ερευνητής) και Αθανάσιος Μηλιώνης (διδακτορικός φοιτητής), η οποία μας εξήγησε πώς ξεκίνησαν τα… «άμπρα - κατάμπρα» στο εργαστήριο. «Αυτό που κάναμε είναι σχετικά απλό: δημιουργήσαμε ένα διάλυμα μονομερούς και στη συνέχεια το χρησιμοποιήσαμε επάνω σε κανονικό χαρτί, αλλάζοντας τις ιδιότητές του» λέει στο «Βήμα» η δρ Αθανασίου.

Η διαδικασία

«Η διαδικασία είναι η εξής: αρχικά εμβαπτίζουμε το χαρτί μέσα στο διάλυμα μονομερούς για λίγα μόλις δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το βγάζουμε. Μόλις το μονομερές έρθει σε επαφή με τις ίνες κυτταρίνης του χαρτιού πολυμερίζεται, ακριβώς επειδή οι ίνες συγκρατούν τη φυσική υγρασία του περιβάλλοντος» εξηγεί αναλυτικά η ειδικός. Το μυστικό στο ταχύτατο αποτέλεσμα, υποστηρίζει, κρύβεται στην επιφάνεια των ινών κυτταρίνης η οποία φέρει ομάδες υδροξυλίου, που οδηγούν στον αστραπιαίο πολυμερισμό των υλικών που προσθέτουν οι επιστήμονες, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία (π.χ. θερμική).

«Κατά τον πολυμερισμό το διάλυμα δημιουργεί ένα προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα γύρω από κάθε ίνα του χαρτιού, ουσιαστικά \"αγκαλιάζοντας” την καθεμία ξεχωριστά. Πρόκειται για ένα κάλυμμα το οποίο είναι βιοσυμβατό και παράλληλα βιοδιασπώμενο, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας το χαρτί δεν χάνει τις βασικές του ιδιότητες» προσθέτει.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, κατά την ανακύκλωσή του το χαρτί «καθαρίζεται», γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση που επιθυμούμε τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του η εφαρμογή του διαλύματος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται στο «κοκτέιλ» των σωματιδίων που προσθέτουν οι ειδικοί στο διάλυμα, τα οποία μπορούν στιγμιαία να κάνουν μια κόλλα χαρτί αδιάβροχη, αντιβακτηριδιακή, φθορίζουσα ή ακόμη και μαγνητική.

Αδιάβροχο, υδροφοβικό ή και... μαγνητικό

Keywords
Τυχαία Θέματα