Φυσικό αέριο: Πώς και γιατί αναβλήθηκε η απόφαση για το πλαφόν – Ο ελιγμός των «15» και η γερμανική υποχώρηση

22:22 24/11/2022 - Πηγή: Enikos

Η αναβολή της απόφασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αποτέλεσε μονόδρομο σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τον ελιγμό που έκαναν οι 15 χώρες, οι οποίες επιδιώκουν το πλαφόν, υποβάλλοντας σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για 275 ευρώ.

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ οργάνωσαν συνάντηση εκπροσώπων τους, πριν από το Συμβούλιο Ενέργειας στην οποία αποφάσισαν ότι ζητούν εκτός από σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Κομισιόν, την έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό

(κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) και όλα αυτά να συζητηθούν επισήμως σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι “15” επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν μια καινούρια πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου. Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για την συνάντηση και για το αποτέλεσμά της , αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η αντίθετη άποψη

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες ήθελαν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία. Η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η σαμπάνια στο ψυγείο

«Δεν ανοίγουμε ακόμα το μπουκάλι με τη σαμπάνια, αλλά την κρατάμε στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, σε μια ένδειξη αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα και επβεβαίωσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η Δεκεμβρίου.
Παραδέχτηκε πάντως ότι σχετικά με το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που πρότεινε η Επιτροπή, «οι συζητήσεις είναι σύνθετες», καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργήσει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Θα εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά αυτά τα οποία διακυβεύονται σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δικαιολόγησε την πρόταση της Επιτροπής : «Ήμασταν δεσμευμένοι με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε η Κ. Σίμσον.

Οι αντιδράσεις και ο Κώστας Σκρέκας

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του αερίου είναι ένα «αστείο», είχε δηλώσει νωρίτερα η πολωνή υπουργό Κλίματος. «Μη ικανοποιητική» την είχε χαρακτηρίσει και η Βελγίδα υπουργός ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι «To να μπει μία οροφή (πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».
Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα