Το Σχολικό Βιβλίο θύμα της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης προς όφελος των δανειστών: Το κόστος της βίαιης «μετάβασης» στο «ψηφιακό σχολείο»...

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Αγγελική Χρονοπούλου

 

Το Σχολικό Βιβλίο θύμα της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης προς όφελος των δανειστών:
Το κόστος της βίαιης «μετάβασης» στο «ψηφιακό σχολείο»...

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*

Εισαγωγικά
Ι. Η έλλειψη των έντυπων δωρεάν διανεμόμενων σχολικών βιβλίων
ΙΙ. Το κόστος της βίαιης «μετάβασης» από το έντυπο βιβλίο στο «ψηφιακό σχολείο»...
ΙΙΙ. Αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν με κατάληξη το «φιάσκο με τα βιβλία»
IV. H εκπαιδευτική

(κυβερνητική) πολιτική προς όφελος των δανειστών

Εισαγωγικά
Τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαβιώνουν, εκ των ενόντων, χωρίς σχολικά βιβλία, αλλά με χρυσοπληρωμένα DVD. Με αποτέλεσμα να έχουν ξεσηκωθεί τόσο οι μαθητές που καταλαμβάνουν τα σχολεία τους, όσο και οι φοιτητές, που καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια, μετά την ψήφιση (στη βάση «θερινής κοινοβουλευτικής συναίνεσης») του ισοπεδωτικού νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια -ΤΕΙ, ένα… επίτευγμα της εκπαιδευτικής (κυβερνητικής) πολιτικής προς χάρη των δανειστών.

Στις αρχές Σεπτέμβρη ξεκίνησαν, επιτέλους, να τυπώνονται τα σχολικά βιβλία ενώ η εκτύπωση και η διανομή θα ολοκληρωθούν όταν τα πρώτα τεύχη θα είναι ήδη περιττά(!) και αφού θα έχει κυλήσει σχεδόν η μισή σχολική χρονιά...
Στο ενδιάμεσο θα καταναλωθούν πολλά χρήματα στις φωτοτυπίες και θα σπαταληθούν τόνοι χαρτί και όλα αυτά γιατί;
Υπήρχε κίνητρο, ποιος είχε το κίνητρο και ποιο ήταν το διακύβευμα; Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουμε στο κείμενο μας αυτό.
Θα διατυπώσουμε από την αρχή το σκεπτικό μας, για να διευκολύνουμε τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν τους συλλογισμούς μας και στη συνέχεια θα διατρέξουμε μαζί τους κάποια αντιπροσωπευτικά στοιχεία από την πληθώρα των στοιχείων που συλλέξαμε, αναλύσαμε και που τεκμηριώνουν το σκεπτικό μας (όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα: Εκπαιδευτική Πολιτική, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση», (τεύχος 166/2011, σελ. 11-98, 155-161) που κυκλοφορεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη).

―――――――――――――――――――――――――――――――――――――――――
I. Η έλλειψη των έντυπων δωρεάν διανεμόμενων σχολικών βιβλίων στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο...
―――――――――――――――――――――――――――――――――――――――――
Μοναδική εξαίρεση η υπουργός Παιδείας η εξ’ αντικειμένου και καθ’ ύλην υπεύθυνη για την εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και προς χάρη των δανειστών, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως δεν υπάρχει «έλλειψη» σχολικών βιβλίων αλλά «καθυστέρηση», παραβλέποντας (και όχι από άγνοια) τη σημαντική διάκριση ανάμεσα στην «έλλειψη» και στην «καθυστέρηση»…
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα καθημερινό για να αναδείξουμε τη στρέβλωση που σηματοδοτεί η επιμονή της υπουργού να αναφέρεται σε «καθυστέρηση».
Αν λοιπόν μας λείπει το ψωμί σημαίνει πως δεν υπάρχει ψωμί για να φάμε όλοι και πως κάποιο

Keywords
Τυχαία Θέματα