Ελλείψεις φαρμάκων: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την παρέμβαση Πλεύρη – Τι λένε στο enikos.gr φαρμακαποθηκάριοι και φαρμακοποιοί

20:24 9/12/2022 - Πηγή: Enikos

Απάντηση στον υπουργό Υγείας, ο οποίος ζήτησε πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων φαρμάκων και διοχέτευσή τους στην αγορά για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, δίνουν οι φαρμακαποθηκάριοι, μέσω του enikos.gr. Ο Θάνος Πλεύρης,  ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους.

Του Σήφη Γαρυφαλάκη

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης

είναι κατηγορηματικός. Σύμφωνα με το υπουργείο  σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Φαρμακαποθηκάριοι: Πρέπει να ελεγχθούν και οι πολυεθνικές εταιρείες και τα φαρμακεία

Μιλώντας στο enikos.gr, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κα. Ειρήνη Μαρκάκη, τόνισε ότι οι φαρμακαποθηκάριοι δεν έχουν κανέναν πρόβλημα με το να δηλώσουν τα αποθέματά τους, όμως ανέφερε πως το ίδιο θα πρέπει να γίνει για τα φαρμακεία και για τις πολυεθνικές εταιρείες.

«Εμείς ως φαρμακαποθηκάριοι με μεγάλη μας χαρά να δηλώσουμε τα αποθέματά μας. Δεν έχουμε κανέναν πρόβλημα. Όμως ο κ. Πλεύρης θα πρέπει να προχωρήσει και στον έλεγχο των υπολοίπων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή της φαρμακοβιομηχανίας, τμήμα της οποίας είναι οι πολυεθνικές εταιρίες, και των φαρμακείων».

«Για να μπορέσουν να περιοριστούν οι ελλείψεις των φαρμάκων πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και οι τρεις κρίκοι τις αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία)» τόνισε η κα. Μαρκάκη.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων, ακόμα και για πολύ σοβαρές παθήσεις, χωρίς να είναι συνταγογραφημένα. Έτσι κάποιοι επιτήδειοι πηγαίνουν και συλλέγουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία. Έτσι συλλέγονται παράνομα φάρμακα με σκοπό την παράνομη εξαγωγή τους. Ο υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ έχουν δεσμευθεί ότι πλέον θα επιβάλλει ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ακριβά φάρμακα, δηλαδή στα φάρμακά των σοβαρών παθήσεων. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος να το παίρνει από ένα φαρμακείο χωρίς συνταγή. Περιμένουμε να γίνει υποχρεωτική η συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων».

H κα. Μαρκάκη πρόσθεσε επίσης «ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν στην αγορά, να προμηθεύουν δηλαδή τις αποθήκες με την τρέχουσα συνταγογράφηση συν 25%. Θέλουμε να μάθουμε αφενός εάν η αγορά καλύπτεται και αφετέρου εάν διατηρούν τρίμηνα αποθέματα όπως ο νόμος επιβάλει. Εμείς έχουμε κάνει επώνυμες καταγγελίες στον κ. Πλεύρη. Λειτουργούμε θεσμικά. Πήγαμε με στοιχεία και ντοκουμέντα. Περιμένουμε επιτέλους να ακούσουμε από το υπουργείο Υγείας και από τον ΕΟΦ, εάν πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος και εάν επαληθεύτηκαν τα καταγγελλόμενα».

Πρόεδρος ΠΣΦ για την παρέμβαση Πλεύρη: Πολύ σωστή – Να ελεγχθούν οι πάντες

«Πολύ σωστή η παρέμβαση του κ. Πλεύρη. Εμείς οι φαρμακοποιοί εδώ και χρόνια αναδεικνύουμε το θέμα των ελλειπτικών φαρμάκων» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο enikos.gr

Και συνέχισε: «Από τη στιγμή που το φάρμακο στην Ελλάδα είναι το φθηνότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα βρίσκεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό φαρμάκων που παίρνουν οι φαρμακαποθήκες από τις εταιρείες το εξάγουν στο εξωτερικό, καθώς εκεί η κερδοφορία είναι δεκαπλάσια και εικοσαπλάσια. Δυστυχώς μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Η απόφαση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων για ένα περιορισμένο διάστημα, δεν αποδείχθηκε λύση. Και αυτό γιατί οι φαρμακαποθήκες, αποθεματοποιούσαν τις ποσότητες, και όταν έληγε ο χρόνος της απαγόρευσης τα εξήγαγαν στο εξωτερικό».

«Από την στιγμή που αρχικά λέει ο υπουργός να δηλώσουν οι αποθήκες τα στοκ τους και στην συνέχεια θα βγάλει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μπορέσει να ελέγξει εάν οι αποθήκες κρατούν αποθέματα τα οποία δεν τα διαθέτουν στα ελληνικά φαρμακεία, πολύ καλά κάνει. Μα πάρα πολύ καλά κάνει. Διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Δεν είναι μόνο οι φαρμακαποθήκες που ασχολούνται με τις εξαγωγές. Υπάρχουν και οι εταιρείες, οι οποίες βλέποντας ότι έχαναν σε κέρδη, περιόρισαν τις ποσότητες που έστελναν στην Ελλάδα. Πρέπει το υπουργείο Υγείας να ελέγξει τις εταιρείες ως προς τα αποθέματα. Επίσης να ελέγξουν τις ποσότητες που φέρνουν στην Ελλάδα και για ποιον λόγο είναι μειωμένες. Το τρίτο που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθεί όλη η αλυσίδα της διακίνησης του φαρμάκου μέχρι που φτάνει στον Έλληνα ασφαλισμένο. Οι πάντες να ελεγχθούν. Ο ΕΟΦ είναι υποχρεωμένος να μπει σε αυτήν την διαδικασία» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα