Με μαστίγιο και καρότο, έρχεται στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικ. Βόλφανγκ Σόιμπλε

14:30 14/7/2013 - Πηγή: E-Typos

«Δεν μπορείς να πουλήσεις το τομάρι μιας αρκούδας πριν σκοτώσεις την αρκούδα». Είναι μια γερμανική παροιμία που επικαλείται ο Β. Σόιμπλε όταν θέλει να αναδείξει τη σημασία που έχει η σειρά των πραγμάτων στην πολιτική και την οικονομία. Επομένως, πρώτα θα σχηματιστεί η επόμενη γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και μετά θα ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
θα φτάσει στην Αθήνα στη μέση μιας θερμής εβδομάδας κινητοποιήσεων και κοινοβουλευτικής αντάρας με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Το «καρότο» που φέρνει μαζί του είναι η υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία ενός Ταμείου στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πρότυπο της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Το πρώτο βήμα έχει γίνει ήδη με την ανάλογη συμφωνία Ισπανίας-Γερμανίας και αφορά μια οικονομική βοήθεια εκτός προγράμματος διάσωσης μέσω μιας δεξαμενής στην οποία γίνεται προσπάθεια να προσελκυσθούν κεφάλαια από διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ αναμένεται να εξάρει τις «μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της κυβέρνησης και να υπενθυμίσει ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Αλλωστε, ο Β. Σόιμπλε είναι ο «κουρέας» της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, από την οποία εγκρίθηκαν στο τελευταίο Eurogroup τα 6,8 δισ. ευρώ που μας πάνε μέχρι τέλος Οκτωβρίου και όχι μέχρι τον Φεβρουάριο όπως προέβλεπε ο ελληνικός σχεδιασμός. Ο ίδιος δεν το παραδέχθηκε δημόσια, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προηγούμενη Δευτέρα ο ίδιος, συνεπικουρούμενος από τους «Βόρειους» ομολόγους του, έθεσε θέμα «κουρέματος» της δόσης με το επιχείρημα ότι το 1,3 δισ. ευρώ αφορά το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και, συνεπώς, δεν θα εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια. Το ζήτημα είναι λιγότερο τεχνικό και περισσότερο πολιτικό, υπό την έννοια ότι δείχνει τη βαθιά δυσπιστία των εταίρων έναντι της ελληνικής πλευράς, αλλά και τη βούληση για συντήρησή μας στον αναπνευστήρα και όχι κάτι περισσότερο από αυτό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνει κατά καιρούς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για το 2013, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της οικονομίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το φθινόπωρο θα συζητάμε για νέο «πακέτο» ακριβώς επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Στο προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται κενό ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ από το β΄ τρίμηνο του 2014, αλλά τα πράγματα μάλλον είναι ακόμη χειρότερα, δηλαδή ταμειακό πρόβλημα θα ανακύψει νωρίτερα. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ και, εάν προστεθούν οι δαπάνες για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προηγούμενων ετών, το πρωτογενές έλλειμμα κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Τρύπα στον ΕΟΠΠΥ, τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, υστέρηση στα έσοδα, ασφυξία στην αγορά - όταν θα τραβηχτεί η κουρτίνα, οι αποκαλύψεις δεν θα είναι ευχάριστες σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η συμφωνία με την τρόικα είναι ότι αν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα ληφθούν μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013 έχει ήδη εκτροχιαστεί, παρ’ όλα αυτά αποφάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιθανό να ληφθούν ακριβώς επειδή το ΔΝΤ το θέτει ως όρο προκειμένου να εξακολουθήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης.Διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο προβλέπουν ότι «κούρεμα» με συμμετοχή του επίσημου θεσμικού τομέα δεν θα γίνει εύκολα και πιθανότερο σενάριο είναι μια αναδιάρθρωση μέσω μείωσης ή και μηδενισμού επιτοκίων μαζί με σοβαρή επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που απηχεί τις απόψεις του Βερολίνου, προανήγγειλε ότι σχετική συζήτηση θα γίνει τον Απρίλιο του 2014 και χαρακτήρισε «απατηλά ελκυστική» τη λύση του «κουρέματος», εννοώντας ότι αυτό θα επιβραδύνει κι άλλο την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τυπικά, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2014, αλλά είναι προφανές ότι τότε η χώρα μας δεν θα είναι σε θέση να πετύχει ανεκτά επιτόκια εκτός Mηχανισμού.
Δυσοίωνες προβλέψεις από διεθνή Τύπο και αναλυτές

Ο ελληνικός κόμπος έγινε ξανά σημείο αναφοράς εκτός συνόρων. Δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και τα σενάρια, με κοινή συνισταμένη τη διαπίστωση ότι το τρένο έχει φύγει από τις ράγες και μένει να φανεί πόσο σοβαρό θα είναι το ατύχημα.
-Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit προέβλεψαν εκλογές μαζί τις ευρωεκλογές τον επόμενο Μάιο, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα της Aριστεράς, με αποτέλεσμα να παραμείνει στα πράγματα η Ν.Δ.
- Στο άρθρο των «New York Times», η δημοκρατία στην Ελλάδα παρομοιάζεται με ένα «φουσκωμένο βάτραχο», ο οποίος έχει αποδυναμωθεί εδώ και καιρό «από το πελατειακό κράτος και την κατάχρηση εξουσίας», ενώ είναι επίσης «ζαλισμένη από τα πέντε χρόνια ύφεσης και λιτότητας» και έτοιμη να καταρρεύσει.
-Η «Wall Street Journal» σε κύριο άρθρο της αναφέρθηκε σε «επερχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους» με τη σημείωση ότι η «η Ε.Ε. δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τα χρήματά της πίσω». Σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, το ποσοστό του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας είναι πολύ χειρότερο συγκριτικά με την περίοδο έναρξης των δανείων, όταν το χρέος της ανερχόταν μόλις στο 129% του ΑΕΠ, γι’ αυτό και η όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μοιάζει με ανέκδοτο.
-«Ελλάδα: Με το μαχαίρι στο λαιμό» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Neue Zürcher Zeitung», που επισημαίνει ότι ακόμα και μετά από χρηματοδοτική βοήθεια 100 δισ. ευρώ, «κούρεμα» χρέους των ιδιωτών πιστωτών και επαναγορά ομολόγων, το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ της και στα τέλη του 2013 θα είναι γύρω στο 175%, επειδή η οικονομία της χώρας εδώ και χρόνια συρρικνώνεται. Μετά από ύφεση 6,4% μόνο πέρσι, δεν προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
aspanou@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
αθηνα, σόιμπλε, γερμανος, ερχεται, σόιμπλε, new york times, new york, εκλογες, τραπεζες, kfw, στουρναρας, εοππυ, τροικα, ΔΝΤ, κουρεμα, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, επιμηκυνση, λύση, καλοκαιρι, economist, συριζα, york, times, ελλαδα, χρεος, αεπ, βιωσιμότητα, αγγελικη, εθνικη τραπεζα, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, ξανα, βγαινουν, αεπ, βημα, γνωση, δημοκρατια, θεμα, ιερουσαλημ, οικονομια, προγραμμα, υφεση, economist, kfw, αγορα, αδυναμια, αρθρο, ανεκδοτο, ασφαλιστικα ταμεια, ατυχημα, βιωσιμότητα, βοηθεια, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, δειχνει, εγινε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εννοια, ετων, κυβερνηση, κι αλλο, κομμα, λύση, μυστικο, μπορεις, νικη, εξοφληση, υπογραφη, σεναριο, συζητηση, συντηρηση, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, τρενο, τρυπες, τιτλος, φθινοπωρο, χειροτερα, αγορες, ετοιμη, χωρα, μοιαζει, πηγες, τραπεζα, york
Τυχαία Θέματα