Eurogroup: Στο 120,5% του ΑΕΠ ο δείκτης χρέους, μετά από σημαντική συμφωνία για Ελλάδα

11:50 21/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή
κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα, με το ανακοινωθέν του Eurogroup, στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετάσχει τόσο ο ιδιωτικός, όσο και ο επίσημος τομέας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Παράλληλα, εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ, οι ιδιώτες αποδέχθηκαν μεγαλύτερη περικοπή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και συγκεκριμένα κατά 53,5%, έναντι 50% που όριζε η προηγούμενη συμφωνία. Ο Ζ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι το επιτόκιο για τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν και λήγουν πριν το 2014 θα είναι 2%, για τα ομόλογα που λήγουν μεταξύ του 2015 ως το 2020, το επιτόκιο θα είναι 3% και για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020, το επιτόκιο θα είναι 4,3%.

"Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία" περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία "άνευ προηγουμένου" απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, "ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο "για μία πολύ καλή συμφωνία". "Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας", είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε ότι "το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου" με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν χαιρέτισε ως "ανέλπιστη" τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

"Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας το
Keywords
Τυχαία Θέματα