ΤτΚ- Η θέση μας: Τα ανοιχτά μέτωπα

Είναι προφανές ότι η διατήρηση της πολιτικής και της κοινωνικής σταθερότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογές, όπως επιβεβαιώνεται και από τα εξαγόμενα της νέας δημοσκόπησης της εταιρίας Rass, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Τύπου της Κυριακής.

Μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στην κάλπη δεν δικαιολογείται,
άλλωστε, από κανένα δημοσκοπικό στοιχείο, καθώς δεν καταγράφεται κάποιο πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαμόρφωνε συνθήκες ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό. Αντιθέτως, είναι σαφές ότι η Ν.Δ. διατηρεί το προβάδισμα, τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης, ενώ αξιοσημείωτη είναι μάλιστα η βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά ανοιχτά μέτωπα στην εγχώρια πραγματική οικονομία, τα οποία απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Να εξυγιανθεί το υδροκέφαλο κράτος, να χτυπηθούν αποτελεσματικά η γραφειοκρατία και η φοροδιαφυγή και να θεσπιστούν ουσιαστικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως η μείωση φόρων και εισφορών.

Βεβαίως, η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα νέα εισπρακτικά μέτρα, στα οποία φαίνεται ότι επιμένει η τρόικα. Και είναι σημαντικό, προς την κατεύθυνση αυτή, ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν αντέχουν ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που έχει μετατραπεί σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε., αλλά απαιτεί τη λήψη δραστικών αποφάσεων από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητά του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να προέλθει από καινούργια δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, παρά μόνο μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και από μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το δημόσιο χρέος.
Keywords
Τυχαία Θέματα