Qatar Gate: Στο στόχαστρο και η υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου – Τι συμβαίνει με το Μαρόκο

17:32 15/12/2022 - Πηγή: Enikos

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπαίνει και η υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (γνωστή ως DROI) ύστερα από τις αποκαλύψεις για το Qatar Gate.

Σύμφωνα με το Politico, ανώτερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καλώντας την Μαρία Αρένα, Βελγίδα ευρωβουλευτή που προεδρεύει της υποεπιτροπής, να παραιτηθεί “με άμεση ισχύ”.

“Είναι ευθύνη και καθήκον της προέδρου του S&D στην DROI να προστατεύσει την εικόνα και την αξιοπιστία της υποεπιτροπής και του Κοινοβουλίου”,

αναφέρει η επιστολή που απέστειλαν η Rasa Juknevičienė, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τις εξωτερικές πολιτικές, ο Micael Gahler, συντονιστής του ΕΛΚ στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και η Isabel Wiseler-Lima, συντονίστρια του ΕΛΚ στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αρένα δήλωσε στους ευρωβουλευτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα προεδρεύσει προσωρινά στις συνεδριάσεις “μέχρι να διαπιστωθούν τα γεγονότα”.

Η υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό τμήμα της υποδομής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου του Κατάρ.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν προήδρευε της επιτροπής  ο Αντόνιο Παντσέρι, ενώ η επιτροπή πραγματοποίησε επίσης πολυάριθμες ακροάσεις με την Fight Impunity, τη ΜΚΟ του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στο Βέλγιο.

Η εμπλοκή του Μαρόκου

Την ίδια ώρα,  αν και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου έχει κάνει λόγο μέχρι στιγμής μόνο για ένα κράτος του Κόλπου σχετικά με την έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν επιβεβαίωσε την εμπλοκή και δεύτερης χώρας.

Όπως δήλωσε στο βελγικό κοινοβούλιο την Τετάρτη “πρόκειται για μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί  όταν πρόκειται για παρεμβάσεις”, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων των “αλιευτικών δικαιωμάτων”.

Η Ισπανία και το Μαρόκο αλιεύουν αμφότερες στα μαροκινά ύδατα, γεγονός που απαιτεί έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Ο Βαν Κουίκενμπορν πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει “παρέμβαση με δωροδοκία”, οι οποίες είναι “πολύ σοβαρές κατηγορίες”.

Γενικότερα, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε για το “τέλος του κράτους δικαίου”, λέγοντας ότι “ένα κράτος μαφίας αρχίζει όταν τα μέλη του κοινοβουλίου, που εκλέγονται από τον λαό, δωροδοκούνται για να πραγματοποιήσουν έναν διάλογο και να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ψήφου με αντάλλαγμα χρήματα”.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την La Repubblica, ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, ομολόγησε ήταν μέλος μιας οργάνωσης που συνεργαζόταν τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ με σκοπό την ανάμιξη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Φωτογράφισε ως εγκέφαλο τον Παντσέρι.  «Εγώ τα έκανα όλα, για χρήματα που δεν χρειαζόμουν». Με αυτά τα λόγια ο Francesco Giorgi επιβεβαίωσε τη βάση των κατηγοριών που τον βλέπουν να εμπλέκεται στο Qatar Gate.

Ο ρόλος του Μαροκινού πρέσβη στην Πολωνία

Η εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο διαφθοράς είχε διαφανεί, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, και από τις πληρωμές που λάμβανε ο Αντόνιο Παντσέρι. Όπως αναφέρουν, η σύζυγος και η κόρη του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, συμμετείχαν «στη μεταφορά δώρων», που έκανε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun.  «Το ζεύγος Παντσέρι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε την πιστωτική κάρτα ενός τρίτου προσώπου, που ονομάζεται “γίγαντας”», όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ. Αυτός ο «γίγαντας» είναι μάλλον ο Μαροκινός πρέσβης, έστω κι αν δεν αναφέρεται ξεκάθαρα.

Μιλώντας για τα δώρα από τον πρέσβη του Μαρόκου, διευκρινίζεται ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στην απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, κατά τα οποία η κα Παντσέρι έκανε σχόλια για την παροχή των «δώρων» από τα οποία στη συνέχεια προφανώς ωφελήθηκε».

Ο Παντσέρι και ο Atmoun περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «καλούς φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα και συναντώνται τακτικά ως συμπρόεδροι ενός σώματος για ανταλλαγές μεταξύ του ευρωπαϊκού και του μαροκινού κοινοβουλίου.

Το 2013 ο Παντσέρι επισκέφτηκε και τον Atmoun στο Μαρόκο, παρέα με τον Μαρκ Ταραμπέλλα και λίγα χρόνια αργότερα με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Πάντως, η Πορτογαλίδα σοσιαλίστρια Ana Gomes, επίσης πρώην ευρωβουλευτής, αναφέρει στο Twitter το Μαρόκο ως πιθανό χρηματοδότη του Παντσέρι με αντάλλαγμα ευνοϊκές θέσεις σε ευαίσθητα θέματα όπως η Δυτική Σαχάρα ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιος είναι ο Abderrahim Atmoun

Ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία περιγράφεται ως ένθερμος υπερασπιστής της φιλίας Μαρόκου-ΕΕ. Και όπως αναφέρει το βιογραφικό του, ο Abderrahim Atmoun συνεχίζει να εργάζεται για την εδραίωση της φιλίας αυτής από την Πολωνία, όπου η δράση του εκτιμάται ιδιαίτερα.

«Πριν διοριστεί από τον βασιλιά Μοχάμεντ VI, τον περασμένο Ιούνιο, πρεσβευτής στη Βαρσοβία, ο Abderrahim Atmoun ήταν συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαρόκου-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, είχε αγωνιστεί για τις σχέσεις με την ΕΕ για περισσότερα από δέκα χρόνια. Έζησε μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, μόνο και μόνο για να δώσει νόημα στην κοινοβουλευτική διπλωματία» σημειώνεται. Δημοσίευση του γαλλικού Observateur αναφέρεται σε μια συνάντηση με τον Atmoun το 2013.

«Τον συναντήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αφορμή την 5η ετήσια συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ (ΜΕΕ), της οποίας συμπροέδρευσε με τον Ιταλό πολιτικό, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν διάφορα θέματα, όπως η εταιρική σχέση για την κινητικότητα, η αλιευτική συμφωνία και η συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Είδαμε με τα μάτια μας πώς ο Abderrahim Atmoun πήγαινε από τον ένα διάδρομο στον άλλο για να συνομιλήσει με τους ευρωβουλευτές. Τον είδαμε επίσης να παρουσιάζει Μαροκινούς αξιωματούχους, ιδίως τον Driss Lyazami, ο οποίος εκπροσωπούσε το CNDH, σε ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανάμεσα σε δύο ομιλίες και δύο ψίθυρους στα αυτιά Ευρωπαίων και Μαροκινών βουλευτών, μας είπε: «Πρέπει να προλαβαίνουμε, πάντα να προλαβαίνουμε, για να μην εκπλαγούμε».

Σύντομο βιογραφικό1993-1997: Βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος2003-2009: Πρόεδρος της Περιφέρειας Chaouia Ouardigha2009-2015: Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Chaouia Ouardigha2012-2016: Μέλος του ΠΑΜ υπεύθυνος διεθνών σχέσεων.2009-2015: Πρόεδρος της ομάδας φιλίας μεταξύ της Βουλής των Συμβούλων του Βασιλείου του Μαρόκου και της Γερουσίας της Γαλλίας.Ιούλιος 2011: Αναγορεύθηκε Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά ΣαρκοζίΙούλιος 2014: Παρασημοφορήθηκε από τον βασιλιά Μωάμεθ VIΙούνιος 2019: Μαροκινός Πρέσβης στην Πολωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα