ΣτΕ: Παραμένουν οι θρησκευτικές εικόνες στις δικαστικές αίθουσες

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 2980/2013 απόφασή του απέρριψε, ως απαράδεκτη, αίτηση τριών πολιτών, μεταξύ αυτών και μιας δικηγόρου (κατά δήλωση της ιδίας), με την οποία ζητούσαν να αφαιρεθούν όλες οι θρησκευτικές εικόνες και τα σύμβολα από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών και να ακυρωθεί η από 12 Ιανουαρίου 2010 απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, που προβλέπει ύπαρξη εικόνων στις δικαστικές αίθουσες.

Ειδικότερα,
η απόφαση του ΣτΕ αφού κάνει εκτενή αναφορά στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, απορρίπτει την επίμαχη αίτηση, ως απαράδεκτη, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να προσβληθεί η απόφαση της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι οι τρεις προσφέυγοντες στο ΣτΕ δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά και ούτε έχει αποδειχθεί η ιδιότητα της δικηγόρου, την οποία επικαλείται η μια εκ των τριών, που προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Ακόμη, το ΣτΕ έκανε δεκτή την παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ υπέρ της απόφασης της επιτροπής διοίκησης και διαχείρισης των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε από τους συμβούλους Επικρατείας ότι έχει ηθικά έννομο συμφέρον να ασκήσει παρέμβαση.

Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά οι εικόνες τοποθετήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες την πρώτη μεταπαελευθερωτική περίοδο (1828-1833).
Keywords
Τυχαία Θέματα