Εντυπωσιακές εικόνες από τη μερική έκλειψη Ηλίου: Ορατή και από την Ελλάδα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

16:11 25/10/2022 - Πηγή: Enikos

Σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μερική έκλειψη Ηλίου, η τελευταία του 2022, η οποία ήταν ορατή και από την Ελλάδα. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Η μερική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή στο βόρειο

ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 26,23%) πραγματοποιήθηκε στις 13:43. Το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Ξεκίνησε στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) συνέβη στις 13:43 και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη ξεκίνησε στις 12:30, κορυφώθηκε στις 13:38 και τελείωσε στις 14:46.

Το φαινόμενο μεταδόθηκε από το κανάλι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο youtube όπως παρατηρήθηκε μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης με σχολιασμό από τους αστρονόμους του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στην Αργολίδα

Αρκετοί ήταν οι Αθηναίοι που βρέθηκαν στο Θησείο για να παρατηρήσουν το φαινόμενο

Keywords
Τυχαία Θέματα