Eurogroup: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον ΕΜΣ

23:31 20/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 23.24

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σήμερα το βράδυ σε συμφωνία αναφορικά με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-- με κεφάλαια που θα διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ΕΜΣ δηλαδή χωρίς, όμως, να επιβαρύνονται στο ελάχιστο οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ.

"Συμφωνήσαμε,
στις γενικές γραμμές, ότι ο ΕΜΣ θα ανακεφαλαιοποιεί, άμεσα, τράπεζες" με ταμειακά προβλήματα στη ρευστότητά τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν-- ενώ εξελίσσεται ακόμα το αποψινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΜΣ ανέρχονται σήμερα στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανανέωση 22.45

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμενόταν να αποφασίσουν σήμερα το πώς και το πότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) μπορεί να χρηματοδοτεί μια τράπεζα ώστε να αποφεύγεται η πτώχευσή της, μια υπεσχημένη πρωτοβουλία με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζικών κρίσεων που προκαλούν κρίσεις κρατικού χρέους.

Η χρηματοδοτική ισχύς του ταμείου, τα διαθέσιμα του οποίου ανέρχονται σε 500 δισεκατ. ευρώ, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έπειτα από τρία χρόνια κρίσης.

Το Eurogroup επιδιώξει να αναζωογονήσει τον διατραπεζικό δανεισμό και τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προκειμένου να τονώσει την οικονομία και να την βγάλει από την ύφεση με την κίνηση αυτή.

Η απόφαση να επιτραπεί στον ΕΜΣ να αγοράζει μετοχές τραπεζών είχε ληφθεί στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Ιούνιο του 2012 – ο ισπανικός τραπεζικός τομέας χρειαζόταν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και τα κόστη του δανεισμού της Ισπανίας αυξάνονταν ταχύτατα, εγείροντας τον κίνδυνο αποκλεισμού της από τις αγορές δανεισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέφερε έκτοτε την ηρεμία στις αγορές υποσχόμενη να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων άνευ περιορισμών εάν αυτό απαιτείτο για να υποστηρίξει το ευρώ. Η νηνεμία επέτρεψε στη Γερμανία και άλλους να επιβραδύνουν τις σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φοβόταν ότι το Βερολίνο θα βρισκόταν εκτεθειμένο στα χρέη άλλων.

Το αποτέλεσμα του σημερινού συμβουλίου αναμενόταν να είναι μια συμφωνία που θα προβλέπει μέτρα ώστε να διαχωρίζονται οι τραπεζικές κρίσεις από τις κυβερνήσεις αλλά δεν θα είναι τόσο ριζοσπαστική όσο αναμενόταν πριν από εννέα μήνες.

«Η Γαλλία θέλει απολύτως μια συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. . . αυτός είναι ένας τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τραπεζικές κρίσεις και τις κρίσεις κρατικού χρέους», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί νωρίτερα, κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο για το Γιούρογκρουπ.

Αναμενόταν επίσης να προχωρήσει η διαδικασία για την τραπεζική ένωση, με την αποσαφήνιση των σχεδιασμών που αφορούν την εκκαθάριση τραπεζών.

Ενημέρωση 12.52

Εφικτή θεωρεί το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιορκγ 'Ασμουσεν, την επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup, για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ).

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Γ. 'Ασμουσεν δήλωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τις βασικές κατευθύνσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, καθώς και για το μηχανισμό εξυγίανσης και διάλυσης των προβληματικών τραπεζών. Όπως είπε ο Γ. 'Ασμουσεν πρόκειται για δύο σημαντικά στοιχεία της τραπεζικής ενοποίησης, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για να τονώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους κανόνες διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα, ο Γ. 'Ασμουσεν τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ισχύσει νωρίτερα, δηλαδή από το 2015 και όχι από το 2018 όπως προβλέπεται.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γ. 'Ασμουσεν τόνισε ότι γίνονται θετικά βήματα και ότι σημειώνεται πρόοδος στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τη φορολογική μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, πιθανόν, στις αρχές Ιουλίου.

Ερωτηθείς για την Κύπρο, ο Γ. 'Ασμουσεν δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την αναδρομική ισχύ της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέμα το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια» για την αναδρομικότητα και πρόσθεσε: «Η δυνατότητα του ΕΜΣ είναι περιορισμένη. Δεν έχει νόημα να καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες, οι οποίες μόνο απογοήτευση θα μπορούσαν να φέρουν στις αγορές».

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Φρανς Ούικερς τάχθηκε κατά της αναδρομικής ισχύς της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λέγοντας: « Η Ολλανδία δεν είναι υπέρ. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για αυτή τη ρύθμιση».

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες από τις Βρυξέλλες ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τρεις επιλογές: πρώτον, να μην ισχύσει η αναδρομικότητα, δεύτερον, να ισχύσει πλήρης αναδρομικότητα, και τρίτον, η αναδρομικότητα να ισχύσει κατά περίπτωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα