Ζητούν άσυλο οι πρόσφυγες στο Ρέθυμνο - «Μπαλάκι» η διαμονή τους

Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης

Την πρόθεσή τους να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στη χώρα μας εκδήλωσαν οι 38 από τους 44 πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής που βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στο Λιμενερχείο Ρεθύμνου μετά τη διάσωσή τους στα νησάκια Παξιμάδια στη νότια Κρήτη. Συγκεκριμένα, αίτημα παροχής διεθνούς προστασίας υπέβαλλαν 31 ενήλικες οι οποίοι συνοδεύουν και 7 παιδιά.

Την Πέμπτη μετέβη στο χώρο κράτησής τους εκπρόσωπος του Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου η οποία τους ενημέρωσε για τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος

ενώ σε συνεννόηση με την αστυνομία του δόθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες καλούνται να υποβάλλουν προς την τοπική αστυνομική διεύθυνση. Στη συνέχεια αναμένεται τα αιτήματα αυτά να αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της διεύθυνσης αλλοδαπών και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης για κάθε έναν ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άμεσο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η μεταφορά των ανθρώπων αυτών στο Ηράκλειο καθώς το Γραφείο Ασύλου έχει μεν αρμοδιότητα για όλη την Κρήτη αλλά δεν διαθέτει υπηρεσιακό όχημα μετακίνησης των υπαλλήλων ώστε να μεταβούν στο Ρέθυμνο για να πραγματοποιήσουν τη σχετική διαδικασία.

Ωστόσο, με δεδομένη την βούληση των προσφύγων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, παρέχονται διαβεβαιώσεις πως δεν θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο ή άλλο hot spot οπουδήποτε στην Ελλάδα, όπως έγινε με την προηγούμενη καραβιά των 79 προσφύγων από το Ηράκλειο. Όπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και μέλη του δικηγορικού συλλόγου, οι υπεύθυνες δηλώσεις που υποβάλλουν οι μετανάστες στην ουσία καθιστούν ανίσχυρα τα σημειώματα απέλασης που τους έχουν ήδη επιδοθεί από την αστυνομία.

Οι αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που υποβάλλουν οι πρόσφυγες Οι αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που υποβάλλουν οι πρόσφυγες

Ιδιαίτερο ζήτημα έχει προκύψει με την επανένωση δύο οικογενειών. Οι σύζυγοι δύο εκ των γυναικών που περιλαμβάνονται στους 44 πρόσφυγες έχουν ήδη καταφθάσει από τη Βρετανία (όπου ζουν μόνιμα και νόμιμα) και ζητούν να αφεθούν ελεύθερες ώστε να φιλοξενηθούν σε χώρο που έχουν βρει οι ίδιοι και κατόπιν να προχωρήσει η διαδικασία της επανένωσης, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Επίσης, μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι, για τους οποίου ςδεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Άφαντοι» δήμοι και περιφέρεια

Οι συνθήκες διαμονής των 44 ανθρώπων στο λιμεναρχείο Ρεθύμνου είναι εντελώς ακατάλληλες και γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για να βρεθεί κάποιος χώρος που μπορούν να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς. «Άφαντοι» παραμένουν ο Δήμος και η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου όπως καταγγέλλουν τα μέλη των συλλογικοτήτων που συνδράμουν με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.

Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο Ρέθυμνο Εικόνα από το χώρο κράτησης των 44 προσφύγων στο Ρέθυμνο

Το θέμα της εξεύρεσης χώρου έχει γίνει "μπαλάκι" μεταξύ των δήμων και της αντιπεριφέρειας η οποία ζητά να υποδειχθεί κάποιο κατάλληλο οίκημα σε οποιοδήποτε σημείο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. από την πλευρά τους οι δήμοι και κυρίως ο δήμος Ρεθύμνου επικαλούνται αδυναμία εξεύρεσης οποιουδήποτε κτιρίου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά.

Πηγή: efsyn.gr

πρόσφυγεςΡέθυμνο
Keywords
Τυχαία Θέματα