Τρικυμία στον χώρο του βιβλίου για την Ενιαία Τιμή

Tweet

ΟΟΣΑ με την οποία προτείνεται η κατάργηση του νόμου της Ενιαίας Τιμής με βασικό στόχο την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του βιβλίου, με το γνωστό φιλελεύθερο πρόσχημα της άρσης των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό που πιέζουν τις τιμές,

βρίσκεται ήδη στα γραφεία των υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού για μελέτη και αξιολόγηση και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Οι φορείς του βιβλίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και σκιαγράφησαν με ακρίβεια τις "καταστροφικές" για τη διακίνηση των ιδεών, τον εκδοτικό πλουραλισμό, αλλά και την ύπαρξη των μικρών βιβλιοπωλείων, συνέπειες από την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίουp Times New Roman', Times, serif;color:rgb(76, 75, 66);line-height:22px;"Θορυβημένοι, αλλά ενωμένοι, όπως και στη διαβούλευση που είχε πραγματοποιήσει πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, οι φορείς του βιβλίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και σκιαγράφησαν με ακρίβεια τις "καταστροφικές" για τη διακίνηση των ιδεών, τον εκδοτικό πλουραλισμό, αλλά και την ύπαρξη των μικρών βιβλιοπωλείων, συνέπειες από την κατάργηση του νόμου, ενώ αντέκρουσαν τα "έωλα επιχειρήματα της έκθεσης του ΟΣΣΑ"./pp Times New Roman', Times, serif;color:rgb(76, 75, 66);line-height:22px;">Συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες, μεταφραστές, έδωσαν το παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Άνθρωποι του βιβλίου ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης ένωσαν τη φωνή τους εναντίον της κατάργησης και ζήτησαν μετ' επιτάσεως να τοποθετηθεί για το θέμα το υπουργείο Πολιτισμού. Ο συγγραφέας μάλιστα Θανάσης Χειμωνάς με την ιδιότητα του τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "παρ' ότι είμαστε το κόμμα της συγκυβέρνησης και έχω κάνει προσπάθειες να μιλήσω με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο από την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν έχει καταστεί δυνατόν ως τώρα. Περιμένουμε απαντήσεις".

Νίκας του ΣΕΚΒ, αλλά και ο Νίκος Σταθάτος, πρόεδρος της ΠΟΕΒ και η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου αναφέρθηκαν στην προστασία που προσφέρει η Ενιαία Τιμή στον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, "εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα έκδοσης, κυκλοφορίας και προώθησης όχι μόνο ευπώλητων βιβλίων αλλά και έργων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, των ποιοτικών και ειδικών βιβλίων"./pp Times New Roman', Times, serif;color:rgb(76, 75, 66);line-height:22px;"Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στη διεθνή πρακτική, όπου από τις 34 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, που προτείνει την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, μόνο 13 έχουν απελευθερωμένη την αγορά του βιβλίου, και επισήμανε ότι η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση των βιβλιοπωλείων και την ανάδειξη των αλυσίδων, των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων σε σημεία πώλησης βιβλίων και τον περιορισμό της εκδοτικής παραγωγής στα ευπώλητα. Αντικρούοντας το επιχείρημα της μείωσης τιμής του βιβλίου επισήμανε ότι δεν θα επιτευχθεί μείωση των τιμών αφού "οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων, προκειμένου να προσφέρουν τα ευπώλητα στις χαμηλότερες τιμές, 'θα εκβιάσουν' τους εκδότες για εκπτώσεις και εκείνοι, για να μη χάσουν την υπάρχουσα κερδοφορία τους, θα αυξήσουν πολύ τις ονομαστικές τιμές των βιβλίων για να μπορέσουν να προσφέρουν υψηλότατες εκπτώσεις"./pp Times New Roman', Times, serif;color:rgb(76, 75, 66);line-height:22px;">Συνηγορώντας ο Γιώργος Νίκας επισήμανε ότι "αρχικά μπορεί να μειωθεί η τιμή, στο πλαίσιο μιας επεκτατικής πολιτικής των αλυσίδων, όμως αυτό δεν θα κρατήσει πολύ, όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία η τιμή του βιβλίου θα αυξηθεί πολύ. Ας μας εξηγήσει το υπουργείο Ανάπτυξης πόσο θα κοστίζει τότε το βιβλίο στη Νάξο και την Πρέβεζα". Ο Κώστας Παπαδόπουλος επισήμανε ότι "η προστασία της τιμής πώλησης του βιβλίου δεν αποτρέπει την ανάπτυξη" χαρακτηρίζοντας έωλα τα επιχειρήματα της έκθεσης ΟΟΣΑ που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση. Η Αγγελική Στρατηγοπούλου τόνισε ότι βιώνουμε μια "εξελιγμένη, θεωρητικά αναίμακτη, κατάσταση ίδια με εκείνη της καύσης των βιβλίων από τους ναζί, στη σημερινή γερμανοκρατούμενη Ελλάδα", επισημαίνοντας ότι "στην Ελλάδα της κρίσης οι συγγραφείς διώκονται προς το παρόν μόνο οικονομικά, χωρίς να γνωρίζουμε το μέλλον τους", και διερωτώμενη "πόσο θα αντέξει το βιβλιοπωλείο και πώς θα συνεχίσουν να εκδίδονται ποιοτικά βιβλία", ενώ ο Νίκος Σταθάτος επικεντρώθηκε στην απώλεια θέσεων εργασίας στα βιβλιοπωλεία και την ανεργία που θα επιφέρει η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής.

Τέλος, ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων "Μεταίχμιο", επισήμανε ότι "το βασικό ερώτημα είναι αν μιλάμε για άκρατο φιλελευθερισμό και δεν δεχόμαστε την έννοια της προστασίας ή μιλάμε για πολιτισμό όπου η έννοια της προστασίας είναι αυτονόητη" και αναρωτήθηκε: "δεν καταλαβαίνει ο κ. Χατζιδάκης ότι η κατάργηση της Ενιαίας Τιμής υπονομεύει την ίδια την πολιτιστική παραγωγή;". Ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του βιβλίου σήμερα σημείωσε ότι από τα περισσότερα από 2.000 βιβλιοπωλεία που υπήρχαν όταν ο ίδιος ξεκίνησε πριν 50 χρόνια την εκδοτική του δραστηριότητα σήμερα μόνο τα 42 πληρώνουν, ενώ στιγμάτισε τη λογική του ευπώλητου λέγοντας ότι "στη δίνη της κρίσης πουλάμε τη σαβούρα, κατασκευάζουμε διεφθαρμένους αναγνώστες".

Keywords
Τυχαία Θέματα