Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

14:24 30/1/2023 - Πηγή: Enikos

Να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδιώκει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Υποστηρίζει πως η Ουάσινγκτον δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στον πόλεμο και καταγγέλλει πως οι παραδόσεις όπλων υποδαυλίζουν τη σύγκρουση,  καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

“Οι ΗΠΑ

είναι εκείνες που πυροδότησαν την ουκρανική κρίση και ο μεγαλύτερος παράγοντας τροφοδότησής της και συνεχίζουν να πωλούν βαρέα και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που απλώς παρέτεινε και ενέτεινε τη σύγκρουση”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως κινεζικές εταιρείες προσφέρουν υποστήριξη στη ρωσική πλευρά. Καταδίκασε τις κατηγορίες αυτές χαρακτηρίζοντάς τις “αδικαιολόγητες υποψίες” και “αβάσιμο εκβιασμό”.

(AP Photo/Liu Zheng)

Η Μάο πρόσθεσε πως η Κίνα “δεν θα μείνει άπρακτη να παρακολουθεί τις ΗΠΑ να πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών”.

Η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύμμαχος της Ρωσίας, δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας.

Η αύξηση των διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ σημειώνεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται στο Πεκίνο την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα. Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα θα είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2018.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Οι ΗΠΑ προμηθεύει εδώ και καιρό την Ταϊβάν με όπλα και προσφέρει στο αυτοδιοικούμενο νησί ευρεία στρατιωτική υποστήριξη. Η Μάο είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παραβιάσουν οποιεσδήποτε “κόκκινες γραμμές” σε ό,τι αφορά την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν.

Η Μόσχα επιδιώκει ‘νέο επίπεδο’ σχέσεων με το Πεκίνο

Την ίδια ώρα, η Μόσχα υποστηρίζει ότι θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις με την Κίνα σε ένα «νέο επίπεδο» και ότι ανυπομονεί για διά ζώσης συνομιλίες με την ηγεσία του Πεκίνου, ενώ ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δυνατότητες για διμερή συνεργασία Ρωσίας-Κίνας κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία σκοπεύει να φθάσει τον στόχο της για εμπόριο αξίας 200 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών νωρίτερα από το προγραμματισμένο και να «εμβαθύνει σημαντικά» τις σχέσεις της με το Πεκίνο, ανέφερε.

Η εμβάθυνση της σύμπραξης «άνευ ορίων» ανάμεσα στην ανερχόμενη υπερδύναμη Κίνα και τον γίγαντα φυσικών πόρων Ρωσία είναι κάτι που παρακολουθεί η Δύση με κάποια νευρικότητα, αν και δεν είναι σαφές πόσο βαθιά είναι η συνεργασία αυτή.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας ούτε την έχει χαρακτηρίσει «εισβολή», ευθυγραμμιζόμενη με το Κρεμλίνο που περιγράφει τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αφού η Δύση επέβαλε τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία στη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία στρέφεται τώρα προς την Ασία –και ειδικότερα στην Κίνα– ύστερα από αιώνες κατά τους οποίους είχε στραμμένο το βλέμμα στη Δύση.

Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε σήμερα ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ουάνγκ ίσως συναντηθεί με τον Πούτιν κατά την επίσκεψή του.

Ο σκοπός του ταξιδιού του Ουάνγκ είναι ασαφής αλλά ίσως σχετίζεται με τις προετοιμασίες για επικείμενη επίσκεψη στη Ρωσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Ερωτηθείς για πιθανή επίσκεψη του Ουάνγκ Γι, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι δεν γνωρίζει ακόμα κάτι για μια τέτοια συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα